10 argumente pentru a merge in Maldive

10 argumente pentru a merge in Maldive

ianuarie 11, 2017

Cu siguranta ca atunci cand vine vorba despre destinatii exotice, insulele Maldive ocupa unul dintre primele locuri in gandurile si preferintele turistilor de pretutindeni, deci si din Romania. Imaginile cu vilele de lux aflate in mijlocul apelor limpezi, de culoare turcoaz, au devenit emblematice pentru acest arhipelag cu adevarat spectaculos. O tara care se adreseaza in primul rand celor care se afla in cautare de soare, nisip si apa. Trei elemente simple, normale pentru orice turist, dar care, puse in ecuatia Maldivelor, capata un nou sens, dand notiunii de vacanta o alta “culoare”. Mai vie, mai atractiva si cu imagini paradisiace.

 

Insulele Maldive se afla in mijlocul Oceanului Indian si au fost descoperite si locuite inca din secolul 5 i.Hr., de catre aventurierii apelor care au sosit din India si Sri Lanka. Religia islamica a fost adoptata in anul 1153 iar arhipelagul a intrat sub protectorat britanic in 1887, pentru ca in 1965 sa-si castige independenta si sa devina republica, in urma unei intelegeri cu britanicii. Sunt peste 200 de insule locuite, pe multe dintre ele aflandu-se hoteluri. Transferul intre acestea se face din capitala Male, locul din care vei ajunge pe insulita ta de Robinson Crusoe cu ajutorul barcilor cu motor sau a avioanelor usoare. Localnicii sugereaza ca in timpul acestui transfer sa iei cu tine doar un rucsac cu strictul necesar, bagajele mai grele urmand a-ti fi aduse ulterior (din cauza restrictiilor de greutate pentru hidroavioane).

Temperaturile in Maldive scad rareori sub 30 de grade dar tine minte ca daca vizitezi tara in intervalul mai-octombrie, vei avea nevoie in mod sigur de o umbrela, acesta fiind sezonul ploios. Nu ai foarte multe lucruri de facut si vazut in Maldive, in afara de activitatile specifice plajei dar acestea pot fi extrapolate cu cateva lucruri care-ti vor ramane intiparite in memorie pentru toata viata, precum excursiile cu barca, la apusul soarelui, privitul delfinilor sau snorkelingul si scufundarile pentru a admira incredibila viata marina ce inconjoara insulitele arhipelagului.

Foarte populare in Maldive sunt plimbarile cu traditionalele barci dhoni. Initial, acestea erau folosite drept barci de pescuit dar incet-incet au devenit principalul mijloc de transport pentru localnici iar multi dintre acestia fac excursii pe cont propriu, in care duc turistii in larg pentru a le arata frumusetile adancurilor. Ba mai mult, unele sunt atat de bine dotate incat chiar poti petrece cateva nopti in mijlocul oceanului, la bordul lor.

 

Daca ai de gand sa cumperi suveniruri, ca in orice tara in care ajungi, tine minte ca moneda locala se numeste Rufiya si ca cel mai bun loc pentru cumparaturi este capitala Male. Care nu e tocmai cel mai frumos loc din lume dar in care, daca-ti permiti sa-ti rupi o zi pentru a o vizita, vei descoperi cateva lucruri interesante: Muzeul National, Moscheea Vinerea Mare si mormantul lui Mohammed Thakurufaanu, eroul national al Maldivelor.

 

Problema cu care se confrunta localnicii este ca din cauza incalzirii globale si a topirii ghetarilor, arhipelagul traieste sub o amenintare directa: niciuna dintre insulele lui nu se ridica la mai mult de sase metri deasupra nivelului marii iar nivelul de eroziune a coastelor acestora este din ce in ce mai mare. E foarte posibil ca, intr-un moment nu foarte indepartat, Maldivele sa dispara de pe suprafata pamantului. Dar sa nu gandim in termeni foarte pesimisti si sa incercam sa le vizitam, atat timp cat se mai poate, fiindca iata cu ce argumente solide se prezinta Maldive in fata turistilor:

 

1. Plajele de nisip de corali

Insulele arhipelagului Maldive sunt, in fapt, atoli de corali. Plajele lor sunt albe, cu nisip extrem de fin, si trebuie sa retii ca acest gen de plaje sunt rare in lume (doar 5% din totalul plajelor de pretutindeni).

 

2. Pestii papagal

Pestii papagal au o contributie enorma la frumusetea plajelor din Maldive, nisipul acestora fiind rezultatul coralilor nedigerati pe care pestii ii mananca. Estimativ, un peste papagal poate produce in jur de o tona de nisip pe an!

 

3. Navigatori autentici

Unii capitani de barci dhoni nu folosesc compasul sau gps-ul pentru a naviga in jurul insulelor si a atolilor ci isi gasesc drumul ajutandu-se de stele si de intuitie.

4. Un steag simbolic

Steagul Maldivelor are mai multe simboluri si culori: verdele simbolizeaza pacea si cocotierul – copacul national. Semiluna alba simbolizeaza islamul iar cadranul rosu este sangele varsat pentru independenta tarii.

5. Cocotierii

Cocotierul este unul dintre simbolurile importante ale Maldivelor, fiind nu doar copacul national ci si cel care protejeaza plajele. Cocotierii cresc pana la 30 de metri inaltime si ating varste de pana la 100 de ani. Din lemnul lor se construiesc barcile dhoni.

6. Cele mai mici insule

Maldive are unele dintre cele mai mici insule din lume. Atat de mici incat unele au doar

cativa metri patrati, parand decupate din caricaturile cu insulele pustii pe care se afla un naufragiat. Cea mai mare insula a arhipelagului abia daca atinge 6 km lungime.

7. Insule pustii

Arhipelagul are circa 1200 de inule iar in jur de 800 sunt nelocuite. 200 sunt populate permanent iar numarul total al hotelurilor se ridica la 110. Celelalte insule sunt folosite pentru agricultura, picnicuri, activitati guvernamentale si industriale.

 

8. Bodu Beru

Bodu Beru este muzica traditionala a insulelor Maldive (se traduce prin “toba mare”) si este o intruchipare artistica a relatiilor pe care le-a avut aceasta tara cu Africa de Est, de-a lungul secolelor. Muzica Bodu Beru e foarte ritmica si poate fi privita drept una transcedentala.

9. Casele de corali

Localnicii obisnuiau sa-si construiasca propriile case din corali dar aceasta traditie a fost intrerupta din momentul in care barierele de corali au devenit elemente protejate in intreaga lume. In multe insule, precum si in capitala Male, inca pot fi vazute aceste frumoase locuinte.

10. Soarele ecuatorial

Nu uita ca soarele ce scalda arhipelagul este si foarte periculos, razele avand o incidenta de 90 de grade, datorita apropierii de Ecuator. Prin urmare e recomandabil sa iei cu tine o crema de protectie solara cu grad ridicat.

Oferte cu Free Spirit in insulele Maldive

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale