10 lucruri inedite despre Cuba

10 lucruri inedite despre Cuba

ianuarie 1, 1970

 

Cuba a fost dintotdeauna o destinatie de vacanta aparte, care a atras vizitatorii in primul rand prin sarmul poporului sau, prin traditionalism si prin acel magnetism teribil care te atrage in ”bula” in care tara s-a semi-izolat de-a lungul anilor de comunism in care a fost tinuta de Fidel Castro. Multa lume afirma ca, odata cu deschiderea Cubei catre Statele Unite, lucru care s-a intamplat pe parcursul administratiei Obama, tara se va americaniza si isi va pierde incet-incet din farmec. Daca e adevarat sau nu, ramane de vazut. In tot cazul, o vizita in Cuba nu te va dezamagi si chiar daca cei care au prins anii comunismului in Romania vor regasi pe alocuri o nostalgie similara in privinta atmosferei generale, in mod sigur vacanta cubaneza va fi o reusita.

In Cuba se deschid noi restaurante, noi oportunitati de business-uri si resorturile sunt din ce in ce mai plinde de americani, ceea ce nu se intampla acum cativa ani. Dar inainte de a ajunge in Cuba, hai sa aflam cateva lucruri interesante si surprinzatoare despre aceasta insula din Caraibe.

1. Cuba are cel mai mare grad de alfabetizare de pe continentul american

In septembrie 1960, cand se adresa Natiunilor Unite, liderul Fidel Castro declara ca tara lui va eradica analfabetismul. La acea vreme, 40% dintre cubanezi nu stiau sa scrie sau sa citeasca. In ianuarie 1961, mai mult de 100.000 de elevi din zonele rurale au fost trimisi pentru a se integra programului national de alfabetizare, care ii invata pe cei de la sate sa scrie si sa citeasca. In prezent, rata de alfabetizare a Cubei este de 99,98%, cea mai ridicata de pe continentul american.

cuba-free-spirit (1)

2. Muzica Beatles a fost interzisa pana in anul 2000

Dupa 1964, cand lumea a luat-o razna din pricina beatlesmaniei, Fidel Castro a declarat trupa britanica mult prea decadenta pentru gusturile socialiste. Le-a interzis muzica iar cubanezii au fost nevoiti sa apeleze la ”pirati” pentru a asculta inregistrarile Beatles. Abia in anul 2000, Fidel si-a schimbat conceptiile. L-a declarat pe John Lennon un revolutionar al clasei muncitoare si o statuie a acestuia a aparut in Havana, in cartierul Vedado, Fidel insusi fiind prezent la inaugurarea ei, un concert cu muzica Beatles acompaniind evenimentul. In prezent, in Cuba exista sase cluburi dedicate trupei Beatles.

 

3. Fiecare cubanez are dreptul la doua proprietati

Circa 95% dintre cubanezi detin propria lor locuinta iar majoritatea nu au nici urma de datorie la stat. Din anul 2011, cubanezilor li se permite sa cumpere si sa vanda proprietati dar fiecarui locuitor nu ii este permis sa aibe mai mult de doua case: una in care locuieste si o casa de vacanta.

4. Havana a fost candva condusa de britanici

In perioada coloniala, Cuba nu a fost intotdeauna sub conducere spaniola. In timpul Razboiului de Sapte Ani, pe 6 iunie 1762, o expeditie britanica ce a constat din 193 vase de razboi, pe care se aflau 30.000 de marinari si soldati, a atins coastele Havanei. Trei saptamani mai tarziu, acestia cucereau castelul Morro si, dupa alte 15 zile, Havana era a lor. Englezii au condus capitala Cubei vreme de 11 luni, inainte de a o negocia cu spaniolii, care au recapatat-o, in schimbul Floridei, urmare a Tratatului de la Paris.

5. Toate serviciile medicale sunt gratuite in Cuba

Serviciile medicale cubaneze sunt gratuite pentru toti cetatenii tarii, de la vizitele medicilor la domiciliul pacientilor la orice fel de interventie chirurgicala. Pana si operatiile de schimbare de sex sunt gratuite in Cuba: chirurgii locali au avut mai mult de 20 de astfel de interventii.

cuba-free-spirit (1)

6. Fidel Castro s-a nascut din legatura dintre un patriarh bogat si o menajera

Fidel a fost un prieten al saracilor, asa cum a declarat in nenumarate randuri, insa tatal sau, Angel Castro, a fost un foarte instarit proprietar de terenuri, care a avut cinci copii impreuna cu sotia lui, Maria Argota y Reyes. Dar Fidel, impreuna cu Raul, fratele lui mai tanar, care conduce acum Cuba, s-au numarat printre cei sapte copii nascuti de Lina Ruz Gonzalez, o menajera cu care patriarhul rural s-a casatorit in cele din urma, in 1943, cand Fidel avea deja 16 ani.

7. Cuba are cea mai mare ratie de medici raportat la numarul de pacienti

Inca de la marea revolutie, guvernul cubanez a acordat o atentie deosebita sistemului medical national. Nu mai putin de 12 scoli dedicate pompeaza mii de doctori in fiecare an, lucru care face ca aceasta tara sa aiba cel mai mare numar de medici raportati la numarul de locuitori: de la 0,92 la 1000 persoane, in 1958, acest raport a ajuns la 6,72 medici la 1000 de persoane, in 2015. Mai multi ca in orice alta tara a lumii.

8. Cuba este casa celei mai mici pasari din lume

In Cuba traiesc 374 specii de pasari, dintre care 25 sunt unice si se pot intalni doar aici. Printre acestea se afla si cea mai mica pasare din lume: colibri. Localnicii o numesc zunzuncito iar ea nu masoara mai mult de 5 cm in lungime, fiind rareori mai mare decat un bondar urias.

9. Guvernul american plateste anual o suma guvernului cubanez

In urma razboiului americano-spaniol, guvernul american a fost cel care a scris Constitutia cubaneza, garantand ca va plati micutei insule din Caraibe o suma anuala in valoare de 2000 de dolari pentru a avea drept de exploatare pe termen nelimitat a Golfului Guantanamo. Suma a fost marita la 4084 dolari, in anul 1935. In fiecare an, cecul scris de Trezoreria americana este trimis in Cuba, care refuza sa-l incaseze, considerand ca baza navala americana este ilegala.

10. McDonald’s si Starbucks exista deja pe teritoriul cubanez

Oricine si-ar mai dori sa viziteze Cuba inainte de invazia lanturilor de fast-food americane va fi dezamagit: e prea tarziu. In Cuba exista deja un McDonald’s (inca din 1986), o Pizza Hut, o cafenea Starbucks, Subway, Taco Bell si magazinele de inghetata Baskin-Robbins.

cuba-free-spirit (1)

 

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale