Bali a devenit in ultimii ani una dintre cele mai populare destinatii exotice pentru turistii romani, si nu numai. Insula tropicala ce apartine de Indonezia are o frumusete naturala desavarsita, are resorturi si hoteluri de exceptie, plaje de senzatie si, in general, e invaluita intr-un calm care genereaza o pace sufleteasca aparte. Nu degeaba scriitoarea Elizabeth Gilbert a contribuit la promovarea acestui loc, pe care l-a creionat in “Eat, Pray, Love” ca o destinatie romantica, una in care sa-ti regasesti sinele. Daca nu tii neaparat sa te intorci acasa, Bali este chiar un loc pe care sa-l iei in calcul pentru a-ti petrece cateva luni, ani sau, de ce nu?, toata viata.
Spiritul balinez te cucereste pe loc, cu traditiile locale, cu imbracamintea, cu casele stil pavilion, cu florile si ornamentele florale, cu arhitectura, sculpturile, festivalurile, ritualurile si, nu in ultimul rand cu gastronomia.
Si totusi, inainte de a ajunge in Bali, e bine sa tii cont de niste lucruri, sau macar sa le iei la cunostinta. Sa trecem cateva dintre acestea in revista.
1. Wifi dar nu gratis
Daca esti nedespartit de internet, afla ca in Bali exista suficient “wifi”. Doar ca nu intotdeauna acesta este gratuit, asa cum, probabil, te-ai obisnuit deja prin alte locuri. De regula insa, in cafenele si restaurante ai acces la net, cata vreme consumi ceva.
2. Ia un scuter!
Cel mai cool mod de a vizita Bali este sa inchiriezi un scuter sau o motoreta. In acest mod vei ajunge rapid in zonele mai putin vizitate de turisti si vei lua contact profund cu ceea ce inseamna spiritul insulei. In Ubud, inchiriatul unei motociclete costa intre 6 si 10 dolari pe zi.
Daca inchiriezi un autovehicul, probabil ca vei sta in permanenta cu ochii dupa benzinarii. Ia in calcul ca in Bali nu sunt foarte multe benzinarii in afara oraselor. Si totusi, nu trebuie sa-ti faci probleme daca chiar esti aproape sa ramai in pana fraierului: pe marginea drumului sunt multe persoane care vand un lichid galben in sticle de vodca, pe care scrie Absolut. Iar acesta nu e de baut ci e chiar benzina.
Spre deosebire de alte insule, in Bali vei gasi suveniruri autentice, unice si de bun gust. De la mobila din lemn la sculpturi uriase din piatra, unele “suveniruri” balineze sunt extrem de… artistice, asa ca transportul lor acasa e posibil sa te cam coste. Mai ales daca obiectele pe care le cumperi sunt voluminoase.
5. Nu te baza pe bemo
Daca nu te-am convins cu ideea de a inchiria o motocicleta sau un scuter (sau daca nu poti inchiria una din diverse motive), retine ca, desi, aparent posibilitatile de deplasare in Bali sunt destul de limitate, exista oricand si varianta autobuzului sau a unui Bemo (care este un fel de minibus ce te va duce din oras in oras dar care nu sunt deloc confortabile si nu au nici un orar bine stabilit). Daca te gandesti sa iei un bemo, tine minte ca timpii de asteptare sunt mari si ca nu va pleca pana cand nu e plin. Altfel, exista oricand posibilitatea de a inchiria un taxi.
6. Maanca Krupuk
Stim foarte bine ca in unele tari mancarea stradala este excelenta, dupa cum stim ca exista reticenta de a incerca acest gen de mancare, mai ales acolo unde conditiile igienice sunt precare. In Bali nu e cazul de asa ceva, prin urmare poti incerca fara griji un preparat local ce se numeste Krupuk. Krupuk e orez prajit cu zahar si arata cam cum aratau “crevetii” de pe vremea lui Ceausescu, atunci cand ii prajeai in ulei. Partea buna (sau nu) e ca dau dependenta. Mai ales ca sunt ieftini si tin de foame.
7. Iesi de pe carare
Ubud, Kuta, Sanur, Seminyak – toate aceste nume atrag turistii ca niste magneti. Sunt pline de resorturi si hoteluri, de studiouri de yoga, restaurante internationale, magazine de bijuterii si magazine de haine. Acesta nu este tocmai Bali-ul de care sa te indragostesti. Adevaratul Bali trebuie privit prin ochii localnicilor de la tara si prin cultura balineza. Asa ca iesi din hotel si exploreaza! Lasa magazinele din zonele turistice si cauta templele sau priveste femeile care cara orezul pe marginea drumurilor. In Bali, religia e un stil de viata. La temple, vei vedea localnici imbracati in haine traditionale, luand parte activ la serviciile religioase, care pot dura toata ziua.
8. Ceremoniile sunt baza
In Bali exista aproape in orice moment o ceremonie la care sa-ti doresti sa iei parte. De la sarbatorirea nasterii unei zeite la ritualurile de luna plina, funerariile rurale si observarea practicilor religioase de la temple. Verifica agenda cu festivaluri si participa la cat mai multe, fiindca nu vei fi dezamagit.
9. Orez, orez, orez
Orezul inseamna viata in majoritatea tarilor asiatice iar Bali nu face exceptie. Orezul este preparatul de baza, cel de la care pleaca toate celelalte. Asa ca, in timp ce explorezi insula, vei intalni plantatii de orez superbe, ce formeaza peisaje care-ti taie rasuflarea. In termeni religiosi, orezul este simbolul prosperitatii in Bali.
10. Culorile zeilor
Vei observa doua tipuri de rugaciuni in practicile religioase balineze. Una presupune palmele lipite deasupra capului, cealalta la nivelul pieptului. Prima rugaciune este oferita zeului, cea de-a doua, stramosilor acestuia. De asemenea, vei vedea culori simbolice care impanzesc statuile, umbrelele sau alte diverse obiecte: rosu, alb, galben si albastru. Fiecare culoare apartine unui zeu.
11. Familii numeroase
Casele din Bali sunt impresionante. De regula nu vorbim doar despre o singura cladire ci despre o curte in care se afla mai multe case, inconjurate de un zid. Intr-o asemenea gospodarie pot trai pana la 35 de familii (care pot avea pana la 100-500 membri). Familia moderna din Bali are, in medie, 2-4 copii iar copiii sunt priviti ca un semn de prosperitate.
12. Nume ciudate
Te vei intreba probabil de ce majoritatea balinezilor se numesc Wayan, Made sau Komang, indiferent ca sunt barbati, femei sau copii. “Vina” e a sistemului de nume din Bali. Acesta a fost creat pentru a distinge ordinea fiecarui membru al familiei. De pilda, primul nascut se numeste “Wayan”, urmatorul “Made”, al treilea “Komang” sau “Nyoman”, al patrulea “Ketuf” si asa mai departe. Atat barbatii cat si femeile folosesc nume similare. Femeile se disting prin particula “Ne”, asezata la inceput – de pilda, Ne Wayan, in vreme ce barbatii au un I specific – I Wayan. Numele personale pot fi atasate acestor nume ce reprezinta ordinea nasterii dar pe langa acestea exista, evident, si numele de familie.