O vacanta petrecuta in croaziera e intotdeauna o vacanta aparte. Si indiferent de ce fel de croaziera alegi – transatlantica, fluviala, luxoasa, de aventura – exista multe lucruri de care trebuie sa tii cont si care iti pot economisi timp si bani, atata vreme cat sunt luate in seama. In special daca o faci pentru prima oara.
O mica documentare inainte de a face o rezervare a vacantei de tip croaziera este cheia pentru a gasi genul de ambarcatiune care ti se potriveste dar si pretul corect pe care il vei plati pentru a petrece o saptamana sau mai multe la bordul acesteia. Exista numeroase oferte ieftine (si tentante) de croaziere dar acestea ascund suficient de multe capcane incat sa nu te simti bine nici macar daca rezervi un maxim de trei zile. In cele ce urmeaza vom incerca sa prezentam succint cateva ponturi de care sa tii cont inainte si in timpul unei vacante in croaziera.
1.Aboneaza-te la newsletter-urile agentiilor de voiaj si ale companiilor ce ofera croaziere
Vei primi zilnic sau saptamanal cele mai bune oferte, inclusive cele de tip last-minute, vei vedea imediat atunci cand exista o fereastra de rezervari deschisa si vei avea pe loc in inbox informatii despre destinatiile preferate asa incat nu vei fi nevoit sa te pierzi in hatisul internetului pentru a le cauta.
2.Nu rata ofertele de tip early-booking
Multe companii, in special cele specializate in croaziere fluviale, ofera tot felul de bonusuri la cumpararea unui pachet: zboruri incluse, gratuitati la bord, credite pentru diverse servicii daca rezervi cu cateva luni in avans. De asemenea, ai posibilitatea sa-ti alegi cabina iar daca planifici o croaziera impreuna cu familia pe parcursul vacantelor scolare (cele mai aglomerate perioade), e esential sa rezervi cu cel putin sase luni inainte.
3.Documenteaza-te cu privire la excursiile oferite
Verifica itinerariul navei dar si, in special, excursiile care ti se ofera la bord in destinatiile in care ajunge nava. Exista posibilitatea sa rezervi excursii organizate de compania cu care calatoresti sau sa-ti organizezi propriile excursii, in porturile respective. Dar tine minte ca cele cumparate de pe vas ofera siguranta faptului ca nava nu va pleca fara tine in cazul in care se intampla ceva neprevazut pe parcursul excursiei.
4.Pleaca cu grupul
Multe linii maritime ofera reduceri sau bonusuri atunci cand rezervarea este facuta pentru un grup mai mare de persoane si, implicit, pentru mai multe cabine. Asa ca, daca ai posibilitatea sa calatoresti impreuna cu mai multi prieteni, rezerva mai multe locuri odata, si nu separat.
5.Verifica newsletter-ul zilnic de pe vas
Fiecare croaziera ofera pasagerilor cate un newsletter in care acestia vor gasi oferte interesante, in special in zilele petrecute exclusiv pe mare, de la cocktailuri gratuite la reduceri importante din cadrul magazinelor aflate la bord, tratamente la spa, etc.
6.Bucura-te de activitatile gratuite
Probabil ca acasa nu canti hip-hop si nu dansezi salsa dar de ce sa nu incerci asemenea lucruri in croaziera? Vei scapa de cateva calorii si te vei distra mai mult decat crezi. Uita-te la filmele de pe ecranele aflate pe vas, participa la concursuri de cunostinte generale, mergi in biblioteca, la sala de fitness si in multe alte locuri in care accesul e gratuit.
7.Fa o pauza de copii
Pe majoritatea navelor de croaziera exista personal calificat in grija caruia iti poti lasa linistit copiii pentru cateva ore. Ei se vor distra bucurandu-se de activitatile la care vor lua parte, timp in care tu iti poti petrece o parte a zilei desfasurand activitati de… adult.
8.Deconecteaza-te
Nu doar la figurat ci si la propriu. Internetul pe vasele de croaziera a devenit ceva mai accesibil dar este in continuare destul de scump. Si, de regula, ingrozitor de prost, ca viteza, in special cand te afli in largul marii. In medie vei plati cam 75 de centi pe minut. De aceea, incearca sa stai offline, pe cat se poate, sau cumpara pachete de internet, pentru mai multe zile. De asemenea, asteapta sa ajungi in porturi pentru a te conecta la retelele wifi gratuite de acolo.
9.Spune “nu, multumesc!”
…tuturor fotografilor de la bordul vasului, care nu vor scapa nicio ocazie pentru a te surprinde in orice ipostaza, in timpul activitatilor cotidiene sau a serilor de gala. Acelasi lucru in privinta paharelor de cocktail de tip suvenir – chiar nu ai nevoie de recipiente in care sa se adune praful acasa.
10.Calculeaza pachetele legate de bauturi
Inainte de a cumpara un pachet ce tine de bauturi, insumeaza costurile zilnice si vezi daca merita cu adevarat sa le achizitionezi. In aceste pachete intra de regula sucuri la cutie (si nu la dozator), un numar mai mare si mai premium de bauturi alcoolice s.a.m.d. Compara cu ceea ce ai in pachetul de baza si apoi decide. S-ar putea sa nu merite sau… dimpotriva.
11.Scapa de cozile de la micul dejun
Oamenii uita, de regula, ca sala principala pentru servirea cinei este deschisa si pentru micul dejun, asa ca, daca vrei sa scapi de inghesuiala, du-te acolo dimineata. De asemenea, nu uita de posibilitatea de a lua micul dejun in cabina.
12.Invadeaza spatiul
Extra-spatiul pe vas este, de regula, o optiune premium prin urmare incearca sa nu-ti iei multe bagaje cu tine si, mai ales, ar fi bine ca acestea sa nu fie foarte voluminoase. Daca totusi mai ai nevoie de spatiu de depozitare, ia in calcul ca acesta exista… sub pat.
13.Rezerva o cabina cu balcon
Sigur, costa mai mult decat o cabina de interior, care nu are nici macar o fereastra ce da spre mare. Dar pentru un plus care uneori s-ar putea sa nu ti se para asa mare, vei vedea ca un balcon la cabina va schimba perspectiva croazierei, indeosebi daca ai tendinte claustrofobe. Ca sa nu mai vorbim de aer proaspat, peisaje superbe, apusuri / rasarituri si alte asemenea avantaje.
14.Cumpara un abonament la spa
Desi in prima faza probabil nu vei dori sa te rasfeti in spa, acolo unde vei da peste preturi in general mai mari decat cele de pe continent, un abonament de o zi sau chiar de o saptamana iti va oferi posibilitatea de a accesa oricand doresti sauna, bazinele de thalasoterapie sau camerele de relaxare. Aceste abonamente au, de obicei, in vizor, facilitatile la care nu se produce aglomeratie, asa ca e bine sa-ti arunci un ochi pe oferte, inainte de imbarcare.
15.Un pic de liniste
Multe dintre vasele de croaziera uriase dispun inclusiv de piscine rezervate exclusiv adultilor, de jacuzzi-uri si de punti linistite in care nu se aude zgomotul asurzitor al muzicii si pe care nu au acces copii galagiosi. Unele sanctuare pentru adulti se prezinta sub forme de mici cabane ce pot fi inchiriate cu ora si care dispun chiar si de propriile baruri. De asemenea, bibliotecile de pe vas sunt locuri in care gasesti linistea pe care o cautai de atata vreme.