Malta e o destinatie de vacanta pentru toate anotimpurile. Micuta insula din mijlocul Marii Mediterane e pregatita sa-si primeasca oricand oaspetii, oferindu-le nu doar mult soare ci si suficient de multe locuri de vizitat cat sa le umple hard-urile de fotografii, inimile de bucurie si mintea de informatii istorice care au marcat acest taram aflat la intersectia intereselor dar si a campaniilor diverselor imperii.
Cei care viziteaza Malta trebuie sa stie cateva informatii esentiale despre Insula Cavalerilor, pentru a nu fi luati prin surprindere:
In Malta se conduce pe partea stanga, precum in Anglia, prin urmare daca iei in calcul sa inchiriezi o masina, gandeste-te bine daca esti pregatit sa schimbi sensurile.
Poti sa bei apa de la robinet in Malta dar aceasta are un gust oribil, ea fiind, de fapt, apa de mare desalinizata. Prin urmare, recomandarea e sa ai mereu apa imbuteliata. Oricum, e bine de stiut ca in Malta nu exista apa naturala (nu sunt rauri sau lacuri).
Daca vizitezi insula Gozo (si e musai sa o faci!) ai grija sa ai suficient cash la tine, deoarece sunt multe restaurante si bacanii care nu accepta carduri de credit. Iar ATM-uri vei gasi destul de rar, cele mai multe fiind in capitala Victoria.
Daca mergi in Malta in plina vara (intre lunile mai si octombrie) asigura-te ca hotelul (sau locul) in care stai are aer conditionat. E esential.
Malta are un sistem de transport in comun bine pus la punct, reteaua de autobuze fiind diversificata. Totusi, daca folosesti autobuzul, in special pe insula Gozo, verifica programul acestoa, fiindca sunt destule care circula doar o data pe ora.
Nu te speria daca auzi bubuituri intr-o seara linistita de weekend. Nu a inceput razboiul, e vorba de focurile de artificii sau petardele declansate de locuitorii care sarbatoresc ceea ce se numeste ”festa malteza”. O sarbatoare care se tine, pe rand, in diverse orase. In plus, e posibil sa auzi bubuituri si in timpul zilei, atunci cand oamenii pur si simplu isi testeaza ”arsenalul”.
In insula Gozo, unele ”festas” se deruleaza pe parcursul intregii veri, din sat in sat. Sunt sarbatori religioase, care venereaza diversi sfinti. Biserica locala e luminata, exista o parada religioasa, urmata de o fanfara, vinul gozitan curge in valuri iar focurile de artificii dureaza minute in sir.
Intre lunile octombrie si ianuarie temperaturile sunt relativ ridicate iar Malta se poate vizita foarte bine. Ia in calcul insa, ca acestea sunt cele mai ploioase luni si e posibil sa ai parte inclusiv de furtuni cu tunete si traznete.
9 Berea locala e foarte buna si se numeste Cisk. O singura marca.
10 Micile magazine si bacaniile sunt deschise pana dimineata devreme (in jur de 6) dar de regula sunt inchise de la pranz pana la 4 p.m., din cauza caldurii.
Gozo e una dintre cele mai sigure insule din lume. In localitatea Mdina, de pilda, oamenii isi lasa cheia in incuietoarele portilor, asa incat, daca ti se face sete, poti intra sa te servesti cu un pahar cu apa. De asemenea, daca-ti lasi masina deschisa, cu cheia in contact si portofelul uitat pe un scaun, poti sa fii sigur ca a doua zi vei gasi lucrurile la fel.
O multime de cladiri malteze sunt construite in stiluri arhitectonice britanice, consecinta a anilor in care tara era o colonie a Marii Britanii. In marile orase vei intalni chiar si celebrele cabine telefonice rosii, similare cu cele din Londra.
Toti maltezii vorbesc limba engleza foarte bine. De asemenea, vorbesc malteza, o limba extrem de complicata, care are mlte influente arabe.
14 90% dintre maltezi sunt catolici si vei remarca imediat ca in Malta sunt sute de biserici, bune de vizitat. Daca o faci, aminteste-ti ca trebuie sa porti o tinuta decenta.
Nudismul este interzis pe plajele malteze, de asemenea topless-ul. Daca o faci, risti sa fii expulzata.