Capitala Bulgariei e una dintre cele mai accesibile capitale europene pentru romani, in special pentru cei din sudul tarii. Si, surprinzator, una in care iti poti petrece doua zile interesante, cu atat mai mult cu cat Sofia are multe lucruri de oferit, cu toate ca e un oras relativ mic (comparativ cu alte capitale), cu cei 1,25 milioane de locuitori. Mai jos iti oferim cateva sugestii pentru 48 de ore de calitate, petrecute in Sofia.
Ziua 1:
Nu e un mod mai bun pentru a incepe o zi in Sofia decat cu un mic dejun tipic bulgaresc, care consta din banitsa si ayran. Banitsa e un fel de foetaj, cu branza si oua, pe care bulgarii il mananca in orice moment al zilei si care este deseori acompaniat de celebrul ayran – mixul de iaurt cu apa si sare.
Continuarea vine aproape de la sine, cu un tur pietonal gratuit al Sofiei, care se face de doua ori pe zi, de la ora 11 si de la ora 18, si care te va purta prin centrul orasului, ghidul explicandu-ti pe-ndelete despre locurile pe langa care treci. Turul acesta iti va face o idee generala despre Sofia, urmand ca, daca vrei sa aprofundezi anumite zone, sa te intorci mai tarziu pentru a o face. Vei merge pe Drumul Caramizilor Galbene, acolo unde se afla cele mai importante cladiri si monumente. Neaparat trebuie vazuta catedrala Alexander Nevski, unul dintre simbolurile capitalei Bulgariei, cu al sau dom aurit. O alta optiune in privinta tururilor ghidate este Turul Verde al Sofiei, care dureaza trei ore, care se desfasoara pe bicicleta si care te va purta prin cele mai de interes puncte ale orasului, cu parcurile incluse.
Dupa un tur interesant, la fel de interesant este sa incerci o supa, la pranz, bulgarii mandrindu-se cu acest preparat culinar. Tarator este una dintre cele mai interesante tipuri de supe, fiind preparata cu iaurt, castraveti si nuci. O alta “clasica” este ciorba de burta Skembe. Iar pentru cele mai bune localuri, cauta Soup Me (Str. Neofit Rilski 55) si Supa Star (Tsar Ivan Shishman 8).
In caz ca pastrezi nostalgii comuniste, in Sofia vei gasi Muzeul Artei Socialiste, care gazduieste – ca sa vezi! – arta din perioada de trista amintire: tablouri, filme, un parc cu sculpturi si statui ale liderilor Partidului Comunist Bulgar, busturi de-ale lui Lenin, Gheorghi Dimitrov si Stalin, stele rosii si alte asemenea obiecte care si-au trait perioada de glorie cu cateva decenii in urma.
Odata cu lasarea serii e momentul sa experimentezi viata de noapte a Sofiei: mergi intr-un bar, asculta muzica live sau, mai tarziu, incearca un club – optiunile sunt nenumarate. Printre cele mai bune piano-baruri sunt Sinatra (Blv. Arsenalski 5) si Camino (Str. Neofit Rilski 70) dar barurile si cluburile se gasesc la tot pasul in centru. Unul dintre diamantele ascunse este Hambara, celebru pentru faptul ca, pe vremuri, eventualii clienti nu erau lasati sa intre daca nu cunosteau parola corecta din seara respectiva.
Ziua 2:
Sofia e un mic paradic pentru cei care iubesc shoppingul. La Zhenski Pazar (Piata Femeilor), care-si trage numele de la faptul ca in trecut toata standurile erau conduse de femei, gasesti tot ce-ti doresti in materie de gust si miros, in special halva artizanala. O alta piata interesanta se afla langa catedrala Alexander Nevski, unde vei gasi arta, artefacte vechi si alte antichitati. Iar daca vrei sa-ti petreci dimineata prin magazinele de haine, exista multe centre comerciale, cel mai mare dintre acestea fiind Serdika.De asemenea, nu ocoli Strada Vitoshka, pe care se intind buticuri, restaurante si cafenele.
Doua dintre cele mai populare atractii turistice din Sofia sunt Biserica Boiana, aflata in patrimoniul UNESCO, si Muzeul National de Istorie. Prima e localizata la poalele muntelui Vitosha si e cunoscuta pentru picturile si frescele deosebit de frumoase. Muzeul este fosta resedinta a fostului lider comunist Todor Jivkov, si “povesteste” despre istoria tarii.
Se stie ca una dintre laturile culturale ale unei tari se cunoaste prin exploatarea gastronomiei acesteia. Bulgaria e recunoscuta pentru vinurile rosii de calitate, Melnik si Mavrud fiind printre cele mai bune. Alte doua bauturi traitionale sunt rakia si mastika, spirtoase strasnice care pot fi servite impreuna cu o salata Shopska, pentru a intregi o experienta neaosa. Un restaurant care sa ofere si alte preparate bulgaresti de calitate e cel mai bun mod pentru a incheia doua zile relaxante petrecute in Sofia.