5 locuri de vazut in Antalya

5 locuri de vazut in Antalya

iulie 15, 2016

Antalya e regiunea turceasca in care ne-am obisnuit sa spunem ca romanii merg pentru a se afunda in privilegiile de cinci stele oferite de luxoasele hoteluri pe care ”arkadasii” cu turbane le-au construit intru promovarea unui concept de mare succes: all-inclusive-ul. Dincolo de statul la plaja, la piscina si distractia de seara in clubul hotelului, e musai sa stim ca Antalya e o regiune istorica, si, impreuna cu orasul cu acelasi nume, ofera suficient de multe motive pentru a iesi din hotel si a o vizita. Iata doar cinci dintre ele:

 

Orasul vechi (Kaleiçi)

 

Orasul vechi arata ca un adevarat labirint, renovat relativ recent, cu case albe cu acoperisuri rosii, in stil arhitectonic otoman, cu stradute de piatra si plin de hoteluri de tip boutique, galerii de arta, restaurante si magazine de suveniruri. Plimba-te si pierde-te in aceasta zona sarmanta, fara a uita sa bifezi cateva dintre locurile ei reprezentative, precum piata centrala, in care se afla si poarta unei fortarete precum si un turn cu ceas, moscheea Tekeli Mehmet (construita in secolul 18) si Kesik Minare, un minaret partial distrus de un incendiu in secolul 19, care a fost initial templu roman, apoi a fost convertit in biserica bizantina pentru a sfarsi ca moschee. Minaretul e tot ce a mai ramas din ea.

 

Poarta lui Hadrian

 

Este una dintre principalele porti de intrare in zona Orasului vechi, cu siguranta si cea mai spectaculoasa dintre ele. Interesant este cum s-au pastrat si au fost conservate zidurile orasului din perioadele elena si romana, iar poarta lui Hadrian este una dintre cele mai notabile portiuni ale acestuia, fiind ridicata in cinstea imparatului roman Hadrian (Adrian) in anul 130 d.C. Poarta prezinta trei bolte impresionante, din marmura, flancate de turnuri impozante si este decorata cu frumoase sculpturi.

 

 

Vechiul port

 

Adapostit intre stanci, vechiul port din Antalya ofera vizitatorului un conglomerat pitoresc de magazine mici, cafenele, bazaruri si iahturi, intr-o linistitoare atmosfera marina. Pe vremuri, mai exact din secolul 2 pana la jumatatea secolului 20, acesta a fost principalul port al regiunii, locul in care se desfasura comertul care asigura prosperitatea orasului si a intregii zone. Acele zile au trecut insa iar astazi vii in portul din Antalya doar pentru a te bucura de serenitatea apusului, pentru a savura o cafea, pentru a scotoci magazinasele cu suveniruri sau, nu in ultimul rand, pentru a antama o excursie cu barca pe Mediterana.

 

 

Fortareata romana

 

Un turn cilindric, cu diametrul de 14 m, vegheaza asupra vechiului port, de la inaltimea Parcului Karaalioglu. A fost ridicat in secolul 2 dar nimeni nu stie in ce scop si care era principala lui functie initiala insa istoricii au cazut de acord ca a servit ca turn de garda sau ca far. Acum este doar un loc extraordinar de potrivit pentru a vedea apusul soarelui, impreuna cu panoramele de vis ce se desfasoara catre port si catre intinderile marii. Parcul in sine e un loc linistit si relaxant, cu flori multe si zone de picnic.

 

 

Aspendos

 

Principalul motiv pentru care arheologii viziteaza Antalya il reprezinta Aspendos, sit arheologic aflat la circa 45 de km distanta de orasul Antalya, locul in care se afla un teatru roman, probabil cel mai bine conservat teatru antic din lume. Si, totodata, una dintre principalele atractii turistice ale Turciei. Zilele de glorie ale acestui oras sunt departe – in timpul secolelor 2 si 3 iar ruinele pastrate vorbesc de la sine. Pe langa amfiteatrul de 15.000 de locuri, care a fost in intregime restaurat, restul sit-ului e istorie in piatra.

 

Vezi aici oferele noastre pentru Turcia

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale