5 locuri de vazut in Larnaca

5 locuri de vazut in Larnaca

aprilie 28, 2016

Larnaca este, cu siguranta, una dintre cele mai bune statiuni din Cipru, una care are suficient de multe argumente pentru turistii ce doresc sa-si petreaca o vacanta la mare ca la carte. Plaja e dublata de o faleza cu palmieri, vegheata de o fortareata. La doar cativa pasi in apropiere, orasul vechi gazduieste superba biserica Lazaros dar si un incantator cartier turcesc in care artizani in ceramica te imbie sa le cumperi lucrarile. Larnaca e un oras cu o vibratie speciala, care il deosebeste de alte urbe aparent similare, precum Paphos sau Limassol. Uite mai jos doar cateva locuri de vizitat in aceasta statiune cipriota.

 

Fortul Larnaca

Pe latura din dreapta a promenadei din Larnaca se afla acest fort otoman, construit in 1625, care era folosit de catre turci drept principala linie de aparare a orasului. Fortul a fost ridicat pe locul unui alt fort medieval, din care nu a mai ramas nimic. In timpul perioadei coloniale britanice el a fost transformat in inchisoare iar astazi adaposteste micutul Muzeu Medieval, in care se afla o colectie de arme si o serie de fotografii alb-negru cu orasul si imprejurimile. Daca te urci pe metereze, vei avea parte de o splendida panorama asupra Marii Mediterane. Peste drum se afla Marea Moschee din Larnaca, ridicata in secolul 16.

 

Cartierul turcesc

Cea mai interesanta zona de explorat in Larnaca este vechiul Cartier Turcesc (numit si Skala), care incepe din dreptul Fortului si se intinde spre sud. Skala a fost parasit de populatia turca dupa invazia turceasca asupra nordului Ciprului, in 1974, cartierul ramanand in uitare vreme de multi ani. Recent insa, el a fost resuscitat de comunitatea artistica din Larnaca, multi mestesugari deschizandu-si ateliere si magazine in aceasta zona. In plus, din cauza faptului ca a fost ignorat de dezvoltatori imobiliari, Skala pastreaza un caracter traditional, cu case albe, cu ferestre frumos colorate si decorate. O arhitectura veche care nu se mai regaseste in nicio alta statiune cipriota.

 

Hala Sultan Tekke

La 3 kilometri de Larnaca, pe malul de vest al lacului sarat cu acelasi nume, se afla Hala Sultan Tekke, un important centru musulman de pelerinaj, o moschee ridicata in amintirea lui Umm Haram, dadaca lui Mahomed, dspre care se spune ca a murit fix in acest loc, dupa ce a cazut de pe magar, ulterior fiind ridicat aici un mormant (in anul 645). Moscheea a fost construita de catre otomani si dateaza din 1816. In apropiere, Lacul Sarat Larnaca e o rezervatie naturala unde primpvara vin stoluri mari de pasari flamingo si rate. Pe timp de vara, apa se evapora complet, lasand o crusta de sare ce creeaza un peisaj interesant. In acest loc se ajunge foarte usor daca mergi cu o masina inchiriata.

 

Agios Lazaros

Dupa ce a inviat din morti, Lazar a trait in Larnaca pentru alti 30 de ani si a primit ordinul episcop de Kition (numele sub care era cunoscut Larnaca atunci). Cand in sfarsit a murit pentru totdeauna, a fost inmormantat in locul in care se afla acum Agios Lazarus (Biserica Sfantului Lazar). Biserica a fost construita in secolul 9 de catre imparatul Leo al VI-lea si a fost restaurata in secolul 17, in stil baroc. Pe una dintre cele patru coloane duble se afla o icoana ce dateaza din anul 1659, reprezentandu-l pe Sf. Lazar. La aceasta se adauga cateva impresionante picturi in care apar Fecioara Maria, Sf. Gheorghe si balaurul. Sub iconostas, o scara duce catre mormantul Sfantului Lazar (acolo au fost gasite ramasite ale unui trup din anul 890, despre care se crede ca ar fi fost Lazar dar care au fost apoi mutate la Constantinopol pentru a ajunge in cele din urma in Marsilia). In curtea bisericii se afla si Muzeul Bizantin, care adaposteste o colectie de icoane si relicve.

 

Plajele

Plajele din Larnaca sunt intesate din mai pana in septembrie, atunci cand turistii, laolalta cu localnicii, le invadeaza pentru a se bucura de soare si mare. Plaja Finikoudes se intinde de-a lungul falezei, fiind cea mai bine plasata dar usor lipsita de inspiratie cand vine vorba de amenajari, imaginea generala fiind cea a unei cutii cu sardine. Plaja Mackenzie (aflata la doi kilometri de centru) e mult mai draguta si, de regula, ofera un spatiu mai mare pentru a-ti intinde prosopul. Daca ai cu ce sa te deplasezi, cel mai bine e sa mergi spre sud, pe plaja Cape Kiti (aflata la 15 kilometri de Larnaca) sau la plaja Perivolia (un kilometru sud de Cape Kiti), acolo unde nu vei gasi hoarde de amatori de soare si vei avea parte si de imprejurimi frumoase.

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale