5 locuri in Roma unde poti sa mananci ca un nobil

5 locuri in Roma unde poti sa mananci ca un nobil

septembrie 23, 2015

Roma este, cu siguranta, una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. La fiecare colt al capitalei Italiei te intampina vestigii antice iar istoria pare ca a fost scrisa sub ochii tai. Dar Roma nu trebuie privita numai prin prisma istoriei ci si prin aceea a faptului ca un sejur aici iti ofera o multime de posibilitati in privinta locurilor in care sa mananci. Si nu oricum, ci foarte bine. Daca se spune ca viata fiecarui francez care se respecta se invarte in jurul a trei mese pe zi, un truism despre locuitorii Romei spune ca acestia nu se pot lipsi de cateva gustari pe parcursul zilei. De pilda, un maritozzo, gustarea care se ia intre micul dejun si pranz.

Roma e un paradis pentru cei care adora carbohidratii. Si asta, desigur, pentru ca, probabil, primul lucru care apare in meniul unui roman are de-a face cu pastele. Carbonara, cacio e pepe sau amatriciana sunt cuvinte de baza in vocabularul culinar roman. Dar nu numai pastele aduc bucataria romana ci si carnea. Doar acest oras a trebuit sa hraneasca vreme de secole legiuni intregi de soldati, cardinali, printi si papi. Si iarasi ne intoarcem la istorie…
Care sunt, asadar, locurile in care se mananca cel mai bine in Roma? Greu de facut un clasament. Dar usor de facut sugestii. Asa ca, daca te duci sa vizitezi Roma, ia incalcul sa servesti masa macar intr-unul din aceste cinci restaurante:

ARMANDO AL PANTHEON

Templu pagan, ”deturnat” in biserica catolica, Pantheonul troneaza de secole in mijlocul Romei, fiind una dintre cele mai populare atractii turistice ale ei. Prin urmare nu e de mirare ca unul dintre cele mai bune si autentice restaurante ale orasului se afla la un pas de Pantheon. La Armando al Pantheon se servesc preparate clasice, precum pasta alla gricia (cu branza pecorino si piper negru) si abbacchio a scottadito (cotlete de miel la gratar). Restaurantul e atat de mic incat va trebui sa ai grija cum misti mana ca sa nu-l lovesti pe vecinul de masa dar acest inconvenient e lesne trecut cu vederea atunci cand vine mancarea. Iar preturile sunt rezonabile pentru locatia centrala.
Adresa: Salita dei Crescenzi 31, 00186 Roma; armandoalpantheon.it

 

 

SFORNO

In italiana, sforno este forma singulara, la persoana intaia, a verbului sfornare – a scoate din cuptor. De afara e posibil sa treci cu usurinta pe langa aceasta pizzerie aflata pe o strada in apropierea celebrelor studiouri de film Cinecittà. Dar ar fi o greseala sa faci asta, fiindca aici se serveste probabil cea mai buna pizza din Roma: pufoasa, aromata, diferita de pizza cu blat subtire pe care o intalnesti la tot pasul prin oras. Trebuie sa incerci caccio e pepe. Pizza se coace in cuptor folosindu-se cuburi de gheata care impiedica branza sa se topeasca. Tehnica e destul de complicata, asa ca mai bine o incerci la fata locului. Mai ales ca specialitatile zilei sunt trecute pe o tabla, de la fritti la crocche, suppli si carciofo alla romana. Nu neglija nici selectia de vinuri si de bere.
Adresa: Via Statilio Ottato 110/116, 00175 Roma; sforno.it

DA CESARE AL CASALETTO

Nici aceasta trattoria nu arata spectaculos dinafara iar numele – Cesare – cu conotatiile imparatului de acum peste 2000 de ani ar putea trezi suspiciuni. Dar in ultimii ani, restaurantul a devenit unul dintre cele mai bune din zona, in prezent atragand clientela din toate colturile orasului. Meniul e destul de lung si include preparate traditional romane si specialitati precum rigatoni cu pajata, o delicatesa facuta din intestine de vitel. Lista impresionanta de vinuri, cu focus pe vinurile organice, e garantata de somelierul Leonardo Vignoli, care a lucrat ani buni in cele mai tari restaurante din intreaga lume inainte de a decide ca e mai amuzant sa-ti pierzi timpul intr-o trattoria.
Adresa: Via del Casaletto 45, 00151 Roma trattoriadacesare.it

MARZAPANE

Desi e un oras relativ mare, Roma e destul de conservator atunci cand vine vorba de mancare. Restaurantele cu specific apartinand diverselor popoare sunt rare si aflate in zone mai degraba dubioase. Sushi, de pilda, e un preparat rar si de calitate proasta. Dar romanii s-au indragostit rapid de acest bistrou micut, in stil frantuzesc, care, din clipa deschiderii, a facut tot ce i-a stat in puteri renumitului chef de 26 de ani Alba Esteve Ruiz pentru a-si satisface clientii. Cu toate ca chef-ul e spaniol, romanii servesc cu ochii inchisi minunatele paste carbonara, votate printre cele mai bune din oras. E greu sa gasesti un loc liber la Marzapane, asa ca e de dorit sa faci rezervare.
Adresa: Via Velletri 39, 00198 Roma; marzapaneroma.com

 

ROSCIOLI

O bucatarie savuroasa trebuie sa aiba la baze cele mai bune ingrediente. Iar familia Roscioli dispunea de cele mai bune surse pentru a vinde salumi si formagi (antreuri si branza). In 2002, generatia mai tanara a familiei a decis ca e momentul sa transforme bacania parintilor intr-un mic local, aflat chiar in centrul istoric al Romei. Unul care avea sa fie frecventat deopotriva de turisti si de localnici. Pastele carbonara cu gricia (rigatoni cu bucati de sunca artizanala, pecorino Romano si piper negru Sarawak) sunt monumentale. Lista de vinuri nu e deloc mai prejos, existand soiuri rare si vechi.

Adresa: Via dei Giubbonari 21, 00186 Roma; salumeriaroscioli.com

 

 

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale