5 locuri secrete in Viena

5 locuri secrete in Viena

Viena, capitala Austriei, e o urbe in care se impletesc valorile arhitectonice clasice cu stilul de viata modern. Asa-numitul ”oras al muzicii”, care primeste anual milioane de vizitatori, are o sumedenie de locuri frumoase, care incanta turistii, purtandu-i prin istorie si prin contemporaneitate. Dar dincolo de obiectivele turistice clasice, care se regasesc in brosuri si cataloage, Viena are si multe secrete, pe care uneori doar localnicii le cunosc si care merita sa fie vazute deopotriva. Iata mai jos doar cinci dintre ele.

 

 

Cripta imperiala

Aflata in imediata apropiere a Bisericii Capucine, Cripta Imperiala Habsburgica pastreaza ramasitele a 143 de membri ai familiei regale. Construita in stil baroc (unul asociat cu Imperiul Habsburgic), cripta e o colectie elaborata de sarcofagii de metal, care contin trupurile diversilor imparati, imparatese si alte rubedenii cu sange albastru. Sicriele sunt decorate si ornate cu capete de mort, lei si filigrame care-i ridica in slavi pe cei aflati in interior si care starnesc invidia muritorilor de rand. De regula, inimile celor decedati erau puse in urne separate, turnate apoi in morminte adiacente. Desi suna sinistru, moartea arata frumos la Criptele imperiale din Viena.

 

 

 

Biblioteca Nationala Austriaca

Sicriele nu sunt unicele lucruri pe care habsburgii le-au facut cu stil. Ceea ce astazi se numeste Biblioteca Nationala Austriaca a fost candva o colectie de volume istorice apartinand monarhiei habsburgice. Marele spatiu este ocupat cu coloane, busturi si sculpturi, oferind imaginea unei biblioteci superbe, care rivalizeaza cu cele mai frumoase biblioteci din lume. Colectia de carti cuprinde peste doua milioane de volume si, pe langa acestea, aici vei gasi si alte colectii de arta, adevarate minuni pastrate de secole.

 

 

 

Muzeul Globului

Una dintre colectiile unice aflate sub umbrela Bibliotecii Nationale (dar situata intr-un spatiu separat) este Muzeul Globului, singurul muzeu din lume dedicat… globurilor. Aici se afla globuri terestre si ceresti, colectia incluzand peste 600 de specimene, de la globuri gonflabile la globuri micute si globuri uriase, de marimea unei persoane. Un loc in care, incredibil sau nu, te poti pierde literalmente printre sfere.

 

 

 

Turnul Gazometru

Aceste patru cladiri circulare au fost construite pentru a pastra cantitati enorme de gaz depresurizat. Cum tehnologia privind energiile gazoase a evoluat mult in ultimele decenii, silozurile uriase au devenit inutile si au fost inchise in anul 1984. Decat sa demoleze acest ansamblu deloc urat, Primaria din Viena l-a infrumusetat si l-a transformat intr-o zona locuibila, in care, in afara de apartamente se afla cladiri de birouri si magazine. Cei pasionati de arhitectura pot da o fuga pentru a vedea cum se poate transforma un spatiu urban aparent dezafectat intr-unul cu sens.

 

 

Republica Kugelmugel

Atunci cand artistul Edwin Lipburger a depus proiectul pentru a realiza o casa sferica in mijlocul orasului, autoritatile au fost mai mult decat incantate. Dar, in 1984, Lipburger a decis ca trebuie sa-si transforme casa intr-o republica autonoma, mai exact in propria lui tara. Pe care a numit-o Republica Kugelmugel. Desigur, autoritatile nu au mai fost la fel de fericite si Lipburger a facut chiar si puscarie pentru ca a indraznit sa tipareasca propriile lui timbre. Doar ca, in final, a castigat cumva lupta cu statul, dupa ce proiectul a ajuns la urechile presedintelui Austriei care a avut suficient simt al umorului cat sa decida ca locuinta lui Lipburger nu trebuie demolata. Prin urmare, Republica Kugelmugel a ramas pana in zilele noastre, undeva langa Prater, inconjurata de un gard de sarma.

 

 

 

Oferte City Break in Europa cu Free Spirit.

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale