ianuarie 28, 2016

Heraklion (sau Iraklion) este capitala Cretei, oras situat pe coasta de nord, principalul port al insulei si, totodata, cel mai important oras industrial al acesteia. Cu o populatie de 174 000 locuitori, Heraklion este al patrulea cel mai mare oras al Greciei iar in vremurile antice era principalul port al Knossos-ului, loc in care minonienii faceau negot cu aur, ceramica si sofran. Minonienii au constituit cea mai veche civilizatie cunoscuta a Europei, ei ocupand Creta intre anii 2700 i.C. si 1450, un popor sofisticat, iubitor de arta, natura si sport, un popor pacifist care proslavea zeitele. Multi dintre cei care viziteaza astazi Heraklion vin special pentru palatul minoic Knossos, dar orasul are multe locuri de interes, la fel si imprejurimile lui. Despre cateva dintre ele, citeste mai jos:

 

Orasul vechi

 

Heraklion s-a dezvoltat sub influenta marii si chiar si in zilele noastre, orasul vechi e focusat in jurul portului, cel mai important monument fiind Koules, un fort impozant construit de venetieni in secolul 16, pe ale carui metereze te poti urca pentru a fotografia spectaculoasele peisaje din jur. De aici poti vedea arsenalele, locurile in care venetienii isi reparau corabiile dar poti observa si faleza, de-a lungul careia se intind restaurante ce servesc fructe de mare. Orasul vechi e protejat de un lung sir de ziduri de aparare, in buna parte aflate in ruina iar pe stradutele pietonale din interior admiri cladiri aristocrate, biserici si buticuri, toate ducand catre o piata cu fantani si cafenele.

 

Palatul Knossos

Cel mai mare si mai bine conservat sit arheologic al Cretei se afla la cinci kilometri distanta, in sud-estul Heraklionului, o cursa de autobuz facand legatura cu orasul. Knossos e un palat monumental, cu patru laturi construite in jurul unei curti interioare spatioase, acolo unde legenda spune ca s-a aflat labirintul regelui Minos. Palatul este elegant si sofisticat si include spatii de ceremonie, zone de agrement, incaperi pentru depozitare, decoratiuni remarcabile si un complex sistem de drenaj acvatic. Desi excavatiile au scos la lumina faptul ca pe aceste locuri a existat un palat inca din anul 2000 i.C., ceea ce se vede astazi dateaza din anii 1450.

 

Muzeul arheologic din Heraklion

Magnificele fresce din Knossos, vechi de 3500 de ani, sunt prezente in acest muzeu, laolalta cu Zeita Sarpe, o figurina din ceramica (ce dateaza din anul 1600 i.C.) reprezentand o femeie care tine doi serpi si Discul Phaistos, un disc din lut cu o bizara spirala plina de simboluri (realizat in jurul anului 100 i. C.). Desi cladirea principala a muzeului a fost inchisa pentru renovare in anul 2006, se pot vizita expozitiile temporare care includ 450 de obiecte gasite pe teritoriul insulei. Muzeul se afla in partea de est a orasului vechi.

 

Cretaquarium Thalassocosmos

 

In acest modern acvariu urias faci cunostinta cu viata acvatica a Mediteranei. Cretaquarium este un loc minunat in care poti petrece o zi alaturi de copiii ce se vor bucura sa descopere 32 de acvarii imense pline cu creaturi marine, de la minusculii caluti de mare la fiorosii rechini, de la meduze fascinante la broaste testoase, de la caracatite la homari. Acvariul se afla intr-o fosta baza militara americana, in Gournes, la 13 km est de Heraklion.

 

Palatul lui Phaestos

 

Phaestos este un alt superb palat minonian, pe care multi il prefera lui Knossos datorita faptului ca nu este renovat si are o atmosfera mai speciala. Ceea ce se vede astazi reprezinta ruinele unui palat construit undeva in preajma anului 1600 i.C., centrate in jurul unei curti interioare spatioase si aflate pe un deal insorit, in spatele caruia se ridica Muntele Psiloritis. Peisajele pe care le poti vedea de la Phaestos sunt cu adevarat spectaculoase. Palatul a fost abandonat in jurul anului 1400 i.C., la fel cum s-a intamplat cu Knossos iar arheologii inca sunt in cautarea unei explicatii pentru acest lucru. Phaestos se afla la 62 km sud de Heraklion.

Vezi aici ofertele noastre din Grecia

 

Creta 7

Creta 3

Creta 1

Citește in continuare