Bruxelles, capitala Belgiei, locul de resedinta al familiei regale belgiene si capitala Uniunii Europene, e un oras micut dar cu multe locuri incantatoare. Poate nu la fel de sarmant precum Bruges sau Gent, in care se inghesuie hoarde de turisti, Bruxelles este, in mod sigur, un loc in care vei regasi stilul de viata tipic belgian, multe restaurante de top si o adevarata cultura a cafelei si a cafenelelor. Pe langa acestea, muzeele de prim rang si galeriile de arta, plus cateva ”piese” arhitectonice de exceptie din zona orasului vechi, fac din Bruxelles o dstinatie de neocolit. Noi iti facem doar cinci sugestii de locuri pe care sa le vizitezi atunci cand te afli in capitala Belgiei:
Grand Place (Grote Markt)
In inima orasului vechi se afla principala piata, cunoscuta sub simplul nume de… Piata Mare (Grand Place). Este una dintre cele mai bine conservate piete europene din punct de vedere arhitectonic iar eleganta evidenta este conferita de cladirile care o delimiteaza, in principal Gildenhuizen (casa breslelor), cu bogatele sale decoratiuni de aur, cu balustrade, pilastri si frontoane construite, in mare parte, in stil baroc cu influente flamande, intre 1696 si 1700. Istoria pietei incepe insa mult dinainte, aceasta fiind mentionata documentar pentru intaia oara in secolul 11, evoluand apoi, odata cu dezvoltarea politica si economica a orasului.
Cea mai cunoscuta cladire a pietei este, insa, Hotel de Ville – Primaria. Ridicata in anul 1402, cu intentia de a rivaliza cu spectaculoasa cladire similara din orasul vecin Bruges, aceasta include cateva incaperi absolut magnifice. Printre ele, camera lui Maximilian, placata cu tapiserii, camera de consiliu – cu un superb tavan realizat de Victor Janssens, marea sala a banchetelor si camera de nunti, la care se adauga scara de onoare, cu pereti pe care sunt ilustrate momente din istoria orasului.
Manneken Pis
Cine nu a auzit de celebra statuie din Bruxelles care reprezinta un baietel ce face pipi? Manneken Pis dateaza din vremuri stravechi si i se spune deseori ”cel mai batran cetatean al orasului”. Multe legende inconjoara aceasta mica statuie. Una dintre ele spune ca fantana a fost facuta in memoria unui tanar curajos care a pus capat unui conflict. O alta, ca il reprezinta pe fiul unui conte care a sucombat din cauza presiunii asupra vezicii urinare, in timp ce lua parte la o procesiune. Actuala statuie a fost facuta in 1619 de catre Jerome Duquesnoy cel Batran si a fost furata in numeroase randuri, fiind de fiecare data recuperata. In timpul diverselor sarbatori si festivaluri ale orasului, statuia este costumata corespunzator. Adresa: Rue de l’Etuve.
Catedrala St. Michel
Catedrala ridicata in memoria sfintilor Mihai si Gudula (cel din urma, patron spiritual al Bruxelles-ului) a fost fondata in 1225 dar terminata abia in secolul 15. Fatada catedralei e impresionanta, fiind ”incoronata” cu doua turnuri ce au o inaltime de 69 de metri, al carui design a fost conceput de arhitectul Jan van Ruysbroeck. Interiorul e extrem de bine proportionat, are o lungime de 108 metri si o latime de 50, iar vitraliile create de Bernard van Orley sunt superbe. Pe pereti sunt picturi vechi si frumoase, una dintre ele reprezentandu-i pe regele Charles al Cincilea si pe regina Isabella a Portugaliei. Adresa: Strada Parvis Gudule
Muzeul Belgian de Arte Frumoase
Acest muzeu construit intre 1875 – 1881, adaposteste una dintre cele mai mari si mai bune galerii de arta ale lumii, care include o colectie inceputa in anul 1797, pastrata initial in fostul palat al lui Charles de Lorena. Colectia e impartita in doua: Muzeul artelor antice, care include o faimoasa serie apartinand pictorilor clasici flamanzi si olandezi (Petrus Christus, Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling, Gerard David) si Muzeul de arta moderna, cu lucrari apartinand artistilor secolelor 19 si 20. Adresa: Rue du Musee 9.
Atomium
Alaturi de Manneken Pis, Atomium este un loc de referinta al orasului Bruxelles. Dureaza un pic pana ajungi la el, fiindca trebuie sa iei tramvaiul, dar merita efortul. Vei descoperi o structura metalica bizara, construita din otel si avand o inaltime de 120 metri, realizata de arhitectul Andre Waterkeyn pentru Expozitia Mondiala de la Bruxelles, din 1958. Constructia reprezinta o imensa molecula de fier multiplicata de 165 milioane de ori iar vizitatorii pot vedea chiar si interiorul acesteia, acolo unde se desfasoara o prezentare multimedia, un show despre viata umana, intitulat Biogenium. Adresa: Eeuwfeestlaan 20, Boulevard du Centenaire