Republica Maldive, Insulele Maldive sau, pe scurt, Maldive, este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai populare destinatii tropicale de vacanta, una in care e obligatoriu sa ajungi cel putin o data in viata.„Nu am fost niciodata in Maldive, insa, mi-ar placea sa ajung acolo intr-o zi, deoarece toata lumea spune ca este un paradis”, spunea la un moment dat Emma Willis, gazda unui show TV britanic. Emma are dreptate.Tara insulara din Oceanul Indian isi datoreaza o mare parte din aura paradisiaca bogatei sale istorii incarcate de mituri.
Situata la sud-vest de India, in Marea Arabiei, Maldive tine cu dintii de identitatea sa de natiune maritima, construita si pe baza unor legende stravechi. Visezi cu ochii deschisi la o vacanta relaxanta in aceasta parte de lume? Iti dezvaluim topul traditiilor din folclorul maldivian, in lumea carora poti face o incursiune, in timp ce te bucuri de oferta luxurianta a acestei destinatii colorate.
# 1 Simbolismul nucilor de cocos
Cocotierul este considerat sacru de catre maldivieni, motiv pentru care ii este atribuit statutul de arbore national.Aceasta simbolistica isi gaseste radacinile in domeniul fantasticului.In cultura populara exista credinta ca arborii de cocos ar fi aparut in Maldive, deoarece un „fandita”, adica un vrajitor, a transformat craniile primilor colonisti ingropati acolo in nuci de cocos din care au rasarit primii cocotieri.
Cu toate ca pare destul de infricosatoare, povestea este una definitorie pentru cultura maldiviana. Vei onora istoria acestei natiuni daca, de fiecare data cand savurezi, pe plaja, o apa de nuca de cocos sau stai sub un cocotier, ori cumperi un suvenir gravat cu emblema maldiviana – nuca de cocos – vei calatori cu gandul in negura istoriei acestui loc.
# 2 Semnificatia tonului
Nuca de cocos nu este singurul element simbolic din Maldive. In mod egal, tonul este strans legat, la nivel simbolic, de identitatea acestui popor. Fiind alimentul de baza al maldivienilor, tonul poate fi gasite oriunde si oricand pe aceasta insula. Conform credintei populare, abundenta tonului se datoreaza intalnirii dintre un navigator mitic, numit Bodu Niyami Kalēfanu cu Dagas, un copac legendar aflat la capatul lumii. In urma acestei intalniri , pestele a ajuns de la capatul lumii, acolo unde era copacul, pana pe tarmul maldivian, unde a inceput sa se inmulteasca nestingherit, devenind, astfel, hrana de baza a acestor insule.
# 3 Povestea primului rege al Maldivelor
Povestea regelui Koimala este o chestiune menita sa aminteasca vizitatorilor sa aprecieze evolutia Insulelor Maldive.Prima persoana care a reusit sa conduca intregul arhipelag, regele, este venerat ca fiind persoana care a adus organizarea statala in acest paradis luxuriant, propovaduindu-le credintele buddhiste cu influente animiste putinilor locuitori pe care i-a gasit aici.
Povestea spune ca regele Koimala insusi ar fi avut origini umile, petrecandu-si copilaria de orfan intr-o mica padure din Sri Lanka unde se ocupa cu pascutul vitelor. Abia dupa ce a fost gasit si adoptat de catre regele Serendip, din Sri Lanka, a invatat cum se conduce o tara, abilitate pe care a pus-o in practica ulterior, dupa ce a descoperit Atolul Malé, un frumos recif de corali aflat in nordul Maldivelor. Deci, daca te vei intreba vreodata cum se face ca tinerii maldivieni sunt atat de bine acordati la mediul lor natural, nu trebuie decat sa te gandesti la istoria tarii lor pentru a intelege.
# 4 Istoria practicilor religioase islamice
Religia practicata in prezent de majoritatea maldivienilor este islamismul sunnit, budhismul fiind abandonat inca din secolul al XII-lea.Sistemul lor de credinte, sustinut de practicarea islamismului ca religie nationala a tarii, isi gaseste originea in traditia lui Rannamaari.
Potrivit istoricilor, Rannamaari ar fi fost un monstru marin care traia in apele maldiviene si care putea fi tinut la distanta numai prin sacrificarea periodica a unei fecioare. Istoria mai spune si ca aceasta rutina macabra ar fi incetat atunci cand a sosit in Maldive Abul Barakat, un savant marocan. Dupa ce l-ar fi auzit pe Barakat recitand din Coran, Rannamaari s-a scufundat inapoi in Marea Arabiei, fara sa se mai intoarca vreodata. Ca urmare a victoriei carturarului asupra creaturii, intreaga natiune maldiviana a decis sa imbratiseze islamismul de care nu s-a mai dezis pana in zilele noastre.
# 5 Disparitia Maldivelor
Tot ce bun pe lumea asta se termina la un moment dat, iar folclorul maldivian sustine ca asa se va intampla si cu aceasta tara.Se spune ca, in viitor, intreaga insula se va scufunda in mare, implinind, catastrofal, destinul pe care se presupune ca l-ar avea si Venetia italienilor, precum si insulele Andaman si Nicobar.
Nimic nu documenteaza aceasta credinta populara asemanatoare povestii Atlantidei mai bine decat arhitectura moderna urbana a Maldivelor din zilele noastre. Lucrarile artistice interpretate in maniera urbana abordeaza din ce in ce mai frecvent problema actuala a cresterii nivelului marii. Din moment ce nu se poate prezice cu adevarat momentul in care Maldivele se vor scufunda definitiv sub apa, singura modalitate de a traversa aceasta criza existentiala este aprecierea arhipelagului la adevarata sa valoare, cat timp inca exista.