8 lucruri pe care poate nu le stiai despre Maroc

8 lucruri pe care poate nu le stiai despre Maroc

februarie 22, 2018

Desi e o tara nord-africana, se stie ca Maroc e, totodata, o destinatie care imbina trei directii culturale: cea a continentului negru, cea europeana si cea a Orientului Mijlociu. Precum multe natiuni din Africa, mostenirea coloniala continua sa persiste, limba franceza fiind a doua cea mai vorbita limba, chiar daca cel mai mare grup etnic este cel al arabilor-berberi. Maroc este a cincea economie africană iar tara in sine e un amalgam de frumuseti peisagistice si culturale la care e imposibil sa ramai indiferent. Viziteaza Marocul si afla, in prealabil, urmatoarele lucruri interesante despre aceasta superba tara:

Maroc este „leaganul omenirii”

Acest nume i-a fost dat dupa ce, recent, a fost descoperita o fosila umana, in Jebel Irhoud, la 50 km sud-est de Safi. Arheologii au dezgropat ramasitele a trei adulti, un adolescent si un copil, care s-au dovedit a avea peste 300.000 ani vechime, fiind originare din Neandertal si clasificate drept Homo Sapiens, datorita marimii cutiei craniene.

Vinul marocan e excelent

Marocanii fac vin inca de acum 2000 de ani, cand romanii care se stabilisera in nordul Africii au inceput sa fermenteze boabele dupa ce culegeau recoltele de struguri. Din cauza Islamului, odata cu secolul 7 societatea marocana si-a pierdut din interes pentru alcool iar viile au intrat in paragina. In secolul 19 , Marocul a intrat sub influenta Frantei, care incerca sa-si protejeze colonia de vecinii algerieni dar si de spanioli. De altfel, spaniolii si-au insusit o parte din teritoriile marocane, in urma unui conflict. In acea perioada, viile au reinceput sa infloreasca in Maroc, un secol mai tarziu ele trecand in proprietatea statului. La sfarsitul anilor 90, compania viticola Casel, din Franta, a inceput sa administreze productia de struguri. Gris de Boulaouane este unul dintre cele mai cunoscute vinuri ale Marocului, un roze fructat, cu aroma de portocale. Acesta a fost exportat in Franta, unde a devenit al doilea cel mai vandut vin strain, in anul 2005.

Fez Medina e cel mai mare oras medieval din lume

Fez a fost capitala Marocului pana in 1925, orasul fiind cunoscut in special pentru cele doua cartiere vechi ale sale. Fondat in secolul 9, anticul oras adaposteste cea mai veche universitate din lume si este cel mai mare oras medieval. O zona intinsa, de o importanta arhitectonica deosebita, in care se afla un palat regal, stabilimente militare, fortificatii impresionante, monumente numeroase si cartiere rezidentiale. Spatiul urban nu este pavat, multe dintre functiunile originale fiind foarte bine conservate si oferind vizitatorilor o incursiune in istorie.

 

In Maroc se afla cea mai veche universitate din lume

Fondata de Al-Fihri, fiica unui negustor, institutia e listata in Cartea Recordurilor, drept cea mai veche universitate din lume. Al Karawiyyin, din Fez, a fost inaugurata in anul 859 si de doua secole aici se preda si in limba engleza. Al Karawiyyin a fost initial moschee, inainte de a deveni un centru important de invatamant in diverse domenii: legea islamica, chimie, muzica, gramatica araba, matematica, astronomie, medicina si politica. Universitatea are un evident rol educational dar este, totodata, un hub cultural, fiind inconjurata de bai de aburi si lodge-uri pentru studenti. Moscheea a ramas functionala, oferind spatiu pentru pana la 22.000 de credinciosi. In timp, doar sultanul a ajuns sa poata angaja profesori, pana in 1963, cand universitatea a intrat sub jurisdictia statului marocan. In prezent, in venerabila institutie de invatamant se scolesc nu mai putin de 8100 de studenti.

Lemnul de tuia si automobilele de lux

Originar din Muntii Atlas, aflati pe teritoriul marocan, tuia este un arbore conifer care a fost cautat pentru lemnul sau inca de pe vremea Imperiului Roman. Tuia ofera piese de mobilier de calitate, care intra in categoria celor de lux. Motiv pentru care acest lemn este cel care se foloseste in producerea bordurilor automobilelor Rolls Royce. Arborele de tuia se poate modela in diverse forme ornamentale sau se pot tunde pentru a se crea garduri vii. Rasina arborelui de tuia este, de asemenea, folosita – cunoscuta sub numele de sandarac, aceasta intra in componenta lacului, fiind utilizata la conservarea picturilor.

Hollywood-ul marocan

De-a lungul anilor, producatorii de film de la Hollywood (si nu numai) au folosit diverse locuri din Maroc drept scene pentru productiile lor. Industria marocana de film are baza la studiourile Atlas, de langa Ouarzazate, principalul oras berber, cunoscut sub numele de „poarta desertului”. Aflate pe un platou, la 1160 m deasupra nivelului marii, aceste studiouri au fost locul de „intamplare” a sute de filme, intre care Lawrence al Arabiei si Gladiatorul.

Marocanii au avut primii scriitori de travel

Marocul e renumit si pentru scriitorii sai nomazi. Multi scriitori straini au vizitat tara, calatorind in ideea de a-si gasi inspiratia literara dar calatorul marocan medieval Ibn Battuta a dat startul unui adevarat curent. Conform unui articol scris de echipa editoriala a publicatiei Mostenirea Musulmana, Battuta, originar din Tangier, a calatorit circa 100.000 km pe parcursul a 30 de ani, scriindu-si apoi povestea in cartea Un dar catre cei care contempla minunile oraselor si ale calatoriei. Cand Battuta s-a intors in Maroc, la inceputul anilor 1350, a fost desemnat de Abu Inan Faris sa produca mai multe scrieri legate de calatoriile sale, pe ultima dintre acestea dictand-o poetului Ibn Juzayy al-Kalbi, chiar de pe patul de moarte, in 1368.

Locuitorii Marocului sunt innebuniti dupa cuscus

Cuscusul e unul dintre preparatele traditionale marocane. Cunoscut sub numele de seksou, acesta nu este insa precum cuscusul pe care-l gasesti in supermarketuri. Marocanii au un adevarat cult pentru seksou, care necesita cateva ore de preparare, de la fiertul legumelor, la statul la palavre cu prietenii si familia. In orice oras sau sat vei vedea marocani stand de vorba in jurul unui bol de cuscus, in special vinerea. De fapt, traditia e atat de puternica, incat multe restaurante nici nu servesc altceva vinerea, in afara de cuscus.

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale