PUERTO DE LA CRUZ
Puerto de la Cruz este unul dintre cele mai mari oraşe din Tenerife şi reprezintă principalul punct turistic din nordul insulei.
Vei găsi staţiunea la aproximativ 20 km de Aeroportul Tenerife Nord, respectiv 40 km faţă de Aeroportul Reina Sofia situat în sudul insulei. Pentru a ajunge în Puerto, ai la dispoziţie: shuttle bus, reţeaua de transport în comun din Tenerife (TITSA), taxi, sau poţi închiria o maşină fie în avans, de pe internet, fie din aeroport.
De la plaja portului vechi poţi face o plimbare prin care să cuprinzi mare parte din zona turistică a oraşului. Acolo se află şi restaurantul Pomodoro (Calle de Santo Domingo, 1), practic încastrat în faleză, oferind o privelişte spectaculoasă către ocean.
În zona turistică a oraşului vei găsi numeroase restaurante cu specific local, pescării, pub-uri şi gelaterii, precum şi magazine cu produse electronice si parfumerii. Puerto de la Cruz este locul de unde se pot cumpăra cele mai ieftine parfumuri şi electornice, datorită avantajelor fiscale ale Insulelor Canare.
TIP: În toate parfumeriile, preţurile afişate sunt mai mult decât negociabile, în funcţie şi de cantitatea cumpărată dar şi de promoţiile mai tot timpul prezente, dar care nu sunt menţionate nicăieri. Discutând cu vânzătoarele se pot obţine cele mai bune reduceri, iar majoritatea vorbesc o engleză decentă. Aceeaşi poveste în cazul magazinelor de electronice, toate produsele se pot negocia destul de mult în raport cu preţul afişat. Nu te lăsa intimidat de aparenţa magazinelor, la prima vedere este posibil să nu inspire încredere pentru a cumpăra un obiectiv foto sau un telefon mobil, dar produsele sunt originale, însoţite de factură şi garanţie de la producător.
Pe lângă mica plajă din vechiul port, poţi găsi o plajă interesantă urmând Passeo de Luis Lavagi, până în stânga castelului San Felipe. Este o plaja încăpătoare, unde se poate sta pe prosop, aproape de malul apei, sau pe şezlong înspre zona terasei.
TIP: Nisipul negru vulcanic tinde să se încingă destul de puternic, drept urmare ai putea sta pe un şezlong la umbra unui palmier. Sau îţi poţi bea cafeaua la unica terasă din zonă, ce se întrepătrunde cu plaja, unele mese aflându-se fix lângă nisip. Preţurile sunt bune (o bere la draft cca. 1,5 EUR, o cafea cca. 1 EUR). Terasa are un bufet cu autoservire, unde se poate servi mâncare cu specific canariot (cartofi canarioţi sau gazpacho – o supă vegetală cu roşii şi usturoi, servită rece) la preţuri decente (undeva la 4-5 EUR o masă). Lângă terasă se pot găsi vestiare, duşuri şi toalete.
Între dig şi parcarea de maşini din vecinătate se află un petec de pământ plin cu turnuleţe făcute din pietre vulcanice, loc în care mare parte din turişti se opresc pentru poze şi pentru spectacolul oferit de puternicele valuri ce se lovesc de dig.
TIP: Dacă oceanul nu este foarte agitat, poţi urca pe faleza digului, iar la o privire atentă, poţi observa crabii prinşi de laturile uriaşelor cuburi de piatră.
În continuarea celor două plaje, în Puerto de la Cruz se găseşte faimosul Loro Parque, o gradină zoologică ce iniţial a fost proiectată pentru a găzdui papagali, dar treptat a devenit casă pentru numeroase alte păsări şi animale. În prezent, parcul se laudă cu cea mai mare colecţie de papagali, alături de spectacolele cu lei de mare, delfini si orci. Loro Parque, alături de Siam Park, reprezintă unele dintre atracţiile principale ale insulei. Aici poţi să ajungi urmând drumul principal de lângă plajă (Passeo de Luis Lavagi ce se continuă cu Avenida Loro Parque) sau pe autostradă, venind dinspre Aeroport, făcând dreapta pe drumul semnalizat printr-un indicator mare.
Pe lângă Loro Parque, în Puerto se găseşte şi una dintre cele mai vechi grădini botanice din Spania.
Puerto de la Cruz este al doilea oraş unde se serbează carnavalul din Tenerife, alături de Santa Cruz. În centrul vechi , începând cu Plaza de Europa, continuând pe Calle Marino, poţi simţi pe deplin sufletul carnavalului, chiar dacă la o scară mai mică decât în capitală. În piaţeta principală se dansează pe muzică tradiţională, iar trotuarele sunt pline de tarabe de unde îţi poţi cumpăra ceva de băut sau o gustare. Localnicii îmbracă cele mai variate costumaţii posibile, limita fiind propria imaginaţie. În ziua de miercuri din saptămâna carnavalului se ţine o ceremonie specifică zonei spaniole şi latino-americane ce marcheaza sfârşitul carnavalului, se numeşte entierro de la sardina (înmormântarea sardinei) – presupune plimbarea unei sardine uriaşe prin centrul oraşului, iar la final i se dă foc în port.