Bali, una dintre cele mai frumoase insule ale lumii

Bali, una dintre cele mai frumoase insule ale lumii

Sa recunoastem: Bali e una dintre cele mai populare destinatii din lume. Magica insula ce apartine de Indonezia e frecventata de tot felul de turisti, de la cei care cauta luxul la cei care prefera vacantele facute cu rucsacul in spate. Si asta fiindca Bali are de toate: insula e suficient de mare pentru a cuprinde orase, plaje, jungla, resorturi si restaurante, munti si cascade si multe altele. In acelasi timp, nu e chiar atat de mare pentru a necesita zile intregi de explorare. Pe scurt, Bali e o destinatie de vacanta perfecta, despre care, pe deasupra, merita sa cunosti cateva lucruri extrem de interesante.

Cafeaua Kopi Luwak

Cea mai scumpa cafea din lume provine din Bali, se numeste Kopi Luwak, si nu e una ordinara. Boabele sunt colectate in urma procesului de digestie a unui animal care traieste pe insula, un fel de combinatie intre maimuta si pisica, numita civat. Aceasta creatura timida traieste doar in Asia si mananca cele mai bune boabe de cafea, pe care le digera, ele urmand a fi colectate si prelucrate. O ceasca de cafea Luwak costa pana la 50 de euro.

Insula e dependenta de turism

Deoarece Bali e o destinatie turistica extrem de populara, circa 80% din economia ei tine de turism. De la activitatile generale la cele ale hotelurilor si restaurantelor, turismul este cel ce asigura grosul veniturilor in Bali. Iar vietile locuitorilor insulei depind, practic, de turistii care o viziteaza an de an.

Plaje cu nisip negru

Plajele din Bali sunt considerate a fi printre cele mai bune din lume. Si partea frumoasa e ca acestea difera de clasicele plaje exotice cu nisip alb, din alte parti, insula fiind impanzita de intinderi de nisip negru, in special pe coastele de nord-vest. Acestea sunt adevarate raiuri pentru turisti, pescari si surferi, care exploreaza recifurile de corali, cauta speciile de pesti exotici si se bucura de valurile mari. In plus, plajele isi incanta vizitatorii cu epave, panorame de vis, posibilitati multiple de practicare a sporturilor acvatice etc.

Calendar cu 210 zile

Balinezii isi duc existenta in baza unui calendar de 210 zile, cunoscut sub numele de Calendarul Pawukon. Acesta are un sistem cu zece saptamani si este baza dupa care se calculeaza datele de desfasurare a majoritatii evenimentelor locale.

Copiii – mici ingeri

Copiilor balinezi le este interzis sa atinga pamantul in primele luni de viata. De aceea, ei sunt purtati intotdeauna in brate, fiind considerati micuti ingeri si, prin urmare, spiritele lor sunt protejate in relatia cu “pamantul”. In momentul in care se considera ca “a sosit vremea”, se organizeaza o ceremonie, dupa care copilul va putea atinge solul.

Unica sarbatoare oficiala

Ziua Nyepi, cunoscuta si ca “ziua tacerii”, este singura sarbatoare anuala a balinezilor in care sunt intrerupte toate activitatile, acestea fiind inlocuite de o pace totala, pe parcursul zilei pana si nivelul decibelilor fiind extrem de limitat. Tacerea si meditatia sunt la putere in Ziua Nyepi iar multi localnici aleg sa practice ritualuri de sacrificii.

Multi delfini

In cazul in care aveai impresia ca nu exista delfini in Bali sau in Indonezia, afla ca nu e asa, ba dimpotriva. In Lovina, partea de nord a insulei, delfinii sunt “la putere”, fiind plin de reprezentanti ai speciei delfinului cu pete, ai delfinului Fraser, Rissos si alte specii.

Vulcani activi

In Bali poti vedea si doi vulcani activi – Batur, aflat in regiunea Bangli, si Agung, aflat in partea de est a insulei. Ambii vulcani au devenit atractii turistice, multi vizitatori optand pentru excursii in care imbina drumetiile cu timpul petrecut in mijlocul naturii. Pe pantele muntelui Agung acestia pot vedea si un templu mare si foarte frumos, numit Pura Besakih. Ultima eruptie a vulcanului Agung a avut loc in anul 1964.

Majoritatea balinezilor vorbesc trei limbi

In Indonezia se vorbesc peste 580 de limbi si dialecte diferite iar bahasa este limba oficiala a tarii. Majoritatea balinezilor vorbesc insa trei limbi: balineza, indoneziana si engleza, ultimele doua pentru a sustine caracterul turistic al insulei. Spre deoasebire de alte tari asiatice, aici nu ar trebui sa intampini probleme daca vorbesti limba engleza.

Dansul balinez

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le vezi in Bali este celebrul dans balinez. Dansurile si reprezentatiile dramatice fac parte intrinseca din cultura si religia balineza, fiind prezente in fiecare ritual care se desfasoara pe insula si sugerand devotamentul vizavi de zeii locali.

Perfect pentru snorkeling

Bali e o destinatie perfecta pentru cei care iubesc snorkelingul si scuba-diving-ul, cel mai popular loc pentru asemenea activitati fiind insulele Gili. Aici, viata marina este extrem de bogata, fiind binecunoscut faptul ca apele indoneziene sunt casa pentru mai mult de 3000 specii de pesti. Adica dublu fata de cate se afla in zona Marii Bariere de Corali.

Bali poarta si alte nume

Preistorica insula Bali, una dintre provinciile Indoneziei, in care se afla munti inalti de peste 3000 m, este cunoscuta si sub alte nume. Bali-ului i se mai spune Insula Pacii, Insula Iubirii, Dimineata Lumii, Insula Hinduismului si Insula Zeilor. Alege tu cum ii spui, important e sa o vizitezi si sa te bucuri de frumusetile ei.

 

 

Vezi aici ofertele noastre pentru Bali.

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale