Bucataria balineza

Bucataria balineza

mai 8, 2015

Bucataria balineza este o o bucatarie traditionala a celor din insula vulcanica Bali si este una din cele mai complexe bucatarii din lume, care imbina o incredibila varietate de condimente, amestecate cu legume proaspete, carne si peste. Parte din bucataria indoneziana isi are originea in bucataria traditionala, insa se vede si influenta bucatariilor din China si India. Locuitorii insulei sunt predominant hindu, iar bucataria traditionala este oarecum diferita fata de restul Indoneziei, cu serbari religioase care includ prepararea multor feluri de mancare pentru a fi aduse ca si ofranda zeitatilor sau special preparate pentru a fi consumate in timpul festivitatilor.

Orezul este aproape intotdeauna consumat ca fel principal insotit de legume, carne si fructe de mare. Carnea de porc, de pui, fructele, legumele si fructele de mare sunt larg utilizate, insa carnea de vita este rareori sau niciodata consumata.

 

Basa gede cunoscut si sub denumirea de basa rajang este o pasta care sta la baza multor preparate din bucataria balineza. Ingredientele care stau la baza ei sunt: usturoi, ardei iute rosu, shallote, nucsoara, ginger, turmenic, zahar de palmier, chimen, pasta de creveti si foi de dafin.

In Bali, mixul de orez se numeste nasi campur Bali sau mai simplu nasi BaliNasi campur–ul balinez poate fi insotit de ton la gratar, tofu prajit, castraveti, spanac, legume si curry, porumb, sos de ardei iute pe pat de orez. Mixul de orez este adesea vandut si de catre vanzatorii ambulanti, invelit in frunze de banane.

Cafeaua balineza – Kopi Bali si ceaiul fierbinte – Teh Panas sunt populare in Bali. Ceaiul este adesea servit cu zahar si lapte condensat – susuBrem – este un vin facut din orez.

 

Brem – vin de orez

Condimentele cele mai des folosite sunt: ghimbirul, shallotele, usturoiul, turmenicul si lime. Amestecul de condimente specific balinez (8-spice) consta in: piper alb, piper negru, turmenic, coriandru, susan, nucsoara, chimion si candlenut.

Fructe des consumate in Bali: banane, rambutan, salake, jackfruit, longan, ananas, papaya, mango alb, portocale si nuci de cocos.

 

Mic indrumar de termeni din bucataria balineza:

Babi guling – purcel de lapte la protap;

Bubur Sum-Sum – terci de orez cu sos de zahar de palmier si nuca de cocos gratinată;

Bubur Injun – budinca de orez negru cu lapte de cocos;

Bantal – pachetele de orez lipicios cu nuca de cocos, zahar si fructe (adesea banane, uneori portocale sau mango);

Iga Babi –coaste de porc balineze;

Kopi Luwak (Luwak coffee) numita si cafea de civet;

Lawar – mix de legume;

Nasi Bali – orez cu diverse feluri de mancare;

Sate Lilit – carne tocata picanta, pe bat;

Sayur Urab – salata mixtă.

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale