Bulgaria – 5 locuri pe care sa nu le ratezi

Bulgaria – 5 locuri pe care sa nu le ratezi

In ciuda celor crezute de romani acum mai bine de zece ani, cand o traversam cu autocarele pentru a ajunge in Turcia sau Grecia, si ne gandeam ca e cea mai plictisitoare tara din lume, Bulgaria e o adevarata bijuterie, atunci cand vine vorba de turism. Vara te atrage cu litoralul bine pus la punct, cu statiunile luminoase, pline de hoteluri de top, in vreme ce iarna pune la dispozitia iubitorilor sporturilor albe, o sumedenie de statiuni in care acestia se vor simti ca in Alpi. Dar nu doar marea si muntele fac din Bulgaria o interesanta destinatie turistica, ci si multe alte argumente, intre care manastirile si bisericile vechi de secole, traditiile si, nu in ultimul rand, gastronomia. Iata mai jos doar cinci locuri pe care sa le cauti la o vizita in Bulgaria:

 

Manastirea Rila

Rila este cea mai cunoscuta si cea mai vizitata manastire din Bulgaria. Localizata in sud-vestul tarii, la 117 km distanta de Sofia si 40 km de Blagoevgrad, manastirea se inalta la 1147 m deasupra nivelului marii, in maiestuosul decor al muntilor de la care isi trage si numele. Varful Maliovitsa (2729 m) se afla la patru ore de mers pe jos de manastire.

Istoria manastirii e legata de numele Sfantului Ioan de Rila, un calugar care si-a petrecut viata intr-o pestera aflata la o jumatate de ora distanta. Constructia complexului monahal a inceput in secolul 10, de-a lungul vremii manastirea trecand prin cateva reconstructii, pana la forma actuala, Intinsa pe o suprafata de 8800 mp, avand forma unui patrulater neregulat, Rila este un ansamblu inchis, care cuprinde un turn fortificat, o biserica micuta, o clopotnita si monumentala manastire (construita de Pavel Ivanovic intre 1834-1837). Un loc extrem de popular in Bulgaria, sugestia noastra fiind ca, odata ajunsi acolo, pe langa vizitarea frumosului complex, sa incercati si deliciosii pastravi ce pot fi comandati in restaurantele din apropiere.

 

Nessebar

Localizata in sudul coastei Marii Negre, Nessebar este, probabil, cea mai frumoasa localitate de pe litoralul bulgaresc, extrem de populara pentru turistii care vin sa-si petreaca vacanta estivala pe meleagurile vecinilor nostri. Nessebar e divizat in doua parti – orasul nou si orasul vechi, cea fascinanta fiind partea veche, in vreme ce partea noua cuprinde mai degraba hoteluri si complexuri turistice. Vechiul Nessebar e plasat, de fapt, pe o mica peninsula, conectata de continent printr-o fasie ingusta de pamant pe care odata ce o traversezi te vei trezi intr-o lume din alte vremuri. Nessebar a fost candva oras grecesc, apoi colonie romana. Majoritatea cladirilor dateaza din secolele 11-14, la fel bisericile, care erau initial in numar de 41, fapt ce facea ca Nessebarul sa fie orasul cu cel mai mare numar de biserici din lume, raportat la numarul locuitorilor. Una dintre cele mai vechi este bazilica ridicata chiar pe malul marii, probabil in secolul 5. Insa cea mai impresionanta este cu siguranta resedinta Vechiului Episcop, localizata in centrul orasului, cu trei nave, lunga de 25 m si lata de 22. Biserica baptista Sf. Ivan e un alt edificiu, contruit in secolul 11, ce adaposteste fragmente de fresce datand din secolul 13. O alta biserica la fel de frumoasa este Sf. Stefan. Iar daca te saturi de cultura si de plimbat pe strazile Nessebarului, mergi pe plaja Sunny, care e la doar 2 km distanta.

 

Sozopol

Sozopol e unul dintre cele mai vechi orase de pe litoralul bulgaresc, un incantator sat de pescari si, totodata, o statiune populara. Aflat la 35 km sud de Burgas, Sozopol era cunoscut in secolul 6 i.C. drept Apollonia, fiindca aici se afla un templu dedicat zeului Apollo. Orasul e mic si poate fi parcurs pe jos, te poti plimba pe faleza sau prin centrul vechi, unde vei descoperi case antice, din lemn, care necesita in mod cert reparatii. Iar daca esti amator de scufundari, marea te asteapta, cu toate ”fructele” ei delicioase.

 

Koprivsita

O plimbare pe stradutele inguste din Koprivsita, localitate aflata la doua ore de capitala Sofia, te va purta inapoi in timp, pana in anul 1876, cand bulgarii luptau impotriva opresivului Imperiu Otoman. In casutele colorate, reprezentative pentru arhitectura bulgareasca a secolului 19, patriotii locali planuiau rebeliunea transformata in revolutie. Satul e plin de case memoriale si muzee care adapostesc comori etnografice, arme vechi, costume nationale, lucrari de arta si bijuterii. Precum multe alte orase bine conservate din timpul Revoltei din Aprilie, Koprivsita e o localitate in care rpedomina stradutele inguste, casele masive, cu garduri inalte, podurile de piatra.

 

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo a fost capitala istorica a celui de-al doilea Regat Bulgaresc, intre secolele 12-14. Localitatea e situata in centrul tarii si a devenit o populara atractie turistica, ce pune in prim-plan refacuta fortareata Tsaravets, leaganul tarilor bulgari care-si conduceau poporul de la inaltimea dealului pe care era plasata fortareata, pana in 1393 cand au fost invinsi de catre otomani. Inconjurata pe trei laturi de raul Yantra, Tsaravets e incadrata de ziduri groase si are trei porti de acces, cea principala fiind plasata pe o stanca masiva. Pe langa fortareata, Veliko Tarnovo e cunoscut si datorita bisericilor si manastirilor ortodoxe, una dintre cele mai frumoase fiind biserica Celor 40 de Sfinti Martiri. Case construite acum 200 de ani, muzee, ateliere mestesugaresti si magazine in care se vand obiecte de arta populara, completeaza imaginea unui oras frumos, cu o atmosfera aparte.

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale