Capul Verde, un arhipelag spectaculos

Capul Verde, un arhipelag spectaculos

Insulele Capului Verde. O destinatie care aminteste multora de cantareata Cesaria Evora, cu siguranta cel mai celebru ambasador al acestui loc. Arhipelagul Capului Verde e localizat in Oceanul Atlantic, in largul coastei Africii de Vest, si e format din 10 insule vulcanice si 5 insulite. Pana in 1456, cand au fost descoperite de portughezi, insulele nu au fost locuite. Dupa aceea, colonialistii portughezi au populat locul cu sclavi africani, adusi sa lucreze pe plantatii. In 1975, Capul Verde si-a capatat independenta fata de Portugalia si, incet-incet, tara a devenit o destinatie turistica din ce in ce mai ravnita, oamenii fiind atrasi de mixul de cultura africano-europeana.

Capul VerdeSunt multe lucruri interesante care au marcat istoria locului, de la faptul ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial Winston Churchill facuse planul pentru a invada acest teritoriu (plan abandonat in ultimul moment) pana la acela ca, din 1975 pana in 1980, Capul Verde a ”impartit” independenta cu… Guinea Bissau, cele doua formand un teritoriu comun. Tara este impartita in doua grupuri de insule: cele din nord (Barlavento) – care includ Santo Antao, Sao Vicente, Santa Luzia, Sao Nicolau, Sal si Boavista si cele din sud (Sotavento) – care cuprinde Maio, Santiago, Fogo si Brava. Pe tot parcursul anului, climatul este bland iar soarele straluceste aproape in permanenta. Plajele lungi si albe din insulele Santa Maria si Sal atrag o multime de vizitatori impatimiti de sporturile nautice – kite, surf, boarding, wind surfing, scuba si chiar pescuit. Cei mai lenesi se retrag pe plajele ceva mai aglomerate din Sal si Boavista, marginite de siruri de hoteluri, restaurante si baruri. In privinta plajelor, insa, campioana absoluta e insula Boavista.

Capul VerdeCristofor Columb insusi a vizitat insula Boavista, in anul 1498 si un lucru interesant legat de ea este ca in anii 1400 aici a existat o larga colonie de leprosi adusi din Europa. Daca ajungi in Boavista, retine ca plaja de langa Morre Negro e renumita pentru faptul ca in largul ei vin sa inoate delfini si balene, animale ce pot fi observate uneori chiar de pe mal.

Insula Sal are si ea o câteva lucruri interesante de mentionat, de pilda faptul ca in 1683 navigatorul britanic William Dampier a vazut aici pasari flamingo (in prezent acestea nu mai exista) sau ca in craterul vulcanului Pedra de Lume au fost sapate niste tunele pentru a facilita transportul sarii ce se extrage din zona. Cat despre insula Santiago, cea mai frumoasa cladire de aici este cea a ambasadei Chinei, din orasul Praia. Mai mult de jumatate din populatia tarii locuieste in Santiago, care se mandreste cu faptul ca Charles Darwin a studiat aici flora si fauna arhipelagului, in anul 1832, un alt nume celebru – Vasco da Gama – vizitand insula in anul 1497, in timpul expeditiei care avea sa se incheie ceva mai tarziu cu descoperirea Indiei.

Capul VerdeSi daca tot ti-ai propus sa vizitezi Capul Verde, mai retine ca populatia e de circa 500.000 locuitori, ca numai o zecime din suprafata tarii e pretabila pentru agricultura, ca arhipelagul sta prost in privinta resurselor de apa, că exista o capra la fiecare doi locuitori, ca aici locuitorii beau foarte mult grog si ca in insule salasluieste o pasare care se numeste, in mod concupiscent, ”brown booby”, fiind prezenta inclusiv pe moneda de 20 de escudos.

Capul Verde

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale