Malta, frumoasa insula din mijlocul Mediteranei, este o destinatie de vacanta sofisticata, recomandata celor care nu doresc sa faca neaparat din soare si plaja vedetele zilelor de relaxare. Si asta pentru ca Malta nu straluceste la capitolul plaje, in schimb o face la multe altele, unul dintre acestea fiind, cu siguranta, istoria. Sunt trei insule in arhipelagul maltez: una – cea mai mare – este cea care da numele tarii, cea mijlocie se afla in nordul Maltei si se numeste Gozo, iar cea mai mica dintre ele, Comino, are doar trei locuitori permanenti si un hotel.
Sunt multe locuri de vazut si facut in Malta, incepand cu o vizita in capitala Valletta, insa mai jos vrem sa-ti facem cateva sugestii in privinta a ce sa nu ratezi pe insula Gozo, acolo unde – daca esti cazat in Valletta sau in alt oras din insula Malta, poti ajunge lesne luand scurta cursa de feribot din Cirkewwa.
Templele Ggantija
Unul dintre cele mai impresionante si mai bine conservate situri arheologice din arhipelagul maltez, aflat pe listele UNESCO. Templele dateaza din perioada 3600 – 3200 i.C., mai precis din Epoca Cuprului iar denumirea vine de la cuvantul maltez ”ggant”, asociat cu o rasa de giganti. Laolalta cu Ta Hagrat si Skorba, din Malta, se crede ca templele Ggantija sunt cele mai vechi monumente pastrate, din intreaga lume, precedand Stonehenge (Anglia) si Piramidele din Egipt. Vizitatorii ajung in Ggantija trecand printr-un muzeu de istorie care ilustreaza diverse aspecte ale vietii din Neolitic. Situl in sine e excelent conservat, fiind situat intr-o zona frumoasa, ruinele fiind ”asortate” cu impresionante aranjamente florale. Locatia: in apropierea centrului satului Ix-Xaghra, in care poti vizita si o splendida biserica din secolul 19.
Fereastra albastra
Azure Window (Fereastra albastra), din golful Dwerja, este, probabil, una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Malta, peisajul dramatic in care se afla inspirand de-a lungul timpului mai multi pictori. Fereastra albastra este, in fapt, un cadrul natural gigant, o bolta din stanca de calcar, avand 60 de metri inaltime, formata prin prabusirea tavanelor a doua pesteri. Rezultatul este spectaculos, iar ”fereastra” a aparut in doua filme de succes: The Clash of the Titans si Contele de Monte Cristo. Din pacate, nu se stie cat va mai rezista structura, existand pericolul prabusirii acesteia, motiv pentru care este interzisa plimbarea pe deasupra ei. Pe langa faptul ca reprezinta un pretext excelent pentru fotografii, locul e indragit inclusiv de practicantii de scuba diving, care vin sa se bucure de o zona denumita ”blue hole”, gaura albastra, o ”piscina” in mare, avand o largime de 10 metri. Apele din zona sunt pline de caracatite, homari si alte creaturi marine.
Bazilica Ta’ Pinu
Ta’ Pinu este un important loc de pelerinaj si o biserica magnifica, ce poarta hramul Fecioarei Maria. A fost ridicata pe un loc sacru care exista inca de la inceputul secolului 16. Varianta actuala a fost construita in secolul 20, in stil romanesc si are un exterior impunator contrastant oarecum cu interiorul mai degraba sobru. O parte din biserica iniala, care fusese ridicata in secolul 16, a fost integrata cu noua constructie si poate fi vizitata in micuta capela din spatele ei. Bazilica are si doua muzee, Ex Voto (dedicat devotamentului si gratitudinii Mamei Ta’Pinu) si Sanctuary (care ilustreaza istoria locului si in care sunt expuse opere ale celebrului pictor maltez Emvin Cremona).
Victoria, orasul medieval de pe deal
Victoria e un oras fascinant, inconjurat de un peisaj mediteraneean scaldat de soare, aflat intre dealuri si format din cladiri construite din piatra de calcar (ca intreaga Malta, de altfel). Unii spun ca Victoria (capitala insulei Gozo, cunoscuta si sub numele Rabat) e o versiune in miniatura a Ierusalimului. Citadela orasului a fost construita de catre Cavalerii Ioaniti, dupa ce zidurile fusesera distruse de turci, in anul 1551. De pe cele trei bastioane ale Citadelei, turistii pot admira panorame spectaculoase ale insulei Gozo, cu satelele, dalurile si vaile care se petrec catre mare. De asemenea, de aici poate fi vazut si imensul dom al celei mai mari biserici din Gozo, Xewkija Rotunda. In afara Citadelei, vechiul oras e un labirint de strazi si alei inguste decorat cu case delicioase cu balcoane dichisite. In mijlocul Citadelei se afla o frumoasa catedrala, construita in 1697 de catre Lorenzo Gafa, a carei fatada exemplifica stilul maltez baroc din secolul 17. Alte atractii din interiorul Citadelei sunt Muzeul Folclorului si Vechea Inchisoare, folosita de cavaleri in secolul 16, dar si Muzeul Arheologic, cu o excelenta colectie de arta preistorica, unelte si elemente arhitectonice ce dateaza inca din anul 4100 i.C.
Istoricul Nadur
Nadur, traditionalul orasel aflat pe coastele Mediteranei, e incarcat de istorie. Aici a fost locul din care Cavalerii Ioaniti supravegheau ca lucrurile sa fie in ordine in canalul care desparte cele doua insule: Malta si Gozo. Numele localitatii vine de la cuvantul maltez care inseamna ”sa observi in lungime” si ”sa mentii paza”. Situat pe un deal, Nadur scruteaza Marea Mediterana, fiind inconjurat de un peisaj idilic si de vai verzi si ferile (nu prea caracteristice pentru Malta). Din Nadur poti vedea insulele Malta si Comino iar in localitate poti vizita biserica ce dateaza din secolul 18, realizata in stil baroc de catre Giuseppe Bonnici si dedicata sfintilor Petru si Pavel.