februarie 26, 2016

Amsterdam e una dintre cele mai potrivite destinatii pentru un citybreak european. Iar daca esti amator de concerte, in urmatoarele luni ai suficient de multe motive pentru a incerca o escapada in capitala Olandei: Muse (10 martie), Rod Stewart (14 mai), Adele (4 iunie), Rihanna (11 iunie), Coldplay (23 iunie) sau Sensation White (2 iulie) – toate se regasesc in ofertele noastre si uite doar cinci locuri de interes major cu care pot fi ”asortate”, pentru a duce experienta olandeza la cote maxime:

 

1 Casa Annei Frank

Daca nu am face referire la istorie, nu ar fi altceva decat o casa ca oricare alta, din sirul celor care impanzesc canalele Amsterdamului. Dar trista poveste a Annei Frank Huis, care, in timpul ocupatiei naziste s-a ascuns aici vreme de doi ani impreuna cu familia si cu un mic grup de prieteni, pentru a scapa de deportare, e de notorietate gratie jurnalului pe care fetita l-a tinut si in care a descris drama pe care a trait-o. Dintre cele opt persoane care s-au ascuns in casa, singurul care a supravietuit a fost tatal Annei. Anne a murit de tifos la doar cateva saptamani dupa ce razboiul a luat sfarsit iar in 1947 tatal ei i-a publicat jurnalul, cartea ajungand rapid un simbol al luptei impotriva opresiunilor.

Casa in sine a fost construita in 1635 si nu a suferit prea multe modificari de cand Anne a stat ascunsa acolo. In 1960 a fost inaugurata ca muzeu iar camerele secrete din pod, acolo unde familia isi petrecea orele din timpul zilei, sunt reci si triste. Jos, unde se aflau birourile de unde si conducea afacerea dl. Frank, s-a recreat atmosfera initiala, gratie unei investitii de cateva milioane de dolari, facuta in 1999. Au fost achizitionate si cladirile adiacente, s-a adaugat o expozitie si un spatiu audiovizual, poti vedea video-uri cu povestea Annei, fotografii si artefacte. De regula muzeul e aglomerat dupa-amiaza, asa ca incearca sa-l vizitezi dimineata sau seara tarziu (pe timpul verii).

 

2 Rijksmuseum

Orice iubitor de arta care ajunge in Amsterdam nu poate ocoli Muzeul de Stat (Rijksmuseum), care adaposteste cea mai vasta colectie culturala a Olandei. Muzeul e gazduit de o superba cladire victoriana, in stil gotic, inaugurata in 1885 si care in anii 2000 a facut parte dintr-un vast program de renovari, fiind redeschisa in aprilie 2013.

Colectia e diversa. Probabil in primul rand iti vei dori sa vezi operele marilor pictori olandezi din secolele 15-17, pentru a jubila in fata capodoperelor ce poarta semnaturile lui Rembrandt, Vermeer si ale altor maestri. Nu uita insa ca in Rijksmuseum se regasesc si pictori din afara Olandei, precum Rubens, Tintoretto sau El Greco, laolalta cu alte obiecte de arta – portelanuri, mobila, sculpturi, arta decorativa si asiatica.

 

3 Canalele

Amsterdam e un oras perfect pentru a-l strabate la pas, majoritatea atractiilor turistice fiind grupate intr-o zona relativ restransa, in centru. Dar, dincolo de asta, Amsterdam e un oras renumit pentru canalele si bicicletele sale. Prin urmare il poti vizita cu bicicleta (poti inchiria una la MacBike, Stationplein 5, Weteringschans 2 etc – atentie insa, mergi doar pe pistele destinate biciclistilor!) sau poti face un tur al canalelor. Sunt multe companii care ofera plimbari cu barca pe cele 165 de canale ale orasului, ce se intind pe mai mult de 100 de km si care au circa 90 de insule si sunt traversate de 1500 de poduri. Orice tur ai lua, vei avea parte de comentarii ghidate in diverse limbi de circulatie internationala, care-ti vor prezenta cele mai de interes atractii turistice pe langa care vei trece.

 

4 Begijnhof

Pe latura nordica a pietei Spui vei descoperi o alee ingusta, care te va conduce catre intrarea in Begijnhof, un paradis al relaxarii aflat in mijlocul orasului, o gradina superba ce a fost candva inconjurata de cladiri construite in anul 1346 pentru calugaritele din Ordinul Beguine, care traiau o viata simpla, dedicata saracilor si celor cu o educatie modesta. Nu a ramas mare lucru din casele secolului 14, dar aici poti vedea cea mai veche cladire din Amsterdam, Het Houten Huys, care a fost ridicata in jurul anului 1425. Tot aici vei admira o capela catolica, de la 1671, ale carei vitralii prezinta Miracolul din Amsterdam. In centrul curtii se afla Biserica Reformata Anglicana, acolo unde s-au inchinat calugarii pelerini inainte de a pleca sa puna bazele Lumii Noi (venisera aici din Anglia, apoi au luat calea Americii).

 

5 Muzeul Van Gogh

Se afla chiar in spatele lui Rijksmuseum – o cladire moderna, dedicata marelui pictor olandez Van Gogh, deschisa in 1973 si proiectata de Gerrit Rietveld. Aici vei descoperi mai mult de 200 de picturi si 500 de desene realizate de celebrul artist, care acopera perioade din intreaga lui tumultuoasa cariera. Majoritatea obiectelor din colectie au fost adunate de fratele acestuia, Theo Van Gogh, care a pastrat si peste 800 de scrisori ce i-au fost trimise de Vincent.

Cariera lui Van Gogh a fost scurta dar frenetica, fiind marcata de cateva perioade de depresii maniacale, picturile lui reflectandu-i starile. O vizita la Muzeul Van Gogh te va familiariza cu opera unuia dintre cei mai mari pictori ai istoriei artei si te va aduce fata-n fata cu lucrari celebre, precum Dormitorul din Arles, Mancatorii de cartofi sau Florile soarelui.

Rijksmuseum - 2014 - John Lewis Marshall - 01 (JPEG)by John Lewis Marshall

 

Amsterdam_martie 2015 (18)

Amsterdam_martie 2015 (14)

Amsterdam_martie 2015 (6)

Amsterdam_martie 2015 (5)

keukenhof15

 

Citește in continuare