Copenhaga, un oras frumos, curat si sigur

Copenhaga, un oras frumos, curat si sigur

Copenhaga e unul dintre cele mai vechi orase europene si, in mod cert, unul dintre cele mai curate si mai interesante. O destinatie de clasa, in care poti vizita o multime de locuri, cu cateva puncte de reper devenite celebre odata cu scurgerea anilor, cu canale, cu case colorate, cu palate, cu hoteluri de top. De asemenea, Copenhaga este un “nod” cultural important, in care povestile se impletesc cu arhitectura pentru a crea un mix extrem de gustat de catre vizitatorii orasului.

Copenhaga e un oras cosmopolit, care atrage milioane de turisti in fiecare an si pe care te invitam sa-l vizitezi, nu inainte de a invata cateva lucruri inedite despre el:

Copenhaga e cel mai fericit oras din lume

Raportul Global al Fericirii, din anul 2013, arata ca frumoasa capitala a Danemarcei este cel mai fericit oras din lume si cel mai bun loc in care sa traiesti. E drept, au trecut patru ani de atunci, dar lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Locuitorii Copenhagai sunt prietenosi si gata oricand sa te indrume, sa-ti arate sau sa-ti povesteasca lucruri despre orasul lor. Chiar daca vremea nu e intotdeauna foarte prietenoasa, in Copenhaga vei gasi mereu motive pentru a fi cu zambetul pe buze.

copenhaga

In portul din Copenhaga poti inota, fiindca apa este curata

Apa portului din Copenhaga e intotdeauna atat de curata incat, practic, poti sa inoti in ea. Daca, desigur, reusesti sa faci abstractie de temperatura ei in general foarte scazuta. In alta ordine de idei, apa plata este destul de scumpa in Copenhaga insa aceasta nu este o mare problema, deoarece apa de la chiuveta e potabila – filtrata si foarte buna.

Copenhaga e un oras perfect pentru biciclisti

Din punct de vedere al bicicletelor, Copenhaga se aseamana foarte mult cu Amsterdam. Localnicii se deplaseaza mult folosind acest mijloc de transport, fie ca merg la lucru sau se relaxeaza prin parcuri. Exista piste si semafoare doar pentru ciclisti, iar danezii se lauda spunand ca orasul lor e cel mai bun si cel mai pretabil pentru a te deplasa cu bicicleta. Avantajul? Copenhaga nu e un oras poluat iar locuitorii ei sunt mai sanatosi.

Cea mai lunga strada comerciala pietonala

Stroget este cea mai lunga strada comerciala pietonala din Scandinavia. Are un kilometru si jumatate si e celebra pentru magazinele sale fara taxe dar si pentru entertainmentul stradal pe care-l ofera turistilor. Poti cumpara aproape orice de pe Stroget, de la jocurile Lego din magazinul oficial pana la articole de lux, de la mancare la obiecte de arta.

Copenhaga e locul de nastere al povestii micutei sirene

Statuia Mica Sirena e unul dintre obiectivele de referinta ale Copenhagai. Inspirata de povestea lui H.C. Andersen, statuia (care chiar este mai mica decat ai fi crezut) a fost oferita municipalitatii de catre Carl Jacobsen, un berar danez, dupa ce acesta a vazut un spectacol de balet avand ca tema chiar basmul cu pricina. Daca esti in cautarea statuii, tine minte ca pentru a o vedea, trebuie sa faci o plimbare zdravana, din centrul orasului, pe cheiuri.

mica-sirena-copenhaga

Viata pe plaja

Danezilor le place sa stea pe plaja, prin urmare in Copenhaga exista cateva astfel de locuri, perfecte pentru zilele insorite. Interesant este ca multe dintre ele sunt pretabile pentru a face nudism, prin urmare daca esti un adept al acestei forme de naturism, urmareste plajele care au semnul CO (Clothes Optional). Nudismul in Danemarca este acceptat fara probleme pe majoritatea plajelor.

Parcul Tivoli l-a inspirat pe Walt Disney

Avandu-l in prim plan pe marele scriitor de basme Hans Christian Andersen, nu e de mirare ca orasul are cateva locuri de poveste. Unul dintre acestea este Parcul Tivoli, al doilea cel mai vechi parc de distractie din lume, inaugurat in anul 1843. Un parc din care si-a tras inspiratia celebrul Walt Disney si care este, probabil, cea mai populara atractie turistica din Danemarca, fiind vizitat de mii de oameni care-si petrec intreaga zi privind spectacole, urcandu-se in rollercoaster-ul ce are o lungime de 720 m sau participand la alte activitati la fel de interesante.

Copenhaga este cel mai mare oras din Scandinavia

Exista o mare rivalitate intre doua orase scandinave: Copenhaga si Stockholm (capitala Suediei), cele doua disputandu-si titlul de cel mai mare oras din Peninsula Scandinavia. Se stie, totusi, ca orasul danez este cel mai mare in termeni de suprafata, in vreme ce Stockholm castiga atunci cand e vorba de populatie. Cu toate acestea, fiind un oras foarte prietenos, Copenhaga este unul dintre orasele europene cele mai pretabile pentru plimbari pe jos.

Carlsberg este cea mai cunoscuta bere daneza

…si “probably the best beer in the world”. Dar nu despre asta e vorba aici, ci despre faptul ca Ny Carlsberg Glyptotek este un adevarat muzeu de arta, care adaposteste colectiile adunate de Carl Jacobsen, fiul fondatorului berariilor Carlsberg. Aici nu vei gasi o colectie de beri ci una ce include importante picturi ale impresionistilor francezi sau ale unor cunoscuti pictori danezi, laolalta cu sculpturi din perioada antica, apartinand civilizatiilor din jurul Mediteranei – egipteni, romani, greci.

Andersen a scris multe dintre povestile lui in cartierul Nyhavn

Celebrul scriitor pentru copii Hans Christian Andersen este autorul multor povesti celebre, intre acestea numarandu-se Mica sirena, Fetita cu chibrituri si Ratusca cea urata. Multe dintre povestile lui au fost scrise in cartierul Nyhavn, probabil unul dintre cele mai reprezentative cartiere ale capitalei. Nyhavn este strabatut de un canal si e usor recognoscibil datorita fatadelor colorate ale caselor sale care au la parter numeroase restaurante. E un cartier scump dar extrem de popular si pitoresc.

tivoli park

Copenhaga e cel mai sigur oras din lume

In aceste vremuri in care in lume se petrec tot felul de evenimente neplacute e greu sa mai faci o asemenea clasificare. Dar Copenhaga prezinta cateva elemente care conduc spre acest titlu neoficial. Multe scoli nu cer consimtamantul parintilor pentru a-si duce elevii in excursii, ba chiar copiii danezi se pot juca afara de unii singuri, neexistand pericolul de a fi rapiti. De asemenea, criminalitatea in Copenhaga ajnge la cote foarte scazute.

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale