Doua zile in Varsovia

Doua zile in Varsovia

Multa lume trece prin Varsovia in drum spre Cracovia, cel mai frumos oras al Poloniei, sau spre sarmantul port Gdansk. Sigur, Varsovia nu e un oras-star (in special daca asculti parerile localnicilor despre el) dar cu siguranta ca e unul extrem de interesant, doldora de cultura, festivaluri, pub-uri si cluburi. In plus, stiai ca Varsovia e singura capitala europeana prin care trece un rau/fluviu care nu e amenajat? Asta inseamna ca Vistula ofera o priveliste “retro”, cu plaje galbene si palcuri de arbusti, in unele locuri peisaje feerice (in special la apus) cucerindu-te definitiv. Dar ce poti sa faci intr-o vizita de doua zile in Varsovia? Uite doar cateva sugestii:

 

Ziua 1

 

Incepe ziua cu Flacara Eterna din Mormantul Eroului Necunoscut, aflat in uriasa Piata Pilsudski. Inainte de devastatoarele raiduri aeriene care au distrus Varsovia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, piata era marginita de palatul Saski, pe vremuri casa a celebrului compozitor Frederic Chopin. Astazi, pe acele locuri se afla Teatrul National Baroc si Norman Foster Metropolitan, o uriasa cladire de birouri. Coboara catre Krakowskie Przedmiescie si ia-o la dreapta, pentru a admira o succesiune de biserici frumoase, in special Sf. Anna, plus alte palate si monumente, pana in Piata Zamkowy.

 

Aici vei gasi restaurante in care se servesc pierogi – galuste umplute, tipic poloneze, pe care le poti incerca fara grija la masa de pranz. Tot acolo se afla si frumosul Castel Regal, desigur, refacut si deschis pentru a fi vizitat si a-i fi admirate apartamentele decorate si operele de arta, unele dintre ele apartinand lui Rembrandt si Canaletto. Gradinile terasate ale castelului ofera privelisti frumoase pana departe, catre fluviul Vistula. De aici, vei face doar cinci minute pana in Centrul Vechi (Stare Miasto), aflat in patrimoniul UNESCO, apreciat pentru casele colorate, aleile inguste si piatetele curate. Plimba-te prin magazinele in care se vand oua pictate, bijuterii de chilimbar si obiecte de sticla, inainte de a savura o bere poloneza intr-unul dintre barurile aflate in zona.

 

 

Ziua 2

 

Ia in calcul sa petreci timp de calitate intr-un muzeu. Sunt multe si sunt noi. In cazul in care calatoresti cu copilul, indreapta-te catre Centrul Stiintific Copernicus, pentru a petrece o dimineata interactiva si distractiva alaturi de roboti si lasere (atentie, insa, acest muzeu e foarte aglomerat, in special in weekend-uri). Ca alternativa, ai Muzeul Chopin, de pilda, acolo unde inveti despre viata si iubirile compozitorului favorit al Varsoviei, prin intermediul muzicii, scrisorilor, manuscriselor si portretelor de familie.

 

Ia pranzul in eleganta cafenea a muzeului, inainte de a merge catre Noul Muzeu al Istoriei Evreilor Polonezi din Varsovia, unde vei plonja in viata grea a evreilor din lagarele celui de-al Doilea Razboi Mondial, unul dintre acestea fiind reconstruit in apropiere. Tot aici, vei face un tur al arhitecturii comuniste poloneze, incluzand inalta cladire a Palatului de Cultura si Stiinta. Termina ziua intr-unul din barurile sau restaurantele care impanzesc centrul capitalei.

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale