Sri Lanka, micuta insula din sudul Indiei, devine treptat o destinatie de calatorie mai mult decat interesanta, inclusiv pentru romani. Si asta pentru ca tara cunoscuta pana in 1972 sub denumirea de Ceylon este, in mod cert, una dintre cele mai frumoase insule din lume, considerata o adevarata “perla a Oceanului Indian” (asta si datorita formei de lacrima).
Sri Lanka vine, din istorie, cu cateva lucruri interesante. Iar primul dintre acestea se refera la coloratul sau steag, considerat a fi unul dintre cele mai vechi din lume si singurul care “recunoaste” mai multe religii: leul simbolizeaza poporul singalez, frunzele din cele patru colturi reprezinta budismul (cele patru virtuti propovaduite de aceasta religie – bunatatea, prietenia, fericirea si echilibrul sufletesc), dunga verticala portocalie simbolizeaza religia hindu iar dunga verticala verde – islamul.
Sri Lanka a dat lumii prima femeie ajunsa in functia de prim-ministru (doamna Sirimavo Bandaranaike – aleasa de trei ori in perioada 1960-2000) si se remarca drept tara cu cel mai mare grad de alfabetizare din Asia de sud (98,1%), pe cuprinsul ei existand 11 universitati. Ce ar trebui sa mai cunosti despre Sri Lanka, inainte de a o vizita? Multe lucruri si, poate, unele dintre acestea e bine sa le descoperi la fata locului. Acum afla ca:
- Sportul national in Sri Lanka este cricketul iar momenul de glorie al tarii a fost in 1996, cand nationala a invins echipa Australiei si a castigat Cupa Mondiala.
- Sri Lanka are un singur aeroport international, in orasul Colombo.
- Singalezii au nume foarte lungi. In Sri Lanka, media numelor unei persoane este de cinci.
- Bautura spirtoasa traditionala este arrack, obtinuta din fermentarea fructelor, a nucilor de cocos, a orezului sau a trestiei de zahar.
- Se estimeaza ca in Sri Lanka traiesc 20.000 de elefanti.
- In Sri Lanka, femeile mananca dupa ce termina de mancat barbatii si copiii.
- Fiecare masa e servita impreuna cu sambol, un preparat din nuca de cocos.
- Cu toate acestea, cand vine vorba de mancare, vedeta este orezul, care se serveste la micul dejun, la pranz si la cina, impreuna cu curry.
- In Sri Lanka se afla opt situri aflate sub patrimoniul UNESCO.
- In regiunea Katharagama exista un festival pe parcursul caruia barbatii isi inteapa limba si trupul cu ace, unii dintre ei calcand pe carbuni incinsi.
- In orasul Galle, marina sri lankeza organizeaza tururi turistice pentru a observa balenele albastre.
- Ceaiul Lipton isi are originile in Sri Lanka.
- 70% din populatie e de religie budista. 12% sunt hindusi, 9% musulmani si 7% crestini. Sunt peste 20 de milioane de locuitori in Sri Lanka.
- Sri Lanka a fost una dintre tarile cel mai grav lovite de devastatorul tsunami din anul 2004.
Dar gata cu lucrurile de cultura generala. Un calator adevarat, dar si un turist informat, vrea sa stie ce are de vazut si de facut intr-o tara despre care a auzit atatea lucruri frumoase. Sri Lanka seduce calatorii de secole iar Marco Polo o descria drept cea mai frumoasa insula din lume, in vreme ce permanentii comercianti indieni, arabi si europeni au fost dintotdeauna atrasi atat de splendoarea coastelor cu plaje spectaculoase cat si de varietatea de condimente, de pietrele pretioase sau de… grandoarea elefantilor.
Tangalle
Tangalle e un oras maricel, aflat in sudul tarii, in districtul Hambantota, in care se afla o plaja cunoscuta a fi un adevarat paradis pentru practicantii de surfing. Plajele de nisip se intind pe multe sute de metri si sunt marginite de palmieri si de ape de culoare turcoaz. Hotelul Tangalle Bay, in forma de nava de croaziera, intregeste un peisaj spectaculos.
Adam’s Peak
Varful lui Adam este un munte in forma conica, aflat in mijlocul insulei, pe care multi il escaladeaza ca parte dintr-un ritual religios ce are la baza credinta ca Buddha si-a lasat imprimata forma labei piciorului pe o piatra din apropierea varfului. Urcusul incepe la primele ore ale diminetii si se incheie la apus, sus de tot existand un clopot in care se bate de atatea ori de cate fiecare a ajuns in varf.
Sigiriya
Daca ai avea timp sa vezi un singur lucru in aceasta tara atunci probabil ca ar trebui sa mergi la Sigiriya, loc din patrimoniul UNESCO. In mijlocul tarii, pe un platou urias aflat la 370 m deasupra nivelului marii, intre orasele Dambulla si Habarane, monarhii din secolul 5 au construit un palat si o fortareata ale caror vestigii sunt vizitate de mii de turisti in fiecare an.
Un orasel superb, aflat la poalele celui mai inalt munte din Sri Lanka: Pidurutalagala. Vei gasi aici o piata plina de bunatati locale dar si numeroase cascade care impanzesc aceasta zona aflata in inima tarii si considerata principala locatie pentru productia de ceai.
Polonnaruwa
In urma cu 800 de ani, Polonnaruwa era a doua capitala a Sri Lankai, totodata un important hub comercial si religios. Astazi s-a transformat intr-o adevarata comoara arheologica, oferind vizitatorilor o sumedenie de structuri antice, relicve, morminte, temple si statui. Nu rata incredibilul monument brahmanic, construit de Cholas si ruinele fantasticului oras-gradina, care dateaza din secolul 12.
Acest important oras, aflat in Provincia Centrala, a fost ultima capitala din epoca vechilor regi ai Sri Lankai. Localizat intr-o vale inconjurata de un lac urias, Kandy ofera ca principala atractie Templul Dintelui, care adaposteste dintele sacru al lui Buddha, un loc plin de spiritualitate, care te va atrage chiar daca nu esti foarte religios.
Nu poti vizita Sri Lanka fara sa explorezi macar una dintre frumoasele-i plantatii de ceai care par fara sfarsit si care sunt invaluite intr-o atmosfera aparte. Pentru inceput, poti incerca Ceylon Tea Trails, o colectie de patru plantatii coloniale, fiecare dintre ele oferind servicii impecabile si preparate gastronomice de exceptie. In apropiera lor exista o retea de drumuri si piste de biciclete, perfecte pentru cei care doresc sa exploreze mai mult.
Aflat in partea de sud-est a insulei, intr-o regiune cu climat semi-arid, Yala este cel mai popular parc national al tarii si, intamplator sau nu, este si cel mai frumos. Parcul este renumit pentru marea varietate de animale salbatice si pentru conditiile in care sunt protejati si conservati elefantii sri lankezi si pasarile acvatice. In partea de vest a parcului se afla cea mai mare concentratie de leoparzi din lume.
Orfelinatul de elefanti Pinnawala
Acest loc deja celebru e cunoscut pentru ca adaposteste cea mai mare turma de elefanti captivi din lume. Infiintat in 1975 de catre Departamentul de Conservare a Vietii Salbatice din Sri Lanka, orfelinatul are ca scop ingrijirea puilor de elefanti care si-au pierdut mamele si care sunt gasiti in jungla. Este un loc cald si interesant, in care poti urmari viata elefantilor intr-un cadru natural supravegheat.