Un dom pe care nimeni nu stia cum sa-l termine, o pictura ascunsa, facuta de Leonardo da Vinci, si un pod cu un pasaj pentru nobili – iata doar trei dintre deliciile cu care te intampina Florenta, capitala Toscanei, orasul doldora de comori renascentiste, peste care dai oriunde ai intoarce privirea. Florenta e un oras incantator, care-ti ofera cultura pe tava si bunatati in farfurie iar noi iti sugeram doar cinci locuri pe care sa nu le ratezi atunci cand il vizitezi:
Ponte Vecchio
Ponte Vecchio, construit in anul 1345, este una dintre cele mai placute amintiri legate de vremurile in care podurile erau mai mult decat niste traverse ale raurilor, avand adevarate valori comerciale. Asemanator cu vechiul pod al Londrei, Ponte Vecchio e intesat de magazine. Initial, acestea au fost macelarii, dupa care, in secolul 16, la ordinul familiei De Medici, macelarii au fost inlocuiti de bijutieri si comercianti de aur, deoarece primii aveau prostul obicei sa arunce ramasitele in raul Arno. Cauta Coridorul Vasari, care se strecoara pe acoperisurile lui Palazzo Vecchio pana deasupra lui Ponte Vecchio. Acesta a fost construit in 1565 pentru a-i permite lui Cosimo de Medici sa se deplaseze intre Palazzo Vecchio si Palazzo Pitti, de pe celalalt mal al raului, fara a fi nevoie sa se amestece cu multimea.
Pe urmele lui Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci s-a nascut langa Florenta, in orasul… Vinci si a dobandit multe dintre talentele sale lucrand ca ucenic in atelierul lui Verrocchio, inainte de a se muta la Milano. Si totusi, el s-a reintors la Florenta pentru a picta celebrul tablou Mona Lisa, in jurul anului 1503. Doua dintre alte cunoscute tablouri ale lui da Vinci, Adoratia Magilor si Vestirea, se afla in Galeria Uffizi si, la el de bine ar fi putut fi in apropiere si al treilea. Pentru ca Leonardo a inceput lucrul la Batalia de la Anghiari, pe peretele nou-construitului (la acea vreme) Palazzo Vecchio, in 1505, dar l-a lasat neterminat, dupa ce a intrat in impas financiar. Se presupune ca tabloul a fost terminat 50 de ani mai tarziu, in timpul renovarilor lui Vasari dar in anul 2012 s-a dezvaluit faptul ca Vasari pur si simplu a mascat pictura lui Leonardo in spatele unui zid fals iar opera de arta ar putea iesi la lumina.
Palazzo Vecchio
Este una dintre cele mai semnificative constructii din Florenta – un palat maiestuos, orientat catre Piazza della Signoria. Ridicat in secolul 12, Palazzo Vecchio a fost resedinta puternicei familii Medici dar, vreme de sase secole, si a corpului guvernului. Din 1872, a servit in parte ca muzeu, o parte ca primarie a orasului. Impresionantul palat adaposteste o serie de artefacte si opere de arta care include fresce fantastice, sculpturi, tavane pictate si tapiserii pe care sunt reproduse evenimente biblice si istorice.
Catara-te pe Catedrala Santa Maria del Fiore
Fabulosul dom al catedralei din Florenta este cu atat mai remarcabil cu cat vei afla ca la data inceperii constructiei lui – anul 1296 – nimeni nu avea idee cum sa-l faca. Si nici n-a avut, pana in 1418, cand a fost terminata cea mai mare parte a catedralei iar arhitectul Filippo Brunelleschi a venit cu un plan in privinta constructiei cupolei ce avea sa ramana cel mai mare dom din caramida si mortar din lume. Intrarea in catedrala e gratuita, insa va trebui sa platesti ca sa urci cele peste 400 de trepte pana la cupola. Important e ca merita efortul, pentru ca nu vei vedea de aproape doar frescele domului dar poti iesi si in exterior, de unde sa admiri frumoasa panorama a Florentei. Tine minte insa ca scarile si pasajele pana sus sunt foarte inguste, nefiind recomandate claustrofobilor.
Piazza della Signoria
Principala piata a Florentei a fost, vreme de secole, un important centru al politicii locale si locul de desfasurare a catorva evenimente istorice. Piazza della Signoria, de o frumusete aparte, e punctul de plecare catre atractiile de top ale orasului. De aici, turistii pot lesne vizita Palazzo Vecchio, Galeria Uffizi, Palazzo Uguccioni, Loggia de Lanzi si podul Ponte Vecchio, aflat in apropiere. Tot aceasta piata e locul in care se afla celebra statuie a lui David, realizata de Michelangelo, Fantana lui Neptun, Hercule si Cacus dar si statuia lui Perseu, tinand capul Meduzei. Bea un Aperol Spritz la o terasa din Piazza della Signoria si relaxeaza-te cu gandul ca te afli intr-un loc in care s-a scris istorie.
Daca v-ati indragostit de Florenta, va invitam sa o descoperiti.