Datorita aeroportului extrem de aglomerat, Frankfurt este pentru multi turisti veniti de pe alte continente, poarta de intrare in Europa. Pentru europeni, orasul este mai degraba capitala financiara a Germaniei, sirul de zgarie-nori care se intind de-a lungul raului Main, dand urbei porecla de Mainhattan-ul Europei. Pentru ca este un oras cosmopolit, Frankfurt are, insa, suficient de multe lucruri de oferit vizitatorilor, de la manifestari de arta la festivaluri, de la cladiri istorice la shopping. Iata mai jos doar cateva dintre atractiile acestui oras sobru pentru unii dar care, in realitate, abia asteapta sa fie descoperit.
Römerberg
In inima Orasului Vechi se afla Römerberg, o piata de forma neregulata, in mijlocul careia troneaza Fantana Dreptatii. E cel mai popular loc public din Frankfurt dar si cea mai aglomerata zona pietonala, una al carui farmec e sporit atat de asa-numitele Kulturschirn – un fel de magazine cu intrarea deschisa stradal cat si de Römer, un complex de 11 cladiri vechi si frumoase, ridicate intre secolele 15 – 18, intre care Vechea Primarie (Altes Rathaus), cu imperiala ei sala de banchete. Alte cladiri notabile sunt Noua Primarie (terminata in 1908), biserica gotica Sf. Leonhard si biserica Sf. Nicholas, Muzeul de Istorie (fondat in 1878, care adaposteste colectii si obiecte din Evul Mediu pana in zilele noastre) si Oszteile, sase cladiri in stil traditional.
Catedrala Sf. Bartholomeu
Catedrala romano-catolica Sf. Bartholomeu (Frankfurter Dom sau Dom St. Bartholomäus) a fost construita din gresie rosie, in stil gotic, intre secolele 13 si 15, avand o inaltime de 95 de metri cu care domina odinioara orasul si inca se mentine pe pozitii intr-o urbe in care zgarie-norii isi aroga dreptul de regi ai inaltimilor. Una dintre putinele biserici din Germania care au fost desemnate drept ”catedrale imperiale”, Sf. Bartholomeu se mandreste cu faptul ca din 1562 in 1792 a gazduit ceremoniile de incoronare a imparatilor germani. In apropierea turnului se afla magnifica opera Crucificarea, apartinand lui Hank Backoffen, sculptura din anul 1509 iar alte puncte de interes sunt reprezentate de mormantul regelui Günter von Schwarzburg, care a murit la Frankfurt in 1349, dar si de numeroasele altare in arcada, din secolele 15 si 16. Cea mai importanta relicva a catedralei este craniul Sfantului Bartholomeu, pastrat in sala corului.
Gradina zoologica
Gazda a mai mult de 4500 de animale, reprezentand cel putin 450 de specii diferite, Zoo Frankfurt acopera 13 hectare, si se afla langa Friedberger Tor. Inaugurata in anul 1858, este a doua cea mai veche gradina zoologica din Germania, fiind apreciata pentru conditiile excelente oferite animalelor, incluzand aici si Casa Grzimek, care reproduce diversitatea faunei din Madagascar. Alte zone de interes sunt Exotariumul, cu animale din diverse regiuni climatice – vietati marine, reptile, crocodili dar si Padurea Borgori in care se afla o superba casa a Maimutelor, intr-un autentic decor de jungla.
Casa si Muzeul Goethe
Frankfurt se lauda cu faptul ca este orasul in care s-a nascut marele scriitor german Johann Wolfgang von Goethe. Goethe s-a nascut pe 28 august 1749 in aceasta casa in care avea sa locuiasca pana in 1765, impreuna cu familia sa. E o cladire cu multe camere ce merita explorate, de la somptuosul decor din sala meselor, aflata la parter, pana la camera de lucru a lui Goethe, de la etaj, locul in care a scris cateva dintre operele sale timpurii si unde, copil fiind, infiintase un teatru de papusi. Alaturat se afla Muzeul Goethe, o galerie cu 14 camere care adaposteste lucrari de arta din timpul vietii marelui scriitor. Alte locuri din Frankfurt care ii aduc un modest omagiu sunt Turnul Goethe, inalt de 43 de metri, de unde se pot vedea panorame superbe ale orasului, si Goethestrasse, o zona de shopping cu multe magazine de lux, buticuri, galerii de arta si cafenele.
Vechea Opera
In mijlocul Pietei Operei (Opernplatz) se afla Vechea Opera (Alte Oper), care a fost construita in anul 1880, in stil renascentist italian. Desi a fost distrusa de bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial, ea a fost refacuta si redeschisa in 1981, ramanand unul dintre reperele orasului si, totodata, cel mai important loc in care se tin concerte si alte manifestari culturale. Noua Opera din Frankfurt se afla in aceeasi piata, este casa companiei Frankfurt Opera si, de asemenea, gazduieste Teatrul din Frankfurt.