Gastronomia de toamna in Japonia

Gastronomia de toamna in Japonia

Diversitatea culinara japoneza

Cand auzim Japonia, primele lucruri care ne vin in minte sunt templele si altarele inca bine conservate, ce se imbina cu tehnologia avansata si modernismul cladirilor, creand astfel o balanta intre trecut si viitor. In plus, cultura si stilul de viata japonez sunt foarte bine cunoscute in lume, fiind exemple inedite de urmat. Insa, gastronomia este de asemenea, o parte importanta a traditiei si a culturii japoneze, ea fiind cunoscuta mai bine sub numele de „washoku” (mancare traditionala). Bucataria japoneza a fost inclusa in patrimoniul cultural UNESCO pentru diversitatea pe care o are.

Ce este insa, atat de special la bucataria japoneza? Pe langa faptul ca in Japonia exista o varietate de mancaruri de sezon, mancaruri ce sunt considerate a fi o alimentatie sanatoasa si echilibrata, japonezii se fac remarcati prin respectul pe care il au acestia fata de ingredientele pe care le utilizeaza, pretuind gustul fiecarui ingredient luat separat. Pe langa acest aspect, istoria, dar si cultura care s-a dezvoltat pe seama acesteia din urma, au dus la o bucatarie variata, fiecare prefectura din Japonia avand retele ei washoku ce au fost transmise din generatie in generatie.

Mancarurile specifice toamnei

Asa cum obisnuim sa spunem noi, „toamna se numara bobocii”. Aceeasi zicala se aplica si japonezilor, insa la ei suna mai degraba astfel: „toamna este sezonul de mancat”. Ei se bucura de roadele pentru care au trudit aproape un an si le multumesc zeilor pentru recoltele daruite. Desigur, pestele si orezul sunt nelipsite de pe lista bucatelor de sezon. Toamna este sezonul cand carnea de peste este considerata a fi satioasa, iar orezul din recolta proaspat culeasa este socotit a avea un gust inegalabil!

Experienta culinara japoneza toamna

Pentru ca noi, cei de la Free Spirit, ne dorim ca dumneavoastra sa descoperiti spiritul japonez prin experiente unice alaturi de oameni pasionati de cultura japoneza, va propunem sa incercati bucataria japoneza si pe timp de toamna.

In fiecare zi, vom avea parte nu doar de mese autentice, ce sunt specifice anotimpului toamna, dar si de activitati care vor da savoare experientei in Japonia. Printre acestea, amintim:

Prajirea pestelui „sanma” – cand ne vom aventura seara pe stradutele din orasele pe care le vizitam, sa aveti nasul pregatit! Toamna este sezonul in care oamenii isi scot micile gratare in curtile caselor, gratare pe care ei prajesc la foc mic peste si nu numai. Cum spuneam mai devreme, toamna este sezonul cand carnea de peste este cea mai satioasa. Pestele „sanma” este specific acestui sezon racoros, astfel ca merita incercat si in restaurante, alaturi de un bol de supa miso si orez.

sanma fried fish japanese fall food

Yakiimo truck – odata ce toamna se face simtita, apar si micile stand-uri cu mancare sau food truck-urile. Astfel, puteti sa va luati ceva de mancare la un pret scazut pentru a va putea incalzi. Una dintre gustarile de toamna pe care le veti gasi vandute pe strada este cartoful dulce japonez copt, zis si „yakiimo”.

yakiimo roasted sweet potato japanese fall food

Oden – fiind o fiertura de legume, ridiche, oua si tofu, oden are mai multe modalitati de preparare, ea fiind diferita de la o regiune la alta. Printre stand-urile de mancare, veti gasi acele mici restaurante „mobile”, care vand taitei si fierturi ce pot fi savurate pe loc.

oden street food japanese fall food

Kabocha Korokke (crochete de dovleac) – desigur, dovleacul este nelipsit de pe lista legumelor de toamna in Japonia. Crochetele japoneze se fac de fel din cartofi si dovleac, insa toamna sunt predominante cele din dovleac. Fie ca este cumparata de la food truck-uri sau servita deasupra unor taitei sau separat cu sos tonkatsu pe deasupra, crocheta de dovleac merita incercata atunci cand vizitati Japonia pe timp de toamna!

kabocha korokke japanese snack fall food

Castanele japoneze „kuri” – daca am fost obisnuiti cu imaginea sau cu mirosul castanelor prajite, ei bine, in Japonia castanele au mai multe feluri de preparare decat cel de a le praji. Forma lor des intalnita este mai degraba cea de castane fierte cu orez, fiind considerat un deliciu pentru japonezi pe timp de toamna. Castanele „kuri” reprezinta unul din ingredientele prajiturilor traditionale japoneze „wagashi”. Va indemnam sa le gustati si in aceasta varianta. Merita gustate nu doar prajite, dar si in compozitia mancarurilor japoneze!

kuri gohan japanese fall food

Hiyaoroshi si Akiagari Sake – inainte de a ne intoarce in tara, pentru multi dintre noi, sake-ul este un musai pe lista de suveniruri. Insa, stiati ca pana si sake-ul difera de la un sezon la altul? Drept urmare, va recomandam sa incercati Hiyaoroshi Sake si Akiagari Sake, fiind specifice anotimpului toamna. In mod normal, sake-ul este preparat iarna, pasteurizat si lasat pe timp de primavara si vara, toamna fiind momentul ideal de a-l savura. Insa, ce este deosebit fata de aceste doua sortimente de sake este faptul ca Akiagari este pasteurizat pentru a doua oara pe timp de vara, iar Hiyaoroshi nu urmeaza modul de preparare clasic, fiind doar pasteurizat o singura data. Akiagari si Hiyaoroshi sunt valabile doar toamna, asa ca este o sansa unica de a le achizitiona!

sake akiagari hiyaoroshi fall sake japan

Mai sunt multe de spus despre bucataria de toamna in Japonia, insa ne dorim ca dumneavoastra sa experimentati cu propriul stomac cat mai multe bucate de sezon atunci cand vizitati aceasta tara alaturi de Free Spirit. Asa ca, sa pornim la drum cu burtile pregatite!

Oana-Mihaela Dumitru,

Consultant Japonia

 

Vezi aici ofertele noastre pentru Japonia.

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale