Hai la Festivalul Vinului din Madeira!

Hai la Festivalul Vinului din Madeira!

august 7, 2015

 

Festivalul Vinului din Madeira

Festivalul Vinului: Cand spui Madeira, unul dintre primele lucruri care-ți vin in minte e legat de celebrele vinuri din aceasta insula portugheza din Atlantic, aflata la o ora și jumatate de zbor de Lisabona. Vinurile de Madeira sunt recunoscute in intreaga lume ca fiind unele de top. Motivul e simplu: Madeira e o insula binecuvantata de un climat extraordinar, unul oceanic, cu influențe tropicale. Iernile blande (temperatura nu scade sub 15-16 grade) și verile placute (rar mercurul termometrului depașește 25-26 de grade in lunile fierbinți) laolalta cu relieful variat al insulei, fac ca soiurile de struguri cultivate aici sa aiba o savoare aparte iar vinurile sa fie in consecința, fie ca e vorba de cele seci sau de cele mai dulci. Noi am fost in Madeira si ne-am indragostit de insula primaverii vesnice.

 

Unul dintre locurile pe care nu trebuie sa le ratezi cand vizitezi Madeira, este Blandy’s Wine Lodge, un fel de muzeu al vinurilor de Madeira. A fost primul loc pe care l-am vazut in capitala Funchal și la final am concluzionat ca e cel mai bun punct de ”plecare” in a descoperi aceasta superba insula. Blandy’s Wine Lodge – un fel de… crama imensa – a fost cumparat in 1840 de catre Charles Ridpath Blandy, care a știut sa duca apoi, de-a lungul anilor, renumele vinurilor de Madeira. Tururile ghidate de aici te introduc rapid in atmosfera oenologica a insulei. Faci cunoștința cu cele patru soiuri de vinuri care se cultiva in Madeira de mai bine de 200 de ani, cu podgoriile, cu modul in care se cultiva și se recolteaza strugurii, vizitezi un muzeu in care sunt expuse unele dintre cele mai vechi unelte ce au legatura cu domeniul viticol și, la final, participi la o degustare de vinuri, urmata de posibilitatea achiziționarii acestora. Un tur dureaza circa 45 de minute și costa 5,5 euro.

 

 

Locuitorii din Madeira se mandresc in mod special cu cateva lucruri. Primul este… Cristiano Ronaldo. Nascut in Funchal, starul portughez a deschis propriul muzeu in capitala insulei (care chiar merita sa fie vizitat – vei vedea, printre altele, cele trei Baloane de Aur caștigate de CR7) și a fost omagiat de municipalitate printr-o statuie ce poate fi admirata pe faleza orașului. Al doilea este, in mod sigur, legat de vinuri. Așa incat un festival al vinului e obligatoriu. In 2015, acesta are loc in perioada 30 august – 6 septembrie. Incepe pe strazile orașului Camara de Lobos, unde se sarbatorește recolta, iar festivitațile includ o parada tradiționala desfașurata in Funchal. Acolo unde centrul orașului va fi tixit de expozanți, tarabe, grupuri folclorice și, in general, de oameni veseli și dornici de petrecere.

Daca te decizi sa mergi in Madeira in timpul Festivalului Vinului (o decizie ințeleapta, de altfel) ai in vedere cel puțin doua aspecte legate de locurile de desfașurare al acestuia. Camara de Lobos e un orașel incantator, cu un mic port de pescari și cu renumele de a fi fost locul de vacanța favorit al lui Winston Churchill, care venea aici sa picteze. Apoi… Funchal. Un oraș pe care-l poți descoperi la pas, cu al sau șarmant centru vechi, in care proiectul Porților Vopsite te va lasa cu gura cascata, cu restaurante de calitate și o zona maritima din care poți pleca oricand intr-o croaziera care sa te poarte de-a lungul coastelor insulei. Și, neaparat, in Funchal trebuie sa iei telefericul care te duce pe Monte, de acolo urmand a cobori cu… sania pe asfalt, ghidat de frumoșii carreiros. Iar dincolo de toate acestea, Madeira are inca multe secrete, despre care vom vorbi cu alte ocazii.

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale