Havana Chan-Chan! Cand spui Cuba, undeva pe fundal incepe sa cante o orchestra de mosari fabulosi, care-i scot la inaintare, rand pe rand, pe Ibrahim Ferrer, Compay Segundo, Omara Portuondo sau Ruben Gonzales. E normal. Brandul de tara al Cubei include, pe langa multe alte lucruri, si muzica. Din ce in ce mai multe voci spun ca aceata tara unica din mijlocul Caraibelor trebuie vizitata cat mai rapid, inainte ca americanii sa puna ”mainile” pe ea si sa o transforme intr-un imens resort all-inclusive. Nu insistam acum asupra istoriei Cubei. Multi dintre voi stiu la ce ne referim iar Fidel Castro, ultimul lider comunist clasic, stie si el, cel mai bine, de prin barlogul unde s-a ascuns si din care trimite din ce in ce mai rar semne de viata.
Un lucru e cert: Cuba trebuie vizitata pentru frumusetea locurilor sale dar si pentru frumusetea oamenilor care o populeaza. Mai mult de 3000 km de coasta, plaje fantastice, recifuri de corali in ape turcoaz, orase pitoresti – iata pentru ce acest taram a atras si atrage presedinti, revolutionari, scriitori si oameni de rand deopotriva. Diversitate naturala si bogatie culturala, iata ce vei gasi in Cuba. Si uite doar cateva dintre locurile pe care iti sugeram sa le savurezi in Havana, capitala Cubei, oras pe care e imposibil sa-l ocolesti:
HAVANA, ORASUL VECHI
In partea veche a capitalei Havana (aflata sub patrimoniu UNESCO) vei regasi cu siguranta sarmul de odinioara al Cubei. Cladirile cu arhitectura neoclasica si baroc se inghesuie unele intr-altele, de-a lungul stradutelor pietruite si inguste. Aici poti vizita extraordinara Catedrala de San Cristobal, probabil cel mai bun exemplu de arhitectura baroc, Castillo de la Real Fuerza – o impresionanta fortareata militara dar si popularele piete publice Vieja si de Armas. In Plaza de Armas vei gasi splendidul Palacio de los Capitanes, gazda a Muzeului Orasului (Museo de la Ciudad), cu o foarte frumoasa gradina interioara. Dupa ce ”respiri” istoria veche a orasului, sugestia este sa urci pana in varful turnului Camera Obscura, inalt de 35 de metri, de unde vei avea o panorama superba asupra capitalei cubaneze. La final, daca ai obosit si simti nevoia de o pauza, mergi in La Bodeguita del Medio, locul in care obisnuia sa se relaxeze Ernest Hemingway, si serveste un preparat din fructe de mare, ”asortat” unei beri reci sau unui cocktail.
EL MORRO
Castillo de los Tres Reyes del Morro, cunoscut, pe scurt, sub numele El Morro, se afla la intrarea in Golful Havana, inParcul Istoric Militar. El Morro a fost construit la finalul secolului 16 si inceputul secolului 17, pentru a proteja orasul de atacurile piratilor. A fost conceput de catre inginerul italian Giovanni Battista Antonelli si si-a conservat foarte bine forma pe care o avea in secolul 17. Una dintre principalele schimbari vizeaza farul, care a fost reconstruit de cateva ori de-a lungul timpului, cel actual fiind realizat din piatra, la jumatatea secolului 19. Odata ce-ai ajuns in fort, vei avea acces la privelisti de top atat asupra oceanului cat si asupra Havanei.
EL CAPITOLIO – CAPITOLIUL
E una dintre cladirile reprezentative ale Havanei, cupola uriasa fiind vizibila din aproape orice colt al orasului, iar cei care au vizitat Washington, capitala Statelor Unite (sau macar au vazut fotografii de acolo) vor remarca deindata similitudinile cu United States Capitol. Inaugurat an 1929, Capitoliul realizat in stil neoclasic si art nouveau, a gazduit guvernul cubanez, pana in anul 1959, dupa revolutie. Recent, Capitoliul a fost supus unui proces de renovare masiva urmand sa devina noua casa a parlamentului cubanez.
GRAN TEATRO DE LA HABANA
Probabil nu te astepti sa gasesti in mijlocul Caraibelor una dintre cele mai mari cladiri de opera din lume. Cu toate astea, vei avea o surpriza atunci cand vei da cu ochii de Gran Teatro de la Habana, acolo unde orice spectacol se constituie intr-o experienta memorabila. Realizat de arhitectul belgian Paul Belau, teatrul se afla in Parcul Central, si a fost construit in 1915 in ideea de a face parte dintr-un complex arhitectonic mai vast. Fatada e construita in stil baroc si include cateva sculpturi de exceptie realizate de Giuseppe Moretti. De-a lungul anilor, Gran Teatro a gazduit o multime de spectacole in care s-au produs nume mari ale scenei mondiale. In prezent, cladirea este gazda Baletului si Operei Nationale Cubaneze si a fost supus recent unui proces de renovare.
EL MALECON
El Malecon este, practic, faleza Havanei iar o simpla plimbare la apus de-a lungul ei se transforma intr-o desfatare a sufletului. El Malecon se desfasoara pe nu mai putin de 7 kilometri, incepand din Habana Vieja (Orasul Vechi), pana in Vedado. De-a lungul bulevardului se intind cladiri istorice, de secol 20, foarte bine conservate, intr-un mix arhitectonic, de la Art Deco la stilul maur. Malecon este, de asemenea, locul perfect pentru a face cunostinta cu localnicii care vin adesea sa se plimbe sau sa se relaxeze in preajma oceanului. Tot pe Malecon se afla si Hotel Nacional de Cuba, un adevarat monument national care a gazduit de-a lungul vremii nume celebre precum Frank Sinatra, Marlene Dietrich sau Marlon Brando.
PASEO DEL PRADO
Considerata de multi ca fiind cea mai frumoasa strada din Havana, Paseo del Prado margineste orasul vechi, definindu-se ca o incantatoare artera care include terase, banci de marmura, statui de bronz in forma de lei si felinare de otel, toate acestea parca desprinse dintr-o era de mult apusa, una in care aici locuiau cele mai instarite familii ale orasului. La cele de mai sus se adauga cinematografele, hotelurile si restaurantele care au facut istorie la inceputul secolului 20, printre acestea Hotel Sevilla, construit in stil maur, locul in care a trait doctorul Carlos Finlay, cel care a descoperit tantrii care transmiteau teribila molima a febrei galbene, dar si Palacio de los Matrimonios, cea mai celebra casa de casatorii a Havanei.
FORTALEZA DE SAN CARLOS DE LA CABANA
La 15 minute distanta de mers pe jos de El Morro, in Parque Historico Militar, in varful dealului La Cabana, se afla uriasa Fortaleza de San Carlos. La vremea constructiei (1770) era cel mai mare fort spaniol care se ridicase vreodata, totodata si cel mai costisitor. La Cabana (asa cum i s-a spus si i se spune deseori) a fost folosit ca inchisoare militara in timpul regimului Batista, mai tarziu, dupa revolutie, devenind cartierul general al lui Che Guevara. De altfel, in prezent aici poti vizita Museo de Comandancia del Che, in care se gaseste inclusiv biroul (foarte bine conservat) la care lucra celebrul comandant. In timpul zilei, din fort poti vedea frumoasele panorame asupra orasului iar daca ajungi noaptea, vei asista la Ceremonia del Canonazo, in timpul careia, la ora 21, actori imbracati in costume de secolul 19 creeaza un spectacol cu ghiulele trase din tunuri.