India – Aducem sariurile si henna in templul sufletului nostru

India – Aducem sariurile si henna in templul sufletului nostru

septembrie 7, 2016

Va invitam sa descoperiti alaturi de noi cum lumea Bollywod-ului se imbina armonios cu cea a scriitorului Mircea Eliade. Nu ne putem imagina India fara sa conturam in mintea noastra coloratele ceremonii religioase ce aduc printre noi spirite de mult iubite sau maiestuosul Taj Mahal.

 

Aceasta tara de marimeau unui continent surprinde prin culoarea si vitalitatea de care da dovada chiar si dupa aproximativ 69 de ani de la infiintarea ei. Desi pare un stat relativ tanar, traditiile sale dateaza din cele mai vechi timpuri. In ciuda dezvoltarii pe plan economic si politic, tara si-a inradacinat in sufletele oamenilor credinta si traditiile.

 

India isi datoreaza dezvoltarea negotului cu mirodenii si bijuterii. La fiecare pas sunteti izbit de mirosul intepator al condimentelor. In timp ce il inhalati, lasati-va cuprinsi de transa indusa. In niciun alt loc nu veti gasi  asa o pofta de viata, aproape inumana si o iubire absoluta fata de viata, ca aici – in tara zeleui Vishnu, avandu-l ca avatar pe Buddha.

 

Delhi – 2 fete: una care rade si alta care plange

 

Capitala statului are extrem de multe de oferit vizitatorilor care doresc sa ii descopere aspectele vechi ce se armonizeaza cu cele noi. Fortul Rosu, cu ale sale cupole albe, ceremoniile religioase care se metamorfozeaza in parade si piata colorata aduna mii de turisiti anual. Exista 2 zone ale acestui oras: Delhi in partea nordica si New Delhi in sud.

 

Bazarele orientale si cladirile remarcabile din vremea Moghulilor au sute de povesti sa va spuna. Lasati istoria si freamatul partii de nord sa va cuprinda in dansuri hinduse menite sa va invoce spiritualitatea.

 

                                                                         

 

Urmele pasilor englezesti inca se pot observa in India de astazi. New Delhi adaposteste constructii guvernamentale si are un aer la fel de englezesc ca si Londra.

 

In ciuda acestor relatari ce va indeamna sa credeti ca acest oras este un taram al fagaduintei, simtim nevoia de a va marturisi de asemenea si tragismul sau. Mahatma Ghandi, a carui atitudinea non-violenta impotriva discriminarii din Africa de Sud si India l-a tranformat intr-una din cele mai importante modele ale umanitatii, a fost ucis aici. Dupa 36 de ani, Indira Gandhi, a fost ucisa de garzile sale de corp in resedinta sa din New Delhi. Aceasta a reformat societatea indiana si a schimbat mentalitati, dar nu s-a ferit sa se foloseasca de armata pentru a mentine unitatea statului sau pentru a impiedica orice tentativa de revolta.

 

Agra – sau paradisul, asa cum este tradus din sanscrita

 

Daca doriti sa va intoarceti in timp, ei bine, Agra este locatie perfecta. Mormintele bine pastrate, palatele si forturile, toate astea par a astepta tacute si fermecatoare – asemeni unei sotii hinduse, reintoarcerea curtii imparatesti. In timp ce va plimbati prin orasul antic Fatehpur Sikri folositi-va putin imaginatia si veti vedea serile orientale petrecute de imparat si haremul sau. Muzica si vocile salasluiesc intre ziduri si pot rasuna in sufletul dumneavoastra.

 

Taj Mahalul – punctul iconic al Indiei, va asteapta. Impunatoarea cladire construita in numele iubirii a fost finalizata in 1648. Aceasta reprezinta mormantul sotiei imparatului Shah Jahan, Mumtaz Mahal. La ultima suflare, femeia i-a cerut sotului sau sa ii construiasca un mormant, sa isi iubeasca fii si sa se recasatoreasca. Una dintre legende spune ca Shah a poruncit ca celor 20.000 de mestesugari care au ridicat constructia sa li se taie mainile ca ei sa nu mai poata construi un alt mormant mai frumos ca Taj Mahalul.

 

 

 

 

 

Kerala – Tara lui Dumnezeu

Aceasta denumire se datoreaza peisajelor extraordinare a apelor linistite si verzi care trec prin orezarii si palcuri dese de palmieri de cocos. Aceasta pace totala este tulburata doar de tipatul ascutit al unei maimute sau de chiuitul vesel al copiiilor care merg cu barca spre sau de la scoala. Daca aveti putin noroc, poate veti observa culegatori agili care se urca pe trunchiurile suple ale palmierilor de cocos pentru a colecta seva folosita la fabricarea bauturilor locale.

 

 

 

 

 

Jaipur – Orasul Roz

Datorita culorii caselor, in lumina soarelui care apune peste taramul lui Buddha, locuintele par a avea culoarea roz. De aici provine si a doua denumirea a orasului. Palatele ce se gasesc aici sunt extrem de maiestuoase si in unele se poate innopta. Din Palatul Vanturilor, cu ale sale balcoane si fatada grandioasa, poate fi savurata privelistea incantatoarea, asa cum o faceau femeile din haremul imparatului.

 

 

 

 

Khajuraho – o lucrare de arta vie

 

Acest oras este fosta capitala a marelui rege Rajputen. Astazi este un sat cu mai putin de 1000 de locuitori. Faimoasele sale temple din gresie rosie, stralucitoare , impanzite de sculpturi erotice, dateaza din secolul XI si sunt trecute in patrimoniul UNESCO.

 

Pe timpul festivalului de dans satul este asaltat de sute de turisti care doresc sa vada dansurile traditionale.

 

 

Goa – soare, nisip si condimente

 

Anual peste 250.000 de turisti ajung in acest loc fermecator. Este destinatia de vis a miscarii hippie datorita peisajelor fantastice si a palmierilor. Templele hinduse  se armonizeaza cu bisericile catolice in stil baroc, care au ramas aici de pe vremea in care Goa a fost colonie portugheza.

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale