Istorie si spectacol la Veliko Tarnovo

Istorie si spectacol la Veliko Tarnovo

 

Departe de eleganta capitala Sofia si de frumoasele plaje de pe Litoralul Marii Negre, Bulgaria ascunde un secret pretios. Orasul Veliko Tarnovo, aflat in mijlocul tarii, este vechea capitala a Bulgariei, ocupand un loc special in inimile vecinilor nostri de la sud de Dunare: un trecut romantic, amintit la tot pasul, pe stradutele pietruite, de cladirile vechi de peste 200 de ani.

 

Veliko Tarnovo se intinde pe versantii a trei dealuri iar casele mici, traditionale, sunt atat de inghesuite incat par faguri indesati in stupuri de albine, creand totodata impresia ca o vor lua la vale in apele tumultoase ale raului Yantra, care strajuieste orasul. Localitatea te imbie la plimbari prelungite, de-a lungul strazilor pe care se intind cafenele, restaurante traditionale, ateliere mestesugaresti si case construite in cel mai pur stil arhitectonic bulgaresc.

 

Mai mult ca orice, insa, Veliko Tarnovo e faimos pentru cetatea medievala Tsaravets, care a servit drept fortareata principala pentru al doilea Regat Bulgar, din 1185 pana in 1393. Primele asezaminte pe dealul Tsaravets datau din secolul 3 i.H, apoi, in secolele 5 si 6 au aparut primele orase bizantine. Pentru bulgari, Tsaravets simbolizeaza atat triumful cat si tragismul istoric al natiunii: fortareata a fost una dintre ultimele cucerite de cruntii otomani, caderea acesteia marcand sfarsitul Imperiului Bulgar, urmat de o dominatie otomana ce avea sa se intinda pe parcursul a cinci secole.

 

Vizitatorii complexului Tsaravets se vor bucura de vestigiile palatului regal si de biserica patriarhala, aflate pe varful dealului, acolo de unde vor avea parte de panorame fantastice asupra imprejurimilor. De neratat este Turnul Baldwin, denumit dupa imparatul Baldwin Flanders. Legenda spune ca la inceputul secolului 13, Baldwin a fost intemnitat in acest turn de catre tarul bulgar Kaloian, la scurt timp fiind aruncat in apele raului Yantra deoarece a indraznit sa o seduca pe sotia tarului.

 

In Veliko Tarnovo si serile sunt suficient de interesante pentruj vizitatori. In unele nopti de vara la Tsaravets se desfasoara un show de sunet si lumini, intitulat Zvuk i Svetlina. Dealul si cetatea sunt luminate in diferite culori, in sunetul muzicii traditionale bulgaresti, cu clopote al caror ecou se aude in intreaga vale. Muzica si luminile sunt corelate cu o coregrafie care descrie povestea Bulgariei: cum a luat fiinta aceasta tara, cum a evoluat, cum a fost cucerita de turci si cum s-a eliberat de sub dominatia acestora.

 

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale