Îți spune ceva cuvântul civet? Poate că da, poate că nu. În caz că nu, află că civetul este un animal care seamănă cu o pisică. Am putea spune că este un fel de pisică indoneziană. OK și ce-i cu asta? Dacă nu ești băutor de cafea, această informație nu spune mare lucru. Dacă ești, atunci ar trebui să știi că acest animăluț este responsabil pentru producerea celei mai scumpe cafele din lume: kopi luwak.
O pisică – sau, în fine, un animal care seamănă cu o pisică – responsabil pentru producerea unei cafele? Hai să-ți spunem o mică poveste, adevărată și bizară, la finalul căreia tu decizi dacă o să cumperi vreodată măcar 100 de grame din cea mai scumpă cafea din lume. Civeții, aceste creaturi indoneziene, adoră fructele de cafea, acelea roșii, în interiorul cărora se află sămânța. De aceea nu scapă niciun prilej să le mănânce, în cantități mari. În timpul procesului de digestie din stomăcelul civetului, este digerat ambalajul roșu al boabei de cafea, în vreme ce aceasta rămâne intactă și este eliminată prin clasicul proces al excreției, care îi conferă o aromă specială. Nu comentăm, da? O fac oamenii de știință. Care afirmă, în urma studiilor, că enzimele naturale ce se găsesc în intestinele civetului fac ca boabele de cafea să-și piardă din aciditate și, automat, să devină mai puțin amare. De asemenea, aceste enzime elimină din cantitatea de cafeină și oferă boabei un gust mai plăcut și o cantitate mai mică de proteine.
Dar să continuăm povestea. La 24-36 ore după ce boabele de cafea au fost ingerate de civeți, ele sunt defecate. Sigur, în majoritatea locurilor din această lume, acest lucru n-ar interesa pe nimeni. Doar că în Indonezia, Thailanda și Filipine, fecalele de civeți sunt considerate aur pur. Și asta deoarece boabele de cafea nedigerate parcurg tractul digestiv al așa-ziselor pisici rămânând intacte (dar fermentate). Indonezienii, thailandezii și filipinezii le culeg cu atenție, apoi fac din ele cea mai scumpă cafea din lume. Întrebarea care se pune este, desigur, dacă boabele de cafea defecate de civeți sunt periculoase. Dacă nu cumva conțin vreo bacterie contaminată. La aceste întrebări au răspuns tot oamenii de știință. Care au spus că boabele de cafea rezultate din digestia civeților sunt… mult mai contaminate decât cele normale. Și totuși, în urma prelucrării, boabele kopi luwak arată un grad de contaminare cu bacterii mult mai mic decât celelalte. Nu s-a semnalat prezența lui e-coli sau a unei alte bacterii.
Cafeaua brută kopi luwak e colectată de la fermierii locali, apoi se separă boabele de cafea de fecale, se spală și se lasă la uscat, în soare. Deîndată ce boabele sunt suficient de uscate pentru a li se desprinde coaja exterioară, sunt puse într-un mortar de lemn și concasate ușor cu un pistil, pentru a li se elimina pielița și a rămâne doar boaba. În pasul următor, boabele sunt sortate, fiind aruncate cele stricate. Rezultatul este bun pentru prăjire. De remarcat că boabele brute de kopi luwak pierd foarte mult din greutate pe durata acestor procese. Din 10 kilograme inițiale de kopi luwak nu vor rezulta mai mult de 2 kilograme de boabe prăjite.
Și acum, prețul, ca să ne lămurim de diferențe. În vreme ce o ceașcă de cafea obișnuită, de calitate medie spre bună, se vinde cu 2-5 dolari într-o cafenea normală, o ceașcă de cafea kopi luwak costă 35-100 dolari. Dacă 500 de grame de cafea obișnuită se vinde în magazin cu 3-10 dolari, aceeași cantitate de kopi luwak costă 100-600 dolari. Atenție însă! Circa 70% din cafeaua kopi luwak care se vinde pe glob este falsă sau, în fine, nu este 100% pură. Ba chiar uneori nu conține nici o boabă din sortimentul ”prelucrat” natural de către simpaticii civeți. Iar motivele sunt simple. Anual, se produc maxim 2300 kg de cafea kopi luwak pură. Și mai e un aspect. Desigur că ”băieții deștepți” au făcut să apară, de-a lungul timpului, ferme de civeți. Animale ținute în captivitate pentru a mânca și a ”produce” boabe. Dar lucrurile nu sunt atât de simple. S-a dovedit că un civet captiv va mânca boabe de cafea în orice stadiu de coacere s-ar afla în vreme ce unul liber le va mânca numai pe cele bine coapte, ”rezultatul” fiind de o calitate mult mai bună.
Te-am convins? Noi am testat cafeaua kopi luwak și am mulțumit civeților pentru mica lor făbricuță din intestine. Încearc-o și tu și apoi trimite-ne impresii!
Vezi ofertele noastre pentru Indonezia – Bali