Kyoto a fost capitala Japoniei vreme de 1000 de ani iar astazi este, cu siguranta, cel mai traditional oras din Tara Soarelui Rasare, unul (daca nu chiar singurul) dintre putinele orase japoneze neatinse de bombele celui de-al doilea Razboi Mondial, unul care se mandreste cu o colectie de monumente aflate in patrimoniul UNESCO, unul in care poti descoperi bucataria japoneza in toata splendoarea ei. Dar sa vedem, pe scurt, ce poti vedea in Kyoto, acest oras care nu are nebunia capitalei Tokyo dar in care vei descoperi si intelege perfect notiunea de zen.
Fushimi Inari Taisha
Daca ai vazut filmul Memoriile unei gheise, vei recunoaste imediat templul si portile Torii, de culoare vermilion, insirate unele dupa altele, care formeaza un adevarat tunel ce se intinde pe coasta unui deal. Se spune ca sunt 10.000 de porti (noi nu le-am numarat…) la Fushimi Inari, pe sub care te poti plimba ore in sir, peisajul fiind sublim in unele locuri. Fiecare poarta are o inscriptie cu numele companiei sau a persoanei care a donat-o. Inari este zeul orezului dar si patronul spiritual al afacerilor, prin urmare se spune ca daca ai acolo o poarta, vei avea succes in afaceri.
Templul Kinkaku-ji sau Pavilionul de Aur
Kinkaku-ji este, probabil, cel mai cunoscut templu din Japonia, cel care apare in multe pliante turistice atunci cand vine vorba nu doar de Kyoto ci de toata tara. Pavilionul principal este acoperit cu aur si se reflecta intr-un mod fantastic in luciul elesteului din fata lui. Actuala constructie dateaza din 1955, la cinci ani dupa ce cea originala fusese arsa de un preot cazut in disgratie, incident imortalizat in romanul Pavilionul de Aur, scris de Yukio Mishima. Nu ai voie sa intri in cladire, dar gradinile sunt superbe si iti permit fotografierea ei din mai multe unghiuri.
Templul Ginkaku-ji sau Pavilionul de Argint
Pavilionul de Argint a fost construit dupa modelul celui de aur iar gradinile de aici sunt printre cele mai frumoase din intreaga Japonie. O serenitate totala domneste asupra acestui loc binecuvantat ce dateaza din secolul 15 cand a fost ridicat pe post de locuinta pentru artistul sogun Ashikaga Yoshimasa, patron al artelor. Localizat in capatul Drumului Filosofului (creat in memoria filosofului Nishida Kitaro, fondatorul Scolii de Filosofie din Kyoto), Ginkaku este subiect de intense dicutii in cartea lui Donald Keene Yoshimasa si Pavilionul de Argint: Creatia sufletului japonez.
Districtul Gion
Gheisele sunt parte a istoriei Japoniei iar misterul, clasa si educatia lor au facut de-a lungul timpului subiecte ale unor ample dezbateri, carti si filme. In ziua de azi vezi rar gheise adevarate pe strazile din Japonia dar unul dintre locurile in care nu le poti rata este cartierul Gion, din Kyoto, un loc care-si arata fascinanta fata in special dupa lasarea intunericului. Vechile ceainarii isi primesc oaspetii care sunt intretinuti de frumoasele geiko (termenul local pentru gheise), pe care trebuie sa le plateasca pe masura. O atmosfera stranie dar frumoasa razbate in acest district in care trebuie sa zabovesti un pic pentru a reusi sa fotografiezi unul dintre simbolurile Japoniei traditionale: gheisa.
Templu Kiyomizu-dera
Kiyomizu-dera este un alt monument aflat in patrimoniul UNESCO iar atractia lui de baza este cladirea principala, facuta in totalitate din lemn si sprijinita pe piloni inalti – atentie, nici macar un cui nu s-a folosit pentru imbinarea barnelor! Constructia a fost ridicata in secolul 8 (inainte ca orasul sa devina capitala a Japoniei) iar ceea ce vei remarca imediat sunt peisajele spectaculoase asupra orasului si cascada din apropiere. Frumusetea acestui loc este divina in perioada primaverii, atunci cand infloresc ciresii si cand iti propunem si noi sa ne insotesti in Japonia pentru a ramane cu amintiri de povestit nepotilor!