Ai o companie sau conduci o companie sau esti manager sau… defineste-te tu cum vrei, ideea fiind ca ai in spate o echipa pe care o conduci si care trebuie sa performeze, pentru ca rezultatele companiei sa fie cat mai bune iar graficele… STOP! Ai inteles ideea: lucrul intr-o companie este suprasolicitant, relatiile de munca nu sunt intotdeauna cele mai bune iar angajatii au preocupari diverse. Lui Ionescu de la IT ii plac drumetiile montane, Raduleasca de la Contabilitate adora sa alerge dimineata iar baietii de la vanzari abia asteapta sa fie provocati la o partida de fotbal. Doar ca… timpul e din ce in ce mai scurt, sarcinile de serviciu sunt din ce in ce mai multe iar sedintele se tin lant. Care e solutia? Evident, ii duci intr-un team-building, pentru ca stii despre faptul ca succesul business-ului depinde si de alte lucruri, in afara de aptitudinile si abilitatile fiecaruia dintre membrii echipei. Angajatii trebuie sa invete cum sa functioneze ca un intreg iar acest lucru nu se dezvolta din start si nici (intotdeauna) in birou.
Cea mai buna modalitate pentru a dezvolta conexiuni puternice intre membrii echipei este sa ii scoti din rutina cotidiana a biroului. Cand angajatii se intalnesc in afara regulilor si automatismelor pe care le practica in fiecare zi la birou, vor dezvolta legaturi puternice, se vor cunoaste mai bine si vor sti mai exact ce calitati au cei cu care lucreaza, din acelasi departament sau din departamentele conexe. De aceea, un manager bun sau un bun director de resurse umane, intelege si apreziaza valorile unei excursii de tip team-building, desfasurate in weekend sau, de ce nu?, chiar in timpul saptamanii. Exista cateva beneficii clare ale unei astfel de actiuni ce presupune calatoria in grup a angajatilor unei companii: acestia vor invata cum sa administreze mai bine resursele de timp, se incurajeaza leadership-ul, se lucreaza la moralul angajatilor, se imbunatatesc relatiile colegiale, se creste eficienta, se genereaza idei noi, se construieste increderea intre colegi si, desigur, se incurajeaza munca in echipa.
Odata luata decizia de a se organiza un team-building, urmatoarea intrebare este ”unde mergem?”. Se poate opta pentru diverse tipuri de team-buildinguri, in functie de scopul urmarit (si de bugetul alocat), de la cel de aventura la cel de rezolvare de probleme, iar locul in care se pot organiza difera: zone urbane, sate, statiuni turistice, mare, delta etc. In Romania exista multe locuri din care sefii departamentelor de HR pot alege. In cele ce urmeaza, nu ne vom concentra pe activitatile specifice ale unui team-building, lasand aceasta in sarcina profesionistilor, ci vor face patru propuneri de locuri din Romania pretabile si interesante pentru organizarea unui team-building.
Cheile Nerei
Aceasta zona din sud-vestul Romaniei, poate prea putin promovata in ultimii ani dar intrata, parca, recent, intr-un program de dezvoltare ce pare a fi plecat de la publicitatea facuta frumoasei cascade Bigar, e un loc excelent pentru organizarea unui team-building, in special pentru cei care iubesc aventura. Printre activitatile care se pot desfasura aici, in decoruri superbe, se numara raftingul pe Nera (in special primavara si toamna), tiroliana, biking, plimbari cu ATV-uri, motociclete, parcuri de aventura, hiking, escalada, speoturism, paintball etc.
Parcul National Cheile Nerei este considerat una dintre cele mai frumoase locuri naturale din tara, o zona in care oricine poate descoperi cateva obiective turistice aflate la indemana, de la cascade la pesteri. Am amintit deja Cascada Bigar (aflata pe Valea Minisului) dar poate si mai frumoase sunt cascadele Beusnita, Susara si Vaioaga. Apoi, Lacul Ochiul Beiului (lac care nu ingheata niciodata, de o incredibila culoare turcoaz si cu o legenda interesanta), Lacul Dracului (format prin prabusirea tavanului unei pesteri), Gaura Porcarului (una dintre multele pesteri din zona, sapata de apa, in stancile calcaroase), traseul La Tunele, s.a.m.d. Cel mai bun punct de plecare pentru explorarea Cheilor Nerei este localitatea Sasca Montana, in care se afla, de altfel, cateva hoteluri si pensiuni ce ofera toate conditiile pentru organizarea unui team-building de calitate.
Judetul Covasna
Covasna e unul dintre judetele extrem de interesante ale tarii, care in ultima vreme stie cum sa-si promoveze valorile turistice. Un team-building realizat in Covasna (sugeram zona Balvanyos) poate propune participantilor cateva directii pe care acestia le vor agrea in mod sigur. Una dintre acestea este descoperirea valorilor traditionale ale zonei. De pilda poti invata sa prepari kurtoskalacs, la Ojdula (localitate in care se pot vizita o frumoasa biserica romano-catolica, reconstruita in 1819 dar si o biserica ortodoxa), poti descoperi arta sculpturii in panuse (alaturi de artista populara Szabo Erzsebet „Bimbi”), poti intra in tainele meseriei de dogar (acasa la una dintre ultimele familii care practica din tata-n fiu aceasta meserie – familia Szoke, din satul Harale), te poti distra intr-un atelier de decorare a turtei dulci (in curtea familie Szanto, din Targu Secuiesc) sau poti prepara paine de casa cu cartofi in cuptoare traditionale (vizitand in acelasi timp o moara de apa la Centrul Malomkert, din localitatea Cernat). Pe langa acestea, in Covasna poti face turul conacelor sau poti vizita cateva cetati interesante – Biserica Fortificata Sf. Emeric, din Ghelinta, Cetatea Ika sau ruinele Cetatii Balvanyos.
Orastie – Arsenal Park
Construit in perimetrul fostei fabrici de armament, Arsenal Park din Orastie este locul perfect pentru organizarea unui team building cu tenta… militara. Complexul include 230 de locuri de cazare, multe dintre acestea organizate in stil army, cu paturi amplasate pe afeturi de tun, in TAB-uri, in Camere Ofiter sau in Apartamente Colonel si Vile General. In interiorul complexului se afla expuse o sumedenie de obiecte si masinarii militare, de la tunuri la lansatoare de rachete, de la transportoare pe senile la camioane militare, chiar si un avion IAR 93 sau un elicopter Kamov. Pe o suprafata de 88 de hectare, in mijlocul unei paduri de foioase, complexul ofera posibilitatea organizarii unei game variate si complexe de activitati militare, ce imbina adrenalina cu relaxarea. In plus, ai la dispozitie un Aqua Park, un Aventura Park, un spa, poti face sarituri cu bunjee, poti inchiria biciclete, poti face airsoft, paintball, tir cu arcul, te poti da cu tiroliana, te poti plimba cu senilatele, ai la dispozitie Sali si terenuri de sport multifunctionale, sala de jocuri, patinoar, sala de conferinte etc.
Delta Dunarii
Delta poate fi oricand (in sezonul cald) un loc ideal pentru organizarea unui team-building, si asta datorita decorului aparte si al activitatilor pe care le poti desfasura in mod exclusiv aici. Sunt multe locuri in Delta pretabile pentru un team-building si care au conditiile necesare pentru a primi un numar mai mic sau mai mare de angajati. Aici poti invata sa conduci ambarcatiuni de viteza, poti face caiac-canoe, poti pescui, poti participa la construirea de plute cu care sa traversezi canalele, poti observa pasarile, poti face excursii cu barcile cu motor in diverse zone ale Deltei, poti admira apusuri sau rasarituri superbe, poti face concursuri de tir cu arcul sau cu arme de tip airsoft, excursii in Padurea Letea (considerata jungla Deltei, cu copaci seculari) sau la Sulina (vechiul Porto-Franco, oras al marinarilor si deopotriva al piratilor), poti vizita gurile de varsare ale Dunarii in Marea Neagra, poti sta la soare pe plaja cu cel mai fin nisip din Romania, poti socializa cu localnicii, pentru a lua pulsul vietii din Delta, sau poti participa la concursuri de gastronomie.