In Zanzibar lucrurile nu stau ca pe continent. Arhipelagul semi-autonom, aflat la o distanta de circa 35 km de “mama” Tanzania, desi face parte din Africa de Est, cu tot ce tine de asta, de la politica la religie, cultura si mancare, se remarca prin viata diferita pe care o duc locuitorii lui. Zanzibar a fost baza a comerciantilor care strabateau regiunea africana a marilor lacuri, peninsula araba si India, devenind un nod al comertului cu sclavi, dar si un important centru al comertului cu mirodenii. Asa se face ca majoritatea locuitorilor din Zanzibar se considera mai degraba “zanzibarieni” decat tanzanieni iar teritoriul lor are proprii lideri si propria forma de administrare si conducere. Partea continentala a Tanzaniei e un mix de crestini, musulmani si grupuri indigene, in vreme ce Zanzibar, care s-a aflat vreme de secole sub conducerea sultanatului Omanului, e aproape in intregime musulman.
Un lucru important in Zanzibar este scurgerea timpului. Odata ajuns acolo vei fi, probabil, usor confuz in legatura cu orele. In cultura swahili, oamenii tin socoteala timpului incepand cu rasaritul soarelui si nu cu miezul noptii, ceea ce inseamna ca la ei ora 7 a.m. este ora 1 dimineata, in vreme ce 7 p.m. este 1 la pranz (asta fiindca rasaritul si apusul se petrec relativ constant la aceeasi ora, datorita apropierii de Ecuator). Cand aranjezi o intalnire in Zanzibar, e bine sa fii atent la acest aspect si sa specifici timpul zilei – dimineata, pranz, dupa-amiaza, noapte – pentru a fi sigur ca nu o ratezi.
Vei vedea ca transferul in Zanzibar se face cu avionul sau cu barca, majoritatea mijloacelor plecand din Dar Es Salaam, capitala Tanzaniei. Calatoria cu avionul dureaza circa o jumatate de ora, intr-un model Cessna care, la prima vedere, iti poate da fiori. Pe scurt, nu te astepta la o experienta foarte placuta in aer. Barcile cu motor pleaca de patru ori pe zi catre Zanzibar, transferul dureaza aproximativ doua ore iar biletul te va costa mai putin de jumatate din pretul avionului. Barcile sunt moderne, sigure si confortabile si nu te gandi ca vei fi rapit de pirati, precum in filmul “Captain Philips”, in care piratii somalezi si-au facut de cap cu un transport cargo.
Locuitorii din Zanzibar sunt prietenosi, prin urmare fa un mic efort si invata sa comunici in limba swahili. Cel putin, invata sa saluti. Cu toate astea, nu te afunda prea mult in a deslusi cultura strazii, acolo unde diversi indivizi vor incerca fie sa-ti vanda ceva, fie sa te tarasca in cine stie ce excursii turistice dubioase. Raspunde la salut si invata ca “shikamoo” e o formula de adresare pentru seniori sau superiori in varsta, care va fi apreciata si respectata de catre localnici.
In mod cert vei vizita Stone Town, capitala Zanzibarului. Un oras antic, intrat in patrimoniul UNESCO in anul 2000, cu un sarm aparte dar, totodata, cu o structura de tip labirint, aparent imposibil de descifrat. Daca vei cere ajutor in a te orienta pe strazile din Stone Town, te vei trezi cu o sumedenie de explicatii ce implica semne confuze cu mainile, cu capul si cu alte obiecte, urmad a sfarsi intr-o confuzie si mai mare. Exista un fel de nume de strazi insa nimeni nu le foloseste si nimeni nu le cunoaste. Partea buna e ca Stone Town e relativ mic si sigur iar procesul de ratacire face parte din farmecul experimentarii locului. In cele din urma te vei descurca in mod cert, cu sau fara ajutorul localnicilor, deci nu-ti face probleme daca te ratacesti in Stone Town.
Unul dintre primele lucruri pe care le vei intelege in Zanzibar este sa aici ritmul de viata e altul. Si anume, mult mai lent. Mai exact, viata decurge… pole pole (termenul din swahili pentru lent). In plus, lucrurile in Zanzibar nu au intotdeauna un sens. Important e sa te bucuri de haosul calm si sa iti vezi de treaba ta in mijlocul acestui melc existential, fara sa te enervezi. De pilda, e posibil sa dureze 45 de minute pana ti se prepara un smoothie sau un cocktail, dar gandeste-te ca rezultatul va fi cu adevarat delicios iar asteptarea a meritat. Ca idee, in restaurantul Lazuli, din Stone Town, vei avea parte de asa ceva.
Zanzibar a devenit un imens resort de lux al Africii de Est, lucru care contrasteaza vizibil cu insula linistita, in care venitul mediu al unui localnic nu depaseste un dolar pe zi. Daca iti doresti o escapada la plaja, impreuna cu alti turisti, indreapta-te spre nord, la plajele Nungwi si Kendwa, unde vei descoperi resorturi si cluburi, precum in multe alte locuri din lume. Dar pentru o experienta tipica de Zanzibar, orasele mici, gen Bwejuu si Jambiani, sunt locurile cele mai potrivite. Aici, feelingul paradisiac al insulei se impleteste cu ritmurile vietii rurale.
Retine ca in Zanzibar exista doua sezoane ploioase. In fiecare an, arhipelagul e scaldat de sezonul ploilor lungi si de cel al ploilor scurte. Primul dureaza din martie pana in mai iar o vacanta pe plaja in acest interval nu e o idee tocmai buna. Insula e lovita de niste musoni nu foarte prietenosi, care nu lasa loc la relaxare pe plaja. Sezonul ploilor scurte se iveste de regula intre noiembrie si decembrie dar acestea nu sunt foarte intense – mai degraba dusuri rapide care lasa apoi loc soarelui sa straluceasca din nou.
Unul dintre bunele motive pentru a veni in Zanzibar este si gastronomia. Zanzibarul a avut multe stapaniri de-a lungul timpului iar istoria destul de tragica a insulei a lasat in urma influente gastronomice colosale, un mix de traditii culinare indiene, arabe, chinezesti, portugheze si africane, toate unite prin existenta si folosirea diverselor condimente. Zanzibar mai e numita “insula condimentelor”, locul in care cuisoarele, scortisoara, piperul negru si nucsoara se folosesc din plin. Incearca preparatele africane ugali, indiene chapatti, curry-urile swahili si mananca din plin fructe de mare – sunt absolut fabuloase. Cauta specialitati locale, precum curry si urojo de caracatita – o supa pe baza de turmeric si nuca de cocos, cu bucatele de carne prajita si cartofi picanti, care pare sa comprime in ea intreaga istorie a insulei. Daca vrei sa incerci aceste preparate acasa, la intoarcere, indreapta-te (inainte sa inceapa arsita) catre piata Daranaji, principalul bazar al orasului Stone Town, unde gasesti multe magazine locale ce iti vor livra ingredientele.
Si apropo de mancare, retine ca in Zanzibar (ca si in multe zone din Tanzania) la micul dejun vei fi servit cu oua… albe. Albe, chiar daca ele au si galbenus. Nu te speria, nu e nimic in neregula cu ele, doar ca aici galbenusurile nu sunt rupte din soare. Ouale nu au un gust diferit, doar ca gainile se hranesc cu o cereala (sorgum) care le face sa produca doar oua monocrome.
Desi e o insula predominant musulmana, in Zanzibar poti sa bei si sa porti imbracaminte de plaja (in locurile potrivite, desigur). Cu toate astea e mai bine sa eviti sa te imbeti sau sa mergi in slip prin Stone Town. In oras exista cateva baruri dar poti foarte bine sa bei in localurile rezervate turistilor, in restaurantele din resorturile hoteliere si asa mai departe. In Stone Town sunt insa doar cateva magazine in care vei gasi bauturi alcoolice de vanzare. Nu exista o adevarata cultura a bauturilor insa in mod cert se bea mult ceai si e pacat sa nu incerci ceaiul tangawizi (de ghimbir) in care sa adaugi un pic de vanilie. Vei observa imediat multe localuri in care se serveste ceai, ba chiar si standuri de ceai, care raman pe strazi pana la lasarea intunericului.
In fine, dar nu in cele din urma, nu veni in Zanzibar pentru safari, fiindca spre deosebire de Tanzania, cunoscuta pentru minunatele safariuri la care poti lua parte, aici nu vei vedea animale salbatice. Viata salbatica in Zanzibar se desfasoara sub apa. Iar daca esti pasionat de scufundari, te asteapta cele cateva centre de scuba (care fac si cursuri) pentru a cunoaste strafundurile Oceanului Indian. Cele mai bune locuri pentru scuba se afla in jurul insulei Chumbe, un parc maritim protejat aflat la 45 de minute de mers cu barca de Stone Town.