Lucruri inedite despre Mauritius

Lucruri inedite despre Mauritius

Mauritius, sau Ile Mauritius, cum i se spune in franceza, e unul dintre acele locuri din lume ce poate fi definit drept ”paradis”. De altfel, scriitorul Mark Twain, care a vizitat insula, spunea ca Dumnezeu a creat intai Mauritius si apoi Paradisul, avand un model bun. Plasata in mijlocul Oceanului Indian, in estul insulei Madagascar de langa Africa de Sud, Mauritius a fost descoperita intai de arabi, apoi, in secolul 16, de catre exploratorii portughezi, a fost condusa ceva mai tarziu de francezi si, in cele din urma, de britanici, pentru a-si castiga independenta in 1968 si a deveni republica in 1992. O istorie destul de agitata, care si-a pus amprenta asupra populatiei actuale, in care creolii domina peisajul, mixul de europeni, africani, indieni si chinezi fiind insa extrem de agreabil, in contextul unei atmosfere relaxate si a multor obiective turistice de neratat pe langa, desigur, frumoasele plaje.

 

 

Mauritius e despre plantatii de trestie de zahar (si, automat, despre zahar), despre rom, despre gradini botanice, despre vulcani, parcuri si rezervatii nationale, munti cu forme ciudate, plaje cu nisip alb si multe altele – o destinatie fantastica. In spatele acestor lucruri, Mauritius ascunde o serie de informatii interesante. Sa trecem in revista cateva dintre acestea:

 

 

  • Mauritius nu inseamna o singura insula ci un arhipelag intreg, care mai cuprinde insulele Rodrigues, Agalega, St. Brandon si alte cateva insulite.

 

  • Insula principala, Mauritius, are doar 45 km latime si 64 km lungime. E de origine vulcanica si e inconjurata de recifuri de corali.

 

  • Port Louis este capitala statului Mauritius, orasul fiind fondat in 1736 de compania French East India.

 

 

  • In Mauritius se afla cateva plaje celebre ale lumii, intre care numita Flic en Flac dar si Pereybere, Tamarin, Blue Bay, La Morne, Belle Mare si Grand Bay. Aici toate plajele sunt publice.

 

 

  • Marinarii arabi au fost cei care au vizitat pentru prima oara insula, in Evul Mediu, numind-o Dina Arobi.

 

  • In anul 1507, navigatorul portughez Diogo Fernandes Pereira a fost primul european care a ajuns in Mauritius. El a numit insula “Ilha do cirne”. Portughezii nu au stat mult in Mauritius.

 

  • In 1598, pe insula au ajuns navigatorii olandezi, sub comanda amiralului Wybrand Van Warwyck, care a numit teritoriul “Mauritius” dupa numele printului Maurice van Nassau, conducatorul Olandei.

 

  • Olandezii au stabilit pe insula o mica colonie, in 1638, introducand trestia de zahar, animalele domestice si caprioarele, dar in cele din urma au abandonat Mauritius, in anul 1710.

 

  • Franta, care deja controla insula Bourbon (actuala insula Reunion) din apropiere, a preluat controlul asupra Mauritius in 1715 si a redenumit-o Isle de France.

 

  • Guvernatorul francez Bertrand-Francois Mahe de La Bourdonnais a ajuns in Mauritius in anul 1735, a stabilit in Port Louis o baza navala si un santier maritim si a construit o cladire guvernamentala.

 

  • Sub imperiul companiei French East India, plantatiile de trestie de zahar au inflorit iar insula a devenit un nod important pe traseul comercial Europa – Orient, inainte de deschiderea Canalului de Suez.

 

  • In timpul razboaielor napoleoniene dintre francezi si englezi, Mauritius a fost un “element” important. Desi francezii au castigat batalia din Grand Port, britanicii au cucerit Cap Malheureux trei luni mai tarziu si au obligat francezii sa capituleze pe 3 decembrie 1810 permitandu-le insa sa-si pastreze terenurile si proprietatile, sa foloseasca limba franceza in continuare si sa aplice legile franceze. Sub conducere britanica, insula a revenit la numele de Mauritius.

 

  • In 1835 a fost abolita sclavia. Intre 1834 si 1921, britanicii au adus pe insula 500.000 de indieni care sa lucreze pe plantatiile de trestie de zahar.

 

  • Steagul statului Mauritius are patru benzi orizontale, colorate: rosu, albastru, galben si verde. Moneda nationala este Rupia de Mauritius. Limba nationala este creola (vorbita de 86,5% din populatie), celelalte limbi vorbite fiind bhojpuri, franceza si engleza (acestea doua fiind totodata limbi oficiale).

 

  • Mauritius e unica tara africana avand o majoritate hindusa (48,5% dintre locuitori imbratiseaza aceasta religie, 26,3% sunt romano-catolici, 17,3% musulmani etc).

 

 

  • Mauritius e tara africana cu cea mai mare densitate a populatiei (numarul total de locuitori era de 1.339.827, in 2015).

 

  • 90% din suprafata arabila a insulei e ocupata de plantatiile de trestie de zahar.

 

  • Mauritius are un climat tropical: veri toride si umede, din noiembrie in aprilie, ierni relativ uscate si racoroase, din iunie in septembrie.

 

  • Mauritius este unicul habitat natural cunoscut al pasarii dodo, acum disparuta. Dodo semana cu un pescarus mai mare, se stabilise pe insula cu 4 milioane de ani in urma, si, datorita faptului ca nu avea pradatori, nu-si mai dezvoltase abilitatea de a zbura, crescand in greutate. Dupa ce Mauritius a fost colonizata, pasarea dodo a devenit sursa de hrana pentru exploratori iar ca urmare a introducerii pe insula a tot soiul de animale (porci, sobolani, maimute), ouale pasarilor dodo au inceput sa fie exterminate. In 100 de ani, pasarea a disparut, ultimul exemplar vazut fiind ucis in 1681.

 

  • Se spune ca Lewis Carroll a fost inspirat de pasarea dodo pentru a scrie Alice in tara minunilor, in 1865.

 

  • Gastronomia din Mauritius se bazeaza pe fructele de mare, avand influente britanice, chinezesti, indiene si franceze. Indienii au adus curry-urile si chutney-ul iar chinezii… orezul si taiteii.

 

 

  • Una dintre cele mai populare atractii turistice din Chamarel sunt nisipurile de 7 culori, aflate in partea de sud-vest a tarii. O formatiune geologica de nisip sedimentat spontan in straturi diferit colorate care, lucru rar, nu se erodeaza, in ciuda ploilor si a vanturilor.

 

 

  • Amatorii de drumetii trebuie sa viziteze Parcul National Black River Gorges, acolo unde vor avea parte de privelisti fantastice dar si de prezenta unicei paduri tropicale prezente in Mauritius.

 

 

  • Muzica sega este muzica nationala a insulei Mauritius si isi trage originile din perioada in care sclavia nu fusese abolita. Cand presteaza un dans sega, dansatorii isi misca intregul trup dar picioarele nu parasesc niciodata pamantul.

 

Vezi aici ofertele noastre pentru Mauritius.

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale