Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a merge in Cuba

Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a merge in Cuba

august 17, 2016

Cuba e o tara superba iar combinatia dintre plajele albe, cluburile cu muzica live si vasta istorie culturala, reprezinta o tentatie pentru orice turist sau calator. Inainte insa de a impacheta bagajele pentru o vizita in Cuba, e bine sa cunosti cateva lucruri specifice, pentru a nu fi luat prin surprindere odata ajuns in tara lui Castro.

Banii

In general, e mai bine sa ai la tine cash, ca sa eviti pe cat se poate contactul cu ATM-urile sau plata cu cardul. Cel mai bine e sa ai euro sau lire sterline, aceste valute au rata de schimb cea mai buna in Cuba. Nu lua dolari americani deoarece rata la acestia e extrem de proasta, in plus va trebui sa platesti mereu extra-taxe.

 

Cuba are doua monede: CUC (Dolarul Cubanez), aliniat dolarului american – este valuta pe care turistii sunt obligati sa o foloseasca – si CUP (Peso-ul National Cubanez), moneda folosita de localnici. De regula, 1 CUC = 22 CUP. Cubanezilor le e interzis sa detina CUP dar odata cu relaxarea relatiilor americano-cubaneze, s-au mai relaxat si aceste reguli si e foarte posibil ca in curand dolarul american sa fie din ce in ce mai acceptat.

Vei descoperi ca produsele din majoritatea magazinelor au preturi atat in CUP cat si in CUC, preturi care nu sunt insa echivalente, cele pentru straini fiind, evident, mult mai mari. In privinta cartilor de credit, deoarece este o companie americana, MasterCard nu prea ”functioneaza” in Cuba. In schimb cartile de credit Visa sunt, de regula, acceptate. Oricum, e bine sa verifici daca banca ta are vreun ”aliat” american, in caz ca da, fiind posibil sa nu-ti poti accesa cu usurinta fondurile.

De unde-ti ridici banii? Incearca mai intai la ATM-uri, la etajul 1 al Aeroportului International din Havana. Evita sa folosesti biroul de schimb din aeroport (in general, evita asta nu doar in Havana!) – ratele de schimb sunt foarte proaste. De regula, hotelurile au un birou de schimb valutar – apeleaza la acestea. Toate orasele au doua tipuri de banci: Banco de Cuba (care e o banca normala) si Cadeca, un fel de chioscuri pentru valuta. De regula, banca are rata de schimb mai buna.

La banca, doar o persoana poate fi servita, deci daca te prezinti in fata ghiseului impreuna cu prietenul sau partenerul, nu-ti vei atinge scopul. ATM-uri exista si in orasele mari, nu si in cele mici, precum Vinales.

Documentele

Ca sa intri in Cuba ai nevoie de asigurare de calatorie. Exista ghisee speciale de verificare la punctele de control din aeroport, iar daca nu arati dovada asigurarii, vei fi obligat sa cumperi una pe loc. Oricum, inainte de a pleca in Cuba, printeaza si fa copii tuturor documentelor de calatorie, de la pasaport la bilete de avion.

Romanii care calatoresc in Cuba au nevoie de viza de intrare. Conform MAE, viza se poate obtine de la ambasadele sau consulatele Cubei in strainatate. Vizele se emit pentru o perioada de 30 zile. Pentru intrarea in Cuba in scop turistic, exista următoarele posibilitati:

  • Obtinerea vizei la ambasadele sau consulatele Cubei in strainatate;
  • Obtinerea tichetului de turist, „Tarjeta de turista”, echivalent cu viza in scop turistic aplicata in pasaport;
  • De la misiunile Cubei in strainatate;
  • De la Agentiile de turism sau agentiile de voiaj de la care s-a achizitionat pachetul turistic sau biletul de calatorie;
  • La sosirea pe aeroport in Cuba, daca compania aeriana va accepta imbarcarea fara viza prealabila.

 

Vezi aici ofertele noastre pentru Cuba.

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacanteOferte speciale