Desi are o istorie care incepe cu multe secole in urma, orasul spaniol Malaga a ajuns cunoscut cu adevarat abia din anii ’50, cand a devenit poarta de intrare pentru regiunea Costa del Sol, pe care generalul Franco dorea sa o transforme in “Florida Europei”. Peste 13 milioane de turisti aterizeaza anual pe aeroportul din Malaga pentru a se indrepta apoi direct catre plaja, un lucru care nu poate decat sa-i bucure pe cei care viziteaza orasul pentru valorile lui culturale.
Malaga se poate lauda cu faptul ca a dat lumii unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul artei. Aici s-a nascut Pablo Picasso iar noul muzeu care-i poarta numele, laolalta cu centrul de arta contemporana si cu o alta galerie de arta, definesc cel mai bine identitatea locului, facand din Malaga principala destinatie culturala a Andaluziei, regiunea spaniola a carei capitala este.
Dincolo de Muzeul Picasso, Malaga se mandreste si cu faptul ca, spre deosebire de alte orase din Andaluzia, are nu unul, ci doua “alcazaruri” – celebrele castele maure. Apoi, cimitirul din Malaga are o istorie fascinanta, care merita descoperita iar un alt nume celebru legat de Malaga e cel al actorului Antonio Banderas, care s-a nascut aici si a ramas fidel orasului natal.
Alte lucruri interesante despre Malaga:
- Malaga este unul dintre cele mai vechi orase din lume, fiind fondat de fenicieni, in anul 770 i.Hr., acestia numindu-l Malaka – in traducere “fabrica”.
- Principala plaja a orasului, Malagueta, e considerata una dintre cele mai vizitate plaje din lume, atragand anual milioane de turisti gratie frumusetii ei, combinata cu facilitatile pe care le ofera, de la hoteluri si restaurante la viata de noapte.
- Climatul in Malaga este subtropical-mediteraneean, cu ierni blande si veri fierbinti. Orasul se bucura de o medie de 300 zile cu soare pe an si 50 de zile cu ploaie. In Malaga sufla doua vanturi: levante (bate dinspre est, vara) si poniente (fierbinte vara si rece iarna).
- Malaga este al doilea cel mai populat oras din Andaluzia si al saselea ca marime din Spania, avand peste 550.000 locuitori (conform statisticilor din 2014). Interesant este si ca Malaga e cel mai sudic oras important al Europei, distanta fata de coasta Africii fiind de numai 120 km.
- Daca te-ai nascut in Malaga esti automat un boqueron sau o boquerona – adica un… ansoa. De altfel, ansoaul este una dintre delicatesele locale, servite ori prajite ori murate in otet, in majoritatea barurilor si restaurantelor din oras si de pe plaja.
- Calle Larios este principala strada din Malaga, fiind construita in anul 1891, cand era considerata cea mai eleganta din intreaga tara. O suta si ceva de ani mai tarziu, Larios a devenit una dintre cele mai scumpe din Spania in privinta chiriilor pentru spatiile comerciale.
Dar ce poti sa vezi si sa faci, intr-o vacanta in Malaga? Sa trecem in revista cateva dintre principalele obiective turistice ale acestui oras incarcat de sarm andaluz.
Viziteaza castelul Gibralfaro, Alcazaba si Teatrul Roman
Acest complex de constructii istorice reprezinta punctul de atractie al Malagai. Privelistile panoramice care ti se ofera de pe meterezele Castelului Gibralfaro, ridicat in secolul 14, te vor uimi. De aici, fa o plimbare de-a lungul zidului care face legatura dintre castel si gradinile, fantanile si frumoasa curte interioara ala palatului Alcazaba, construit de dinastia Hammudid, la inceputul secolului 11. Este locul perfect din care sa prinzi apusul de soare iar duminica dupa ora 14 intrarea este libera. In fine, nu rata nici Teatrul Roman, ridicat de Imparatul Augustus si redescoperit in 1951, care gazduieste azi spectacole in aer liber, la care accesul e gratuit.
Incearca vinul dulce de Malaga
Daca vrei sa incerci celebrele vinuri de Malaga (alaturi de autenticele produse gastronomice locale), in centrul vechi exista doua locuri care nu te vor dezamagi. Unul este barul de vinuri Pimpi, amenajat intr-un stil tipic pentru aceste locuri, cu butoaie si fotografii semnate de vedetele care i-au trecut pragul. Celalalt este La Casa del Guardia, cea mai veche taverna din Malaga.
Vezi Muzeul Picasso
Nu poti ajunge in Malaga si sa omiti faptul ca Pablo Picasso s-a nascut aici, urmarea fiind muzeul care-i poarta numele si care se afla in Palatul Condes de Buenavista, o cladire in care se impletesc in mod fascinant mai multe stiluri arhitectonice: cel renascentist, cu decoratiuni si elemente maure restaurate in stil modern. Muzeul adaposteste mai mult de 200 de picturi, studii academice timpurii si alte lucrari ale unuia dintre cei mai mari artisti ai secolului 20. Nu rata nici subsolul, unde vei gasi ramasite arheologice din perioada feniciana.
Mananca sardine la gratar in El Palo
Viziteaza vechiul cartier pescaresc El Palo, acolo unde traditia este sa incerci espeto de sardinas (sardinele la gratar) sau pescaito frito (peste prajit) – delicii ce pot fi gustate, de fapt, la orice bar de pe plaja. Sardinele la gratar reprezinta un preparat traditional in Malaga, care consta din sase sardine infipte intr-o frigaruie, gatite la gratar. Daca vrei sa stai la o masa, incearca restaurantul Palo El Tintero (Calimara), un loc unic, in care ospatarii trec printre mese pentru a licita fiecare preparat (ar fi bine sa ai cateva cunostinte de limba spaniola, in acest caz). Dupa ce iei masa, bucura-te de soare si mare, pe plaja Pedregalejo, unde vei da peste o atmosfera foarte relaxata.
Admira La Manquita
La Manquita este catedrala din Malaga si simbolul mult-iubit al orasului, punct de referinta in orice tur al acestuia. Construita in secolul 15 pe locul unei foste moschee, a fost botezata de localnici “femeia cu o mana”, deoarece turnul sudic nu a fost niciodata terminat. Legenda spune ca banii necesari pentru terminarea catedralei au fost donati cauzei colonistilor in timpul Razboiului de Independenta din America. Daca intri in catedrala, nu rata detaliile de pe figurile sculptate in interiorul corului.