Ce inseamna micul dejun in Japonia?
Filosofia de viata japoneza imbraca tot ceea ce face parte din viata unui om intr-un ritual. Vom observa inca din primele clipe ale calatoriei ca, de fapt, ritualul este ideea care sta la baza culturii japoneze. Tocmai din acest motiv, chiar si micul dejun, lucru pentru care noi nu acordam foarte multa importanta, facand parte din rutina, pentru japonezi acesta marcheaza inceputul zilei si pun foarte mare pret pe ceea ce contine el.
Ce contine micul dejun traditional japonez?
Mancarea japoneza traditionala este foarte diversificata, iar tendinta japonezilor este ca la o masa sa consume portii mici din mai multe feluri de mancare. Spre exemplu, o masa poate arata in felul urmator: un castron cu supa miso, natto (produs obtinut din boabe de soia fermentate), un ou fiert, tofu si desigur, un bol de orez, de care japonezii nu se lipsesc mai niciodata la micul dejun. Alte produse pe care le putem regasi, ar fi taiteii soba, pestele, alte tipuri de carne gatita, legume, fructe proaspete, iar modul in care se asociaza difera de la regiune la regiune.
Astazi, multi japonezi nu mai au la dispozitie timpul necesar pentru a isi pregati singuri micul dejun, insa exista lanturi de restaurante care servesc bento (cutiuta de mancare) la orele diminetii. Acelasi bento il putem gasi la orice magazin de tip convenient store sau la pietele de peste si legume. Sunt si japonezi care grabiti sa ajunga la locul de munca prefera la masa de dimineata o cafea si produse de patiserie, pe care de asemenea le gasim la convenient store, la orice ora a diminetii.
Experienta japoneza la micul dejun
Pentru ca scopul calatoriei cu Free Spirit este sa descoperim spiritul japonez prin experiente unice alaturi de oameni frumosi, va propunem ca si micul dejun sa faca parte din ritualul cunoasterii.
In fiecare zi, putem avea parte de astfel de mese autentice alaturi de ghidul nostru, care ne va indruma spre cele mai bune alegeri, in functie si de locul in care ne vom afla:
- In zilele care ne vor gasi matinali, calatorind cu trenul spre atractile din program, putem avea un bento chiar in mijlocul de transport, cum de altfel fac o parte din localnici din pricina lipsei de timp.
- Pietele de peste ne asteapta cu produse proaspete, pe care le putem savura la masa diminetii.
- Avem chiar oportunitatea de a testa micul dejun pe care il iau japonezii acasa, in mod obisnuit, gatit de o gospodina special pentru noi.
- In Osaka vom putea incerca okomomiyaki la mic dejun, un preparat traditional al zonei Kansai, ce inseamna in traducere literara „tot ceea ce iti place – la gratar”. Este de fapt un fel de clatita la baza pe care putem adauga ingredientele la alegere (de la legume, cartofi, branzeturi, carne), la final adaugandu-se sosuri pentru a obtine un deliciu.
- Tot intr-o dimineata in Osaka avem sansa sa participam la un atelier de gatit cu un chef Doamna Tomoko ne va invata sa facem diverse preparate traditionale precum supa miso, onigiri (bilute de orez) si multe altele, gatind doar cu alimente organice.
- Magazinele convenient store din imediata vecinatate a hotelurilor sunt la dispozitia noastra la orice ora pentru cei care prefera sa manance un croissant si sa bea o cafea in camera.
- Daca vrem sa incercam un restaurant, desi nu suntem familiarizati cu mancarea japoneza, ghidul ne va sugera cele mai bune localuri, dupa preferintele noastre.
Daca totusi preferam sa mancam la restaurantul hotelului, putem opta oricand, ba chiar si in timpul calatoriei, sa includem micul dejun pachetului, acesta fiind rezervat servicilor optionale. Restaurantele din cadrul hotelurilor in care vom fi primiti sunt tip bufet si pe langa bunatati nippone, putem servi preparate cu specific european, cele pe care obisnuim sa le avem si acasa.
Cele mai ciudate 3 variante de mic dejun din Japonia:
- Paine prajita cu unt; salata de ton; iaurt cu dulceata de afine, supa-crema de porumb.
- Un bol de orez cu doua oua crude amestecate, peste care adauga natto (pasta din soia fermentata); o banana; ceai.
- cana de lapte de soia. Aceasta este, de fapt, o dieta japoneza. Femeile inlocuiesc cina sau micul dejun perioada de doua saptamani in fiecare luna cu un pahar de lapte de soia pentru a slabi.