Nara si Uji prin ochii unui free spirit traveler.
Desi Osaka si Kyoto ne ofera nenumarate feluri in care ne putem petrece timpul, iata ca Nara, locatie usor accesibila din cele doua mari orase, reuseste sa atraga in fiecare an milioane de vizitatori.

Turisti veniti nu doar din alte tari dar si din Japonia, calatoresc spre Nara pentru a vizita Marele Buddha a carui statuie inalta de 15 metri este adapostita de una dintre cele mai mari cladiri de lemn din lume. Nu suntem surprinsi de numarul mare de elevi scolari cu care ne putem intalni de-a lungul drumului, deoarece Nara este o destinatie populara pentru excursiile scolare.
Dar Templul Todaiji, a carui inalta statuie atrage atentia vizitatorilor, nu este singurul motiv pentru a vizita vechea capital a Japoniei. Inaintea orasului pe care il stim drept capitala veche, capitala culturala Kyoto, la Nara descoperim una dintre primele incercari ale poporului japonez de a construi o capitala dupa exemple chinezesti, cu un plan simplu de tip grila.

Aflati pe strazile orasului, intelegem cat de usor ne orientam si ca nu ne putem rataci si totusi apare un factor neasteptat pe care nu l-am luat in calcul, sutele de caprioare care se plimba fara niciun fel de retinere prin parcul central dar si pe aleile care ne conduc spre altarul Kasuga Taisha, un altar ce apartine religiei originare a Japoniei, Shinto. Sarind de la o caprioara la alta, hranindu-le cu biscuitii facuti special pentru ele si incercand sa obtinem poza perfecta cu care sa ii surprindem pe cei de acasa, descoperim ca am ajuns pe una dintre aleile ce ne duc spre altar. Cu cat ne apropiem de acesta, ne gandim ca este un secret protejat de maiestuoasa padure care ne cuprinde in bratele naturii.

Pastrand tema traditiei, calatoria in orasul Nara este completata de o vizita in Uji, acolo unde ceaiul verde este transformat din planta ocrotita de razele soarelui, in produsul final de care ne bucuram in ceasca, gata sa ne incalzeasca si sa ne trezeasca din posibila oboseala a drumului.
Ce mod mai potrivit de a ne bucura de traditionalul ceai verde decat prin miscarile, starea de spirit si ambianta ce insotesc ceremonia ceaiului. Ne putem bucura de acest eveniment special aproape oriunde in lume, pana si shogun-ul se bucura de acest lux oriunde se afla, datorita unei case de ceai portabile. Dar parca ceaiul are alt gust la el acasa.
Dar Uji este mai mult decat o zona in care se cultiva ceaiul. Numele orasului este asociat cu Povestea lui Genji, considerat primul roman scris de o femeie din lume. Detaliile descrise in roman ne ajuta sa ne imaginam cum membrii curtii imperiale isi petreceau timpul in perioada Heian, ocupati cu idile de dragoste si planuri de razbunare. Actiunea din cateva capitole ale romanului se petrece chiar in Uji, ale carui rau curge la vale odata cu lacrimile varsate din dragoste.
Drumul presarat cu localuri de unde ne putem cumpara faimosul ceai verde si unde putem servi delicatese care au prins culoare verde datorita unui ingredient care acum nu ne mai este strain, ne duce usor spre Templul Byodoin. Cladirea impresionanta parca ni se pare cunoscuta si imediat ne dam seama ca suvenirurile au fost cumparate cu ajutorul monezii de 10 yeni care contine imaginea templului. Ne lasam captivati de istoria templului si lasam in urma orice grija incercand sa gasim pacea interioara in frumoasa gradina care reprezinta paradisul budist.

O zi plina de cultura, traditie si experiente noi ne asteapta in Nara si Uji. Din pacate, caprioarele nu ne vor urma in tren, asa ca vor ramane sprintene in amintirile create in aceste locuri magice.