Ponturi pentru o vacanta in Varadero, Cuba

Ponturi pentru o vacanta in Varadero, Cuba

februarie 27, 2017

Cei care viziteaza pentru prima oara Cuba se asteapta sa gaseasca o tara exact asa cum e descrisa pe internet. Sau cum, probabil, si-au imaginat-o in visele lor, incepand cu masinile colorate din anii 50 si pana la trabucurile de calitate pe care nu ai voie sa le scoti din tara in numar mare. Intre aceste lucruri insa, se pun o multime de intrebari, de la cele legate de siguranta calatoriei la modul in care te vei conecta la lume intr-o tara in care internetul face pasi de balet prin epoca de piatra.

Unii prefera sa viziteze un loc fara sa se documenteze inainte, lasand lucrurile la voia intamplarii si considerand ca a experimenta ad-hoc e cel mai bun mijloc pentru a descoperi frumusetea tarii, orasului, locului respectiv. E o idee buna dar nu intotdeauna si foarte sanatoasa. De aceea, pentru cei care urmeaza sa viziteze Cuba si in special Varadero, cea mai cunoscuta statiune a ei, trecem in revista cateva lucruri de care sa tina cont, pentru a nu se trezi cu surprize neplacute dar si pentru a le savura cat mai intens pe cele placute.

Varadero se afla pe peninsula Hicacos si, precum spuneam, reprezinta varful celei mai importante industrii cubaneze: turismul. E cea mai mare statiune din Caraibe, cu peste 50 de hoteluri si resorturi, cu magazine, restaurante, cluburi si tot ceea ce tine de entertainmentul turistic, la care se adauga, desigur, 20 de km de plaja, una dintre cele mai bune din toata zona Caraibelor. Varadero nu ofera o experienta cubaneza autentica ci mai degraba una care rezida dintr-un ”all-inclusive” tropical de clasa, pentru celelalte lucruri existand in relativa apropiere locuri precum Matanzas, Cardenas sau Bahia de Cochinos.

Bucura-te de cocktailuri adevarate!

Si in Varadero, precum in majoritatea statiunilor cu resorturi all-inclusive din Caraibe, barmanii nu fac rabat la cantitate atunci cand iti prepara un cocktail. La cantitatea de alcool, mai exact. Asteapta-te la cocktailuri in care cuburile de gheata si menta sunt indesate in pahare pline de rom, pe principiul ”mojito pentru toata lumea!”.

Cuba -Free-Spirit

 

Nu te lasa pacalit de ”pietele de artizanat local”

In multe ghiduri turistice vei citi despre pietele din mijlocul statiunii ca fiind ”piete de artizanat local”. Din pacate nu aceasta este realitatea si, desi te-ai astepta sa gasesti obiecte artizanale unice, lucrate de mana, pe care sa nu le mai fi vazut in alta parte, acesta e un vis frumos. In schimb vei da peste o sumedenie de lucruri de piele de proasta calitate, imprimate cu cuvinte precum ”Varadero” sau avand fata lui Che Guevara. E si acesta un fel de artizanat, ce-i drept.

Mergi pe plaja pentru apusuri superbe

Suna un pic elementar si e un lucru pe care, la urma-urmei, il poti face pe orice plaja indreptata catre vest insa in Varadero apusurile au un farmec aparte. Asa ca la ora 6 sau 7 te poti instala pe plaja pentru a astepta spectacolul oferit de soarele care va transforma totul intr-un portocaliu aprins, inainte de a se topi in mare.

Telefoanele mobile nu functioneaza intotdeauna

Cuba e o tara imprevizibila in privinta telefoniei mobile. Odata ajuns vei constata ca telefonul functioneaza si ca esti conectat dar sa nu te mire daca sms-urile nu-ti vor pleca spre destinatar sau daca, netam-nesam, reteaua a picat si nu ai cum sa iei legatura cu persoanele importante. Pentru o siguranta mai mare, cumpara-ti o cartela locala si utilizeaz-o la maxim.

Ia-ti adio de la internet

Daca stai intr-un resort all-inclusive exista o sansa sa ai internet, de regula in lobby. Pe bani si la o viteza care se apropie de cea a luminii stinse. In afara hotelurilor, singurele locuri in care gasesti internet sunt micutele dughene numite ETECSA, aflate in apropiere de centrul statiunii Varadero. Fiecare are cate trei computere si, de regula, se formeaza cozi de oameni care-si asteapta randul la fericirea digitala. Nu-ti bate capul si ia in calcul ideea de a te deconecta pentru cateva zile de la ceea ce inseamna lumea virtuala.

Varadero e un loc sigur

Daca siguranta e unul dintre lucrurile care te preocupa, atunci nu trebuie sa-ti faci griji despre Varadero. Localnicii sunt foarte prietenosi, foarte obisnuiti cu prezenta turistilor si nu au ganduri criminale sau hotesti. In principiu poti merge in siguranta pe strada chiar si la ore de seara si atata vreme cat pastrezi niste reguli de bun simt, pe care trebuie sa le urmezi oriunde te-ai duce in lume, nu vei avea probleme.

Descopera barul Beatles

In Varadero se afla un bar dedicata trupei Beatles. Vei repera deindata statuile in marime naturala ce-i reprezinta pe cei patru componenti ai acesteia si nu ezita sa intri pentru a te scufunda intr-o atmosfera de anii 60, impregnata cu mult entuziasm si sarm.

Atentie la taxiuri

O cursa de taxi, din centrul statiunii pana la unul dintre resorturi, costa de regula in jur de 10 CUC (circa 10 dolari). Asta e primul pret care ti se va cere si, in caz ca ai nevoie urgenta de un taxi, probabil ca nu vei sta pe ganduri. Si totusi, pe o asemenea distanta, preturile sunt mai mici. Taximetristii ii taxeaza pe localnici cu 2 CUC (se stie ca in Cuba exista o moneda pentru localnici si una pentru vizitatori) iar turistii nu ar trebui sa plateasca mai mult de 6-7. Cea mai buna idee este ca, in functie de distanta, sa agreezi de la bun inceput un pret cu taximetristul.

cuba-free-spiritBauturile sunt ieftine in afara resortului

Chiar daca resortul in care stai iti ofera totul inclus in pretul platit, n-ar fi rau sa iesi din el si sa incerci sa descoperi si ce se intampla in jurul lui. In Varadero bautura pare sa curga non-stop oriunde te-ai duce iar un mojito nu te va costa mai mult de trei dolari, in orice bar l-ai bea. Iar majoritatea barurilor le vei gasi chiar in centrul statiunii.

Multi localnici vorbesc engleza

Fiind cea mai populara destinatie turistica a Cubei, Varadero si-a ”invatat” localnicii ca trebuie sa se inteleaga cu turistii. Asa ca multi dintre ei vorbesc o engleza destul de buna, oricum, suficient de buna pentru a comunica lucruri de baza. In plus, sunt foarte dornici de a-si exersa cunostinte si, prin urmare, foarte… comunicativi.

Nu rata Parcul Josone

Daca vrei sa schimbi peisajul resortului in care iti petreci vacanta, fa o plimbare pana la Parcul Josone, din Varadero. Acolo vei gasi un lac inconjurat de vegetatie, pe care te poti plimba cu barca, un trenulet, o piscina, cateva casute transformate in baruri si restaurante, care impanzesc aleile si, in general, o atmosfera relaxata si diferita de cea cu care te vei fi obisnuit deja pe plaja.

 

Puteti vedea aici ofertele noastre turistice din Cuba.

Urmărește-ne pe Facebook

Categorii

Articole Recente

Povesti din Mauritius: pasarea Dodo si cultura locala

Traditii culturale si obiceiuri in Bali

Destinatii de calatorie pentru luna aprilie

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Cele mai cautate vacante



Oferte speciale