Republica Dominicana este cea mai populara destinatie din Caraibe, in fiecare zi aeroporturile din Punta Cana si Santo Domingo, intampinand zeci de avioane cu turisti din intreaga lume, ca sa nu vorbim si de porturile in care acosteaza numeroase vase de croaziera. Am mai vorbit despre cele mai frumoase si spectaculoase locuri de vizitat in aceasta tara insa nu trebuie trecuta cu vederea una dintre pasiunile cu care multi calatori sunt manati prin intreaga lume: gastronomia. Iar Republica Dominicana e una dintre acele locuri in care mancarea e o placere iar traditiile gastronomice fac din bucataria acestei tari o adevarata provocare pentru gurmanzi.
Sa incepem insa cu… pietele. Pietele din Republica Dominicana sunt locuri in care gasesti o mare varietate de suveniruri, bijuterii, cadouri dar si, desigur, produse de folosit in bucatarie. Cand ajungi intr-o piata din Dominicana, nu uita ca intotdeauna trebuie sa negociezi preturile si sa te tocmesti, asadar nu te arunca dupa primul pret cerut de comercianti. Dar iata care sunt cele mai bune piete din Republica Dominicana:
Mercado Modelo (Santo Domingo)
Aflata in centrul capitalei Santo Domingo, aceasta este cea mai mare piata de artizanat din oras, fiind una dintre cele mai vizitate din intreaga tara. Pe langa trabucuri cubaneze si dominicane, lichioruri, bijuterii, tablouri si alte asemenea, aici gasesti si standuri de mancare, la care poti servi preparate locale.
Piata de noapte din Cabarete
Nu e chiar de noapte, dar aceasta piata e deschisa in localitatea Cabarete, in fiecare duminica, intre orele 16-22. Poti cumpara haine, artizanat, bijuterii, lotiuni, lumanari dar si, desigur, mancare. Unul dintre cele mai bune si cautate lucruri de aici sunt produsele apicole purtand marca “pinon”.
Piata fermierilor chinezi Avenida Duarte (Santo Domingo)
Avenida Duarte este unul dintre cele trei Chinatown-uri din Caraibe si se afla in centrul capitalei Santo Domingo. Vizitatorii au posibilitatea sa cumpere mancare chinezeasca si sa se relaxeze intr-unul din numeroasele restaurante cu specific chinezesc si chinezo-dominican din zona.
Merca Santo Domingo
Este o piata exclusiv gatronomica, in care gasesc o mare varietate de carne proaspata si peste laolalta cu alte produse gen banane, ananas, ardei, fructe de mare, condimente s.a.m.d. Participa la un curs de gastronomie dominicana sau ia-ti o carte de bucate cu specific si apoi achizitioneaza-ti ingredientele din aceasta piata aflata in capitala.
Dupa un periplu prin pietele dominicane, poate ca e momentul unei scurte familiarizari cu ce ai putea sa mananci in aceasta tara. Aflandu-se in mijlocul Caraibelor, unul dintre principalele ingrediente ale gastronomiei locale sunt fructele de mare si pestele. Iar modul in care acestea sunt gatite combina in mod fericit influentele culturii creole, ale cele spaniole si ale indienilor localnici din tribul taino.
Paella
Paella e un preparat spaniol, cu orez, sofran, pui sau fructe de mare, gatit si servit in tigaie. In Republica Dominicana paella se face cu midii, scoici, homar si peste, fiind asezonata cu annatto, un condiment rosu ce provine dintr-un arbore pe nume achiote. Aici, paella se serveste cu fasole neagra dar si cu carne, pe post de garnitura.
Pescado Frito
Adica… peste prajit, un preparat foarte comun oriunde in Caraibe, deci si in Republica Dominicana. Practic, dominicanii prajesc in ulei orice peste scos din mare, pana ce acesta devine usor maroniu, servindu-l apoi cu legume. Vei gasi peste prajit in special pe plaje.
Creveti Asopao
O tocana locala facuta din creveti si alte diverse tipuri de carne, care pot fi de porc sau vita, laolalta cu multe legume. Crevetii sunt asezonati cu sare, piper si alte cateva condimente ale locului, fiind adaugat in reteta la final.
Cultura Muelle 47
Acesta este unul dintre cele mai scumpe meniuri servit in orice restaurant cu fructe de mare din Republica Dominicana. Vizitatorii pot alege dintr-o mare varietate de preparate precum caracatita la gratar, calamari, peste prajit si multe altele.
Dar nu numai pestele si fructele de mare fac deliciul gurmanzilor ce viziteaza tara. Pastelon de platano maduro e un preparat in care dominicanii aseaza, in straturi, carne, unt, ceapa, usturoi, branza si un fel de foi de paste care seamana cu lasagna italiana. Acest preparat variaza de la regiune la regiune, in fiecare zona adaugandu-se ingrediente diferite – de pilda stafidele, pentru a-l face mai dulce. Cel mai bun loc pentru a incerca pastelon de platano maduro este restaurantul Caribe Cocina Criolla, din Santo Domingo.
O alta delicatesa este burgerul Chimichurri, care se mai numeste Chimi Burger. A nu se confunda cu sosul argentinian. Burgerul e facut din carne de porc sau vita facuta pe gratar si servita intr-o chifla, ca orice burger. Dar garniturile ii dau spectacolul iar aici dominicanii include varza tocata si un sos special. Pentru cea mai buna varianta de Chimichurri, mergi la VacaBar, din Santo Domingo, acolo unde chef-ii pun atat de multe lucruri pe burger incat abia iti va incapea in gura.
Palitos de coco e alt preparat ce trebuie incercat in Republica Dominicana. Cunoscut si drept memelos, churumbeles, coquitos sau coconut pops, aceste acadele rosii contin nuca de cocos pisata si gatita in lapte condensat. Amestecul este apoi transat in forme mici si rotunde, scufundate in sirop de zahar, porumb si colorant alimentar rosu. Palitos de coco poate fi degustat la orice colt de strada.
In fine, dar nu in cele din urma, mofongo e un fel de mancare traditional facut din banane prajite care sunt murate pana devin verzi apoi zdrobite si amestecate cu sare si apa. Preparatul e servit cu chicharron (jumari de porc) sau sunca iar sosurile asortate include neaparat usturoi si ulei de masline. Exista numeroase variatiuni ale acestei mancari – in unele locuri se foloseste pui, vita sau chiar crevete. Cel mai bun loc pentru a-l degusta este La Casa Del Mofongo, din Santo Domingo.