De ce sa vizitezi Singapore? Pentru ca niciun alt oras din lume nu prezinta o diversitate culturala, arhitectonica si gastronomica precum acest oras-stat din Asia de sud-est. Inca din anul 1965, cand si-a capatat independenta fata de Marea Britanie, Singapore este definitia cosmopolitismului si unul dintre principalele centre economice si financiare ale lumii. Multa lume vine in Singapore ca sa-l “bifeze” pe propria lista de calatorie dar acest oras merita aprofundat in mai mult de o zi de tranzit. Si asta pentru ca ai multe de facut si vazut pe timp de zi si de “distrat” pe timpul noptii.
Intr-un fel, se poate spune ca Singapore s-a reinventat in ultimii 40 de ani, intr-unul dintre cele mai moderne si mai dinamice orase ale Asiei de sud-est. Cladirile din era coloniala precum si cladirile civile au fost si sunt armonios completate de constructii arhitectonice futuriste iar imaginea generala a orasului atrage din ce in ce mai multi turisti. In plus, mall-urile si zonele cu restaurante, barurile de pe faleza si imprejurimile doldora de temple recomanda Singapore drept o varianta mai interesanta ca Bangkok-ul, capitala Thailandei.
E greu sa te plictisesti in Singapore, un loc in care se impletesc influentele chinezesti, indiene, malay si europene. In plus, alte argumente puternice pentru a petrece o vacanta aici sunt reputatia de a fi o tara foarte curata (inca din perioada in care era colonie britanica) la care se adauga faptul ca este una sigura, rata criminalitatii fiind foarte redusa. Daca punem la socoteala si peisajul gastronomic singaporez si faptul ca mancarea e relativ ieftina dar delicioasa, avem un tablou aproape complet al unei destinatii mai mult decat interesante. In Singapore s-au facut investitii mari in infrastructura turistica, aparand cateva repere internationale care au puterea de a atrage vizitatorii in numar foarte mare: Marina Bay Sands, constructia cu cele trei turnuri uriase conectate la nivelul acoperisului in deja celebra piscina, insula Santosa (care gazduieste parcul de distractii Universal Studios) si Gardens by the Bay, senzationalul proiect arhitectonic care imbina natura cu tehnologia.
Unul dintre primele locuri pe care trebuie sa le vizitezi in Singapore este Districtul Colonial, aflat la nord de vechea gura de varsare a raului Singapore, un loc care aminteste de perioada in care tara era guvernata de britanici. Zona inca seamana cu centrul unui vechi oras, chiar daca a fost inconjurata de edificii moderne (in special Marina Bay Sands si cartierul financiar). Aici poti vizita excelentul Muzeu National si Muzeul Peranakan, ambele aflate langa parcul Fort Canning, alt loc frumos, innobilat de prezenta catedralei Sf. Andrei si de Biserica Armeneasca. De departe insa, cea mai impunatoare cladire a acestei zone este Hotelul Raffles. Cu salile mari si elegante, cu restaurante, baruri si gradini relaxante, legendarul Hotel Raffles a fost punctul de referinta al perioadei coloniale, unul care l-a facut si pe scriitorul Somerset Maugham sa remarce ca „e peste tot ceea ce s-a spus in povestile exotice orientale”. In mod paradoxal, acest hotel care aminteste de tot ceea ce poate fi mai britanic, si-a inceput existenta prin a fi un modest bungalow aflat pe faleza, care apartinea unui comerciant arab – Mohammed Alsagoff. Raffles si-a trait perioada de maxima glorie in primele trei decenii ale secolului trecut, cand era considerat un reper al luxului oriental.
Langa Raffle vei gasi Padang (in traducere, „campul”), o pajiste imensa care descrie esenta orasului colonial, pastrata pana in zilele noastre cu acelasi „look” din 1907, cand G.M. Reith scria in ghidul sau pentru Singapore: „Cricket, tenis, hochei, fotbal si popice – toate sporturile se joaca pe aceasta campie”.
Precum spuneam, unul dintre atuurile tarii (sau al orasului-tara) este multiculturalitatea. De aceea, sunt cel putin trei cartiere ce merita vizitate in Singapore, fiecare avand particularitatile si caracteristicile lui, unele care provin de la locuitorii ce-i formeaza majoritatea: Mica Indie, Cartierul Arab si China Town.
Dintre toate cartierele din Singapore, cel mai charismatic este in mod cert Mica Indie (Little India). Aici se aude muzica pop indiana din interiorul magazinelor, aerul e parfumat cu tot felul de miresme si condimente, intalnesti la tot pasul femei hinduse in sari, restaurantele servesc curry-uri de calitate iar numeroase temple asteapta sa fie vizitate. Coloana vertebrala a cartierului este Serangon Road, care dateaza inca din 1822, fiind unul dintre cele mai vechi drumuri din Singapore. Capatul din sud-est prezinta un caleidoscop al vietii indiene, pigmentat cu restaurante si magazine in care se vinde orice, de la bratari de glezna la pudra kumkum (cea pe care o folosesc hindusii pentru a-si face punctele rosii din frunte). Aici poti apela inclusiv la serviciile unui papagal prezicator, care-ti va alege un cartonas norocos iar ceva mai spre capatul din sud, vei gasi o alta zona buna de explorat, in care surprizele se tin lant.
Daca Mica Indie iti va ramane in memoria datorita aromelor, in mod cert Cartierul Arab te va impresiona prin culorile sale vibrante. Magazinele de textile si de carpete persane sunt la tot pasul dar la fel de bine vei gasi piele, parfumuri, bijuterii si cosuri. Vei petrece cateva ore aici, trecand dintr-un magazin intr-altul, in special datorita faptului ca in aceasta zona comerciantii sunt foarte vorbareti si te vei trezi intr-o “relatie” de shopping aproape fara sa vrei, pentru a pleca apoi incarcat de tot felul de obiecte si suveniruri.
In fine, dar nu in cele din urma, China Town nu putea sa lipseasca din peisajul unui oras ca Singapore. Intins pe doi kilometri patrati, acest cartier aflat la vest si la sud de raul Singapore, nu a fost, totusi, niciodata o enclava a comunitatii chineze intr-o tara in care chinezii (mai exact descendentii chinezi) sunt majoritari. Cartierul e mai degraba bramburit astazi dar cu toate acestea, nu trebuie sa ratezi o plimbare pe strazile ce au supravietuit din secolul 19 si care degaja o atmosfera aparte.
Cu siguranta, cel mai “comercial” hotspot din Singapore este Marina Bay, un proiect care a transformat centrul orasului (concentrat in jurul marinei), un exemplu fantastic de efort ingineresc si arhitectonic care a constat in reamenajarea unui spatiu enorm, practic in sigilarea bazinelor de varsare in mare a doua rauri – Singapore si Kallang. Rezultatul a fost, in primul rand, formarea unui rezervor de apa proaspata cu un rol crucial in obtinerea unei independente vizavi de rezervele de apa malaeziene, fara de care Singapore nu putea subzista.
Aici, peisajul e dominat de Marina Bay Sands, resortul-cazinou care propune inclusiv un muzeu si un restaurant pe acoperis (alaturi de deja amintita piscina) dar si de gradinile Gardens by the Bay si complexul cultural Theatres on the Bay.
In partea de sud a orasului, legat de acesta printr-un pod, se afla insula Sentosa, pe care vei descoperi o atmosfera de “afara din oras”, localnicii considerand-o principala zona in care pot evada pentru un week-end. Nu te astepta sa gasesti o insula aproape pustie, ci dimpotriva: Sentosa e mai degraba un urias parc de distractii, care poarta marca Universal Studios, la care se adauga trei plaje. Prin urmare, daca ai copii si vrei sa-i distrezi, du-i pe Sentosa. Iar daca ai chef de o plimbare cu vaporasul, afla ca exista alte cateva insulite in apele teritoriale ce tin de Singapore, intre care St. John’s si Kusu sunt cele mai interesante.
Probabil in calatoria ta spre Bali vei alege sa-ti petreci cateva zile in Singapore.