Winter is coming, cum ar spune cei din Casa Stark, prea-incercata familie din Urzeala Tronurilor. Si ce face omul calator iarna? Hiberneaza? In niciun caz. Merge la schi. Si daca omul calator s-a saturat de preturile mari din Romania sau chiar de “autostrada” catre Austria, una dintre multele variante pe care le are la dispozitie este… Slovenia. O tara mica, dar fericita. Si, mai ales, frumoasa.
Orasele slovene inca poarta influenta istorica a arhitecturii austriece si italiene. Motiv pentru care te vor incanta. Capitala Ljubliana nu seamana cu Praga sau Piran, ci poate fi lesne confundata cu un oras din Italia. Iar Slovenia are cateva puncte de interes pe care, iarna sau nu, cu claparii in picioare sau cu sapca pe cap, vei dori sa le vezi: complexul alpin din Bled, romantic pana la Dumnezeu si inapoi, cu celebrul lac ce are o insulita in mijloc si cu imprejurimile (cauta Srednja) in care satucurile traditionale sunt nu doar frumoase ci reprezinta porti de acces pentru cei care fac drumetii in Alpii Iulieni. Apoi, pesterile Postojna, in care poti sa strabati un drum de 5,3 km, lucru care face din ele cel mai adanc sistem de pesteri din lume, cu spectaculoase stalactite si stalagmite, dar si raul Soca, despre care se spune ca e unul dintre putinele rauri ale lumii care isi pastreaza culoarea de smarald pe intreaga lor lungime. Orasul de coasta Piran si vecinul Secovlje la care se adauga, desigur, capitala Ljubliana, frumoasa in orice anotimp dar cu atat mai mult in luna decembrie, atunci cand Primaria o decoreaza cu mare gust (si fast) pentru a intampina sarbatorile de iarna.
Statiunile de schi, care au avut parte de o dezvoltare constanta, au devenit in ultimii ani cel mai important vector al industriei turistice din Slovenia. Norocul a fost, cumva, de partea lor: niciodata slovenii nu s-au putut plange ca nu au avut zapada, spre deosebire de alte tari din Europa. Un ”cadou” venit pentru a rasplati eforturile si investitiile in dezvoltarea si imbunatatirea partiilor si in special a ski-lifturilor. Asa ca, daca intrebi un sloven care e sportul lor national, acesta nu va ezita si-ti va spune ca schiul. Schiul si celelalte sporturi de iarna au o mare traditie in Slovenia iar rezultatele din competitiile internationale, in care sportivii sloveni se afla mai mereu in prim-plan, vorbesc de la sine despre cum sta treaba cu schiul in aceasta tara.
Interesant e ca traditia asta e atestata inca din scrierile lui Sigmund von Herbenstein care, in 1549, vorbea despre Platoul Bloke si schiorii de acolo. Platoul Bloke este leaganul celor mai vechi radacini ale schiului din Europa. Un secol mai tarziu dupa von Herbenstein, Carniola Valvasor oferea in cartea Gloria Ducatului, din anul 1689, detalii precise despre oamenii de aici care foloseau schiurile ca principal mijloc de deplasare iarna.
In Slovenia exista zeci de statiuni de schi, bine dotate si bine echipate cu lifturi. Cele mai cunoscute sunt Vogel, Kranjska Gora si Mariborsko Pohorje, ultimele doua gazduind etape ale Cupei Mondiale de Schi. Cele mai inalte partii se afla pe Muntele Kanin, in vestul tarii, aflat in imediata apropiere a micutului oras Bovec, amplasat in valea raului Soca. Acestea au altitudini de pana la 2000 de metri iar sezonul hibernal dureaza aici pana in luna mai.
Statiunea Kranjska Gora are o reputatie fantastica, aici partiile aflandu-se foarte aproape de tripla granita dintre Slovenia, Austria si Italia, si fiind inconjurate de varfurile semete ale Alpilor Iulieni. Pentru multi sloveni, Kranjska Gora e locul in care intra pentru prima oara in contact cu frumusetea acestui sport. Pe de alta parte, locuitorii din capitala Ljubliana au un alt loc favorit: Muntele Krvavec, aflat la doar o jumatate de ora distanta de oras, care ofera, in conditii optime, pana la 150 de zile de schi pe an.
In apropiere de Maribor, al doilea cel mai mare oras din Slovenia, se afla partiile din Mariborsko Pohorje. O alta destinatie populara din regiunea Stajerska este Rogla, o statiune cu un climat natural extrem de sanatos si cu un remarcabil centru de sporturi de iarna. Aici, un bonus vine din proximitatea statiunii termale Terme Zrece, in care turistii au parte de cele mai bune servicii spa. Mai departe, ski-lifturile de la Cerkno sunt unele dintre cele mai moderne din Slovenia, fapt care atrage foarte multi schiori in aceasta frumoasa statiune.
In mod cert, statiunile montane din Slovenia sunt mai mici decat cele din Europa de Vest. Numarul partiilor nu este la fel de mare ca in Austria, Franta sau Italia. Dar slovenii pluseaza la alte capitole, la fel de importante: faptul ca ofera variante diversificate pentru incepatori (monitori de exceptie, zone pentru copii etc), au parcuri de zapada bine intretinute, dispun de partii senzationale pentru schiorii avansati, care vor gasi aici adevarate provocari, au preturi mai mici ca cele din Occident (lifturile costa in jur de 30 de euro iar sticla de bere la o jumatate de litru costa 2,5 euro) si, nu in cele din urma, proximitatea fata de capitala e un avantaj.
Cele mai importante statiuni de schi din Slovenia:
Vogel – are 22 km de partii pentru incepatori si intermediari. Se afla la 85 km de Ljubliana si la 30 km de Bled, la o inaltime de 1535 m, in Parcul National Triglav, unicul parc national al Sloveniei. De aceea, Vogel e o zona protejata, zapada artificiala nefiind permisa aici. Se pot inchiria cabane traditionale pe varful muntelui iar panoramele extraordinare, la care se adauga prezenta Lacului Bohinj, fac din aceasta statiunea cel mai renumit loc de schi din Slovenia.
Platoul Pokljuka – are 20 km de rute de schi fond si se afla la 10 km de Vogel (70 km de Ljubliana).
Kranjska Gora – are 30 km de partii, majoritatea pentru incepatori si intermediari, cu zone ideale pentru copii, la care se adauga cateva partii pentru avansati si 40 km de partii de schi fond. Se afla la 60 km distanta (cu masina) de Pokljuka, langa Parcul National Triglav. Inaltimea: 1623 m. Statiunea gazduieste multe competitii si evenimente internationale, dispune de excelente unitati de cazare – hoteluri si pensiuni, ba chiar si igluuri. Iarna sunt organizate multe activitati specifice iar turistii sunt de acord ca in Kranjska Gora gasesti absolut tot ce-ti doresti in materie de schi.
Krvavec – aflata la 10 km de aeroportul din Ljubliana, are 30 km de partii, majoritatea pentru schiori intermediari si mai multe partii pentru avansati decat toate celelalte statiuni. Se afla la o altitudine de 1971 m. E a doua cea mai mare statiune de schi din Slovenia si favorita celor din capitala. In Krvavec te poti plimba noaptea cu sania, are baruri de gheata si un parc de zapada. Aici se afla hotelul Raj, desemnat cel mai bun hotel pentru schi din Slovenia, in 2013.
Eco Resortul Bohinj – deschis recent, intre Bled si Vigel, la 75 km de Ljubliana, are 47 km de partii si acces direct cu trenul din capitala.
Schi pass-urile in Slovenia costa de regula intre 27 si 31,5 euro / zi sau intre 140 si 160 euro pentru sase zile. Nu ai nevoie de schi-pass pentru partie de schi fond de la Pokljuka, acolo unde inchiriatul echipamentului costa 50 euro / zi.