Zanzibar. Un nume exotic care sugereaza exotism si vacante linistite. Un nume care evoca magie, mister, frumusete idilica si, pe undeva, un strop de amintire legata de violentele ce au avut loc candva pe aceste coaste ale Oceanului Indian. Pentru urechile noastre, Zanzibar e sinonim cu plaje de corali si lagune albastre, asa cum le descriu cei intorsi din luna de miere dar si cei care colinda lumea cu rucsacul in spinare. De fapt, numele provine din cuvintele folosite de negutatorii arabi care descriau coastele de est ale Africii drept zinj el barr – “tinutul negrilor”.
In secolele in care piscinele de tip infinity nu fusesera inventate, la moda prin aceste parti ale lumii erau fildesul, carapacele de broaste testoase, condimentele si sclavii. Interactiunea dintre arabi si africanii vorbitori de bantu a dus la aparitia si ridicarea civilizatiei swahili, pentru care Islamul era sufletul si Kiswahili era limba. Zanzibar a incetat sa mai fie numele intregii coaste de est a Africii abia spre sfarsitul secolului 15. De atunci el a devenit (cel putin din punct de vedere politic) numele a doua insule din largul coastei Tanzaniei – Unguja (cunoscuta drep Insula Zanzibar) si Pemba, cea mai putin populata, aflata in nord-est. In 1964, Zanzibar a adaugat particula “zan” in Tanzania, care s-a unit astfel cu zona continentala Tanganika, pentru a forma republica din zilele noastre.
Inca din anul 150, marinarii au inceput sa bata ruta musonilor, venind din Golful Persic. Persanii au ajuns in Zanzibar in jurul secolului 10 iar portughezii la inceputul secolului 15, cu britanicii pe urmele lor. Insa cei care si-au exercitat cel mai mult influenta in Zanzibar au fost arabii din Oman, care au desfasurat aici tot soiul de afaceri, ultima fiind marea piata de sclavi din 1811. Atat de mult le-a placut omanezilor aici incat sultanul Seyyid Said a considerat Zanzibarul – cu sclavii si condimentele lui – de o importanta majora, mutand capitala tarii de la Muscat in Zanzibar Town, la 4500 km de casa.
Stone Town
Sau Mji Mkongwe (Orasul Vechi), cunocut si sub numele de Kiswahili. E capitala Zanzibarului, un labirint de artere, o sumedenie de palate aflate pe faleza, ziduri inalte din piatra de coral care stralucesc in bataia soarelui – la o privire generala e usor de inteles de ce sultanatul Omanului se indragostise de acest loc in secolul 19. Numele Stone Town face referire doar la partea istorica a Zanzibar Town, aflata la vest de Creek Road, principalul bulevard al orasului. In partea de est se intinde orasul nou, Michenzani, o zona mult mai saraca si mai lipsita de sarm.
In Stone Town poti face un tur privat (sunt agenti locali care le organizeaza) pentru a admira portile sculptate care deschid drumul catre opulentele curti interioare – principalul mod prin care locuitorii instariti ai Zanzibarului isi afisau importanta. Colinda prin magazinele cu artizanat local – farfurii pictate cu bronz, picturi tinga-tinga, cosuri de condimente, bijuterii africane etc. Vei vedea ca unele dintre sculpturile din fildes reprezinta shetani, spiritele care intra in animal sau in oameni, in cultul vrajitoriei de Zanzibar (Unguja si Pemba sunt adevarate centre de practica voodoo).
Alatura-te multimii din Piata Darajani, aflata la jumatatea Creek Road. Opreste-te la o baraza (o banca de piatra), acolo unde barbatii isi pierd vremea ore in sir jucand bao, un fel de sah care se desfasoara pe o tabla cu 32 cupe de lemn, scopul fiind de a captura cat mai multe cupe ale adversarului.
Pe faleza
In partea de sud a portului, de-a lungul soselei Mizingani, se afla locul in care arabii din Oman si-au lasat cel mai pregnant amprenta arhitectonica. Casa Minunilor, sau Beit Al Ajaib, este “piesa de rezistenta” a orasului Stone Town – un edificiu cu coloane si balcoane pe toate laturile. A fost construit ca palat de ceremonii pentru sultanul Barghash, care a domnit in Zanzibar intre 1870 si 1888. A fost prima cladire din insula care a beneficiat de electricitate si una dintre primele din Africa de Est care a avut lift. Din anul 2002 aici functioneaza Muzeul de Istorie si Cultura.
In imediata vecinatate se afla Fortul Arab, ridicat de cei din Oman pentru a face fata atacurilor portugheze din 1698. O alta capodopera de pe faleza este Muzeul Palatului sau Veit-al-Sahel, o cladire mare, asemanatoare cu un castel, in care una dintre camere este amenajata in memoria Printesei Salme, frumoasa fiica a sultanului Said. Salme a trait o viata de poveste: de pilda, in fiecare noapte sclavii in faceau masaj pana adormea iar dimineata o luau de la capat.
Freddie
Dar Salme nu a fost unica printesa a Zanzibarului, care a avut inca cel putin una. Sau… unul, mult mai celebru. Freddie Mercury, solistul trupei Queen, s-a nascut pe insula in 1946 sub numele oficial Farouk Bulsara. Tatal sau era contabil la Casa Minunilor, apoi a lucrat pentru guvernul britanic. Familia lui a locuit pe soseaua Kenyatta iar astazi o multime de baruri si restaurante din zona isi impanzesc interioarele cu lucruri care amintesc de Freddie. Ca fapt divers, tanarul Farouk a plecat la varsta de 8 ani din Zanzibar, pentru a face scoala in India. Mai tarziu a devenit vedeta si nu s-a mai intors niciodata in locul natal.
Maimute si corali
Daca esti un iubitor al vietii salbatice, e musai sa vizitezi Jozani Forest Reserve, o rezervatie aflata la 20 km sud-vest de Zanzibar Town, casa a mai multor specii de maimute, intre care albastrele Skyes si roscatele Kirk – unele dintre cele mai rare din Africa. Acestea au fost salvate in urma distrugerii padurilor tropicale, habitatul lor natural, pentru a face loc plantatiilor de cuisoare. Astazi, mai exista doar ceva mai mult de 2000 de exemplare, multe dintre ele aflandu-se in rezervatia Jozani, celelalte putand fi vazute, in grupuri mici, in habitatul din padurea Ufufuma, la cativa kilometri distanta.
Daca maimutele nu sunt un motiv suficient de puternic pentru a face o excursie, atunci poate adancurile oceanului reprezinta un argument mai bun. Indreapta-te catre coasta de nord-est a insulei Unguja, acolo unde o bariera de corali transforma Oceanul Indian intr-un paradis pentru scuba diveri si amatori de snorkeling. In plus, incantatoarele satucuri de pescari de aici fac deliciul oricarui vizitator. Care are la dispozitie si locuri de cazare in resorturi elegante ce impanzesc zona Kiwengwa.